Linkuri accesibilitate

Preotul militar Mikola Madenski merge printre dărâmături în fața centrului comercial Retroville, distrus după un atac rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev, 21 martie 2022.
Preotul militar Mikola Madenski merge printre dărâmături în fața centrului comercial Retroville, distrus după un atac rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev, 21 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Zelenski: Ucraina nu va ceda în fața ultimatumurilor rusești

Invazia Rusiei în Ucraina a intrat în cea de-a 26-a zi. Kievul a respins cererea de predare a Mariupolului, în timp ce forțele rusești au intensificat atacul asupra orașului-port. Președintele Joe Biden călătorește în Europa în această săptămână.

Autobuzele care evacuează civili în Zaporojie au fost bombardate de armata rusă. Patru copii au fost răniți, doi dintre ei sunt în stare critică.

Trei jurnaliști și un editor au fost luați ostatici de soldații ruși în Melitopol.

Premierul Boris Johnson ar putea merge la Kiev, spune ambasadorul UK în Ucraina, Melinda Simmons.

Un supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste, în vârstă de 96 de ani, a fost ucis în așa-zisa operațiune de „denazificare” a Ucrainei, ordonată de Putin. Boris Romanțenko a murit vineri după ce casa sa de la Harkov a fost lovită de un proiectil. El a fost un supraviețuitor al lagărelor de concentrare Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen. Romanțenko a militat pentru memoria crimelor făcute de naziști și a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora.

Un tribunal din Moscova a decis să eticheteze Meta Platforms „organizație extremistă”, o mișcare care interzice efectiv platformele de socializare Facebook și Instagram. Instanța a declarat că decizia intră în vigoare „imediat”.

Trupele ruse au folosit grenade asomatoare și focuri de armă pentru a dispersa un miting de protest anti-ocupație în orașul Herson, din sudul Ucrainei, au declarat forțele armate ale Ucrainei. Înregistrările video îi arată pe civili alergând în Piața Libertății din Herson pentru a scăpa de proiectilele care aterizează în jurul lor. Se aud și bubuituri puternice și focuri de armă. Cel puțin o persoană a fost rănită, au spus forțele armate.​

Cel puțin opt persoane au murit la Kiev în bombardamentele asupra unei zone rezidențiale și a unui centru comercial, duminică seară. Poluarea a crescut și mai mult din cauza incendiului provocat, iar primarul capitalei ucrainene a emis o avertizare.

Autoritățile ucrainene au ignorat cererea Rusiei de a renunța la orașul Mariupol, afirmând că „nu se pune problema niciunei predări”.

La Odesa, în apropiere de granița României, mai multe clădiri au fost avariate după un atac al navelor rusești. În Sumî, oraș din apropiere de Rusia, bombardamentele rusești au avariat un rezervor de amoniac.

Președintele Ucrainei a acuzat Rusia de crime de război în Mariupol, unde luptele grele au ajuns acum în centrul orașului. Se estimează că 90% din clădirile orașului au fost avariate sau distruse, iar aproximativ 300.000 de persoane au rămas fără energie electrică sau apă și cu puține alimente.

Zece milioane de oameni - aproximativ un sfert din populația Ucrainei - și-au părăsit casele: fie au fugit în țările UE, fie în alte orașe din țară.

Joe Biden va călători în Europa în această săptămână. Joi va participa la o reuniune de urgență a liderilor țărilor NATO, la Bruxelles, urmând ca vineri să se deplaseze în Polonia.

21:05 21.3.2022

Iahtul lui Roman Abramovici, staționat într-un port din Turcia

Un iaht ce aparține proprietarului clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, sancționat de către Occident, se află acostat în Marea Egee, în apropierea localității Bodrum din Turcia, potrivit agențiilor de presă din țară.

Televiziunea privată NTV din Turcia, citată de AP, a declarat că iahtul de lux „Solaris” a acostat în portul din Bodrum după ce acesta ar fi părăsit Muntenegru. Un grup de ucraineni ce protestau împotriva războiului în zonă, s-au urcat la bordul unei bărci cu motor și au încercat să împiedice andocarea iahtului, relatează ziarul turcesc Sozcu.

Iahtul lui Roman Abramovici a fost văzut în apele Muntenegrului pe data de 12 martie 2022.
Iahtul lui Roman Abramovici a fost văzut în apele Muntenegrului pe data de 12 martie 2022.

Turcia, un stat membru NATO, menține legături strânse atât cu Rusia cât și cu Ucraina. Ankara a criticat decizia Rusiei de a invada Ucraina, dar a ales să se poziționeze ca țară neutră față de război, alegând în schimb să medieze conflictul dintre cele două părți.

21:18 21.3.2022

Relațiile dintre Moscova și Washington D.C., pe punctul de a se rupe

MInisterul rus de Externe a transmis luni că l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Moscova, John Sullivan, pentru a-i transmite că numirea președintelui rus, Vladimir Putin, de către omologul său american, Joe Biden, drept „criminal de război” a dus relațiile bilaterale dintre cele două state în pragul colapsului diplomatic.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat săptămâna trecută că Putin e un „criminal de război” fiindcă a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina și a bombardat neîncetat infrastructura civilă a țării, ucigând oameni inocenți.

„Astfel de declarații ale președintelui american, nedemne de un om de stat de rang atât de înalt, aduc relațiile ruso-americane în pragul rupturii”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de Reuters.

21:46 21.3.2022

Biden avertizează că vor avea loc „atacuri cibernetice” împotriva Statelor Unite​

Președintele SUA, Joe Biden, le-a cerut luni partenerilor din sectorul privat să-și „consolideze imediat apărarea cibernetică”, indicând „potențialul” ca Rusia să poată lansa „activități cibernetice” împotriva Statelor Unite.

Acesta a continuat prin a îi asigura pe oameni că administrația sa va „continua să se folosească de fiecare instrument pentru a descuraja, a perturba și, dacă e necesar, a răspunde la atacurile cibernetice împotriva infrastructurii critice”, a declarat acesta, citat de CNN. „Guvernul federal nu se poate apăra singur împotriva acestei amenințări”.

„Majoritatea infrastructurii critice a Americii este deținută de sectorul privat, iar proprietarii și operatorii de infrastructură critică trebuie să accelereze eforturile pentru a-și pune lacăt la ușile digitale”, a continuat președintele SUA.

21:52 21.3.2022

Rusia pune capăt discuțiilor de pace cu Japonia

Rusia a anunțat că abandonează discuțiile diplomatice cu Japonia cu privire la semnarea unui tratat formal de pace ce ar pune capăt ostilităților începute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie BBC.

Cele două țări dispută de atunci apartenența unui grup de insule, denumite de Rusia „Kurilele de Sud” și de Japonia drept „Teritoriile din Nord”. Grupul de insule se află situate la nord de insula japoneză Hokkaido, iar acestea au fost ocupate de trupele sovietice în 1945.

Pe 9 august 1945, URSS s-a alăturat războiului împotriva Japoniei în Orientul Îndepărtat. La doar câteva zile distanță, Japonia avea să capituleze în fața celor două atacuri nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.
Pe 9 august 1945, URSS s-a alăturat războiului împotriva Japoniei în Orientul Îndepărtat. La doar câteva zile distanță, Japonia avea să capituleze în fața celor două atacuri nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG