Ucraina acuză Rusia de terorism de stat
Rusia conduce terorismul de stat în Ucraina și va continua să atace alte țări, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Olexei Reznikov.
Vorbind alături de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în timpul unei vizite la Londra, Reznikov a spus că 150 de copii ucraineni au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina și 400 de școli și grădinițe și peste 110 de spitale au fost distruse.
„Mii și mii de civili” au fost, de asemenea, uciși, a adăugat el, spunând că nu se știe cu exactitate câți pentru că mulți dintre ei sunt încă prinși sub dărâmăturile caselor distruse.
„Acesta este terorism de stat. De aceea [Kremlinul] trebuie oprit, pentru că va merge mai departe. Va ataca alte țări", a spus Reznikov.
De când a început invazia rusă, soldații ucraineni au distrus aproape 500 de tancuri rusești și peste 1.500 de vehicule blindate de luptă, a spus el. Armele furnizate de Marea Britanie au fost folosite în unele dintre aceste cazuri, a spus el.
„Apreciem foarte mult că, în acest an, Marea Britanie a fost prima care ne-a furnizat arme serioase care ne-au sporit capacitățile de apărare. Rolul său este special, iar curajul și spiritul tău său sunt în contrast puternic cu pasivitatea altor țări”, a spus Reznikov.
Marea Britanie neagă orice legătură cu jurnalista de la televiziunea rusă
Ministerul britanic de Externe neagă că ar avea vreo legătură cu Marina Ovsianikova (foto), editorul care a protestat în direct împotriva războiului rus din Ucraina la televiziunea rusă de stat.
„Nu am luat legătura cu Ovsianikova. Este încă o minciună vândută de mașina de dezinformare rusă”, „transmite sursa citată.
Kirill Kleimenov, șeful departamentului de știri de la Canalul 1 din Rusia a spus luni că jurnalista ar fi luat legătura cu ambasada britanică înainte de protestul ei.
Ovsiannikova a declarat pentru ziarul independent rus Novaya Gazeta că în timpul interogatoriului ei cu privire la incident a fost interogată continuu cu privire la presupusele ei legături cu serviciile secrete străine.
Supermarketurile din Rusia raționalizează produse
Cea mai mare grijă pentru ruși în prezent este lipsa de provizii alimentare în supermarketuri și costul în creștere al mărfurilor încă disponibile, relatează BBC.
Zahărul a dispărut de pe multe rafturi de supermarketuri iar ziarele rusești scriu despre „panica” zahărului.
Corespondentul BBC la Moscova a relatat că la supermarketul din cartierul său nu exista zahăr duminică, iar magazinul introdusese restricții la unele produse alimentare pentru a preveni cumpărarea pe fond de panică.
Sarea și uleiul de gătit se numără printre alimentele raționalizate.
Mass-media rusă, controlată de stat, continuă să creeze „o realitate alternativă” cu privire la invazia Rusiei în Ucraina pe care în continuare o numește „operațiune militară specială”.
„Kremlinul vrea ca rușii să creadă că Rusia este atacată de fasciști și naziști, ajutați de agresorii occidentali, și că Moscova are adevărul, dreptatea și binele de partea ei și că va lupta pentru a distruge răul”, a declarat corespondentul BBC Steve Rosenberg pentru programul Today.
Reuniune, la Casa Albă, cu șefii marilor companii petroliere și bancare
Directorii executivi ai ExxonMobil, JPMorgan, Bank of America și ai altor companii importante sunt programați să se întâlnească luni cu oficiali de vârf ai administrației Biden, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNN.
Întâlnirea va fi găzduită de Consiliul Economic Național și Consiliul Național de Securitate și va fi condusă de secretarul Trezoreriei Janet Yellen, secretarul pentru Comerț Gina Raimondo și alți înalți oficiali, a declarat oficialul Casei Albe.
Întâlnirea are loc pe fondul sancțiunilor Occidentului împotriva Moscovei. Întreruperea aprovizionării care afectează produsele alimentare, energia și alte mărfuri amenință să ducă la cel mai mare nivel al inflației din ultimii 40 de ani.
La întâlnire vor participa directorii executivi ai producătorului de petrol ConocoPhillips, gigantul Marathon Petroleum, compania de energie curată Invenergy, liderul bancar JPMorgan, producătorii Dow și US Steel și cei din domeniul produselor alimentare, Land O'Lakes și Cargill.