Linkuri accesibilitate

Copii din Mariupol ademeniți de invadatori la sărbătoarea Zilei Victoriei, după mai mult de două luni de bombardamente neîntrerupte. Localnicilor le-au fost oferite conserve cu carne desfăcute, baloane și panglica Sf. Gheorghe, devenită simbol al invaziei rusești în Ucraina.
Copii din Mariupol ademeniți de invadatori la sărbătoarea Zilei Victoriei, după mai mult de două luni de bombardamente neîntrerupte. Localnicilor le-au fost oferite conserve cu carne desfăcute, baloane și panglica Sf. Gheorghe, devenită simbol al invaziei rusești în Ucraina.

Războiul din Ucraina | SUA avertizează că va fi război de uzură. 800 de sesizări pentru crime de război la Mariupol

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 76-a zi. În urma bombardamentelor rusești, la Odesa au fost rănite cinci persoane și una a murit. Ucraina va primi aviz de țară candidată la UE în luna iunie.

  • Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina (OGTS) a anunțat suspendarea tranzitului unei treimi din gazele rusești către Europa începând cu 11 mai.
  • Administrația Kievului a decis să „derusifice” metroul capitalei ucrainene și să schimbe toate denumirile care au vreo legătură cu Rusia.
  • Șefa serviciilor americane de informații, Avril Haines, spune că războiul purtat de Putin în Ucraina va fi unul de uzură, că este posibil ca liderul de la Kremlin să apeleze la „mijloace drastice” pentru a-și îndeplini obiectivele, că vrea cu orice preț o legătură terestră către Transnistria și că mizează pe scăderea interesului SUA și al aliaților pentru Ucraina, pe măsură ce războiul va continua.
  • Rusia continuă ofensiva în estul și mai ales asupra combinatului Azovstal, unde nu au fost evacuați, de fapt, toți civilii ci mai sunt cel puțin 100, la care se adaugă și cei peste 1.000 de militari ucraineni.
  • Cadavrele a 44 de civili ucraineni au fost găsite între dărâmăturile unei clădiri cu cinci etaje din Izium/Harkov, distrusă de forțele ruse în martie, iar cinci persoane au fost rănite și una a murit după bombardarea Odesei.
  • Marina rusă face victime și în rândul delfinilor afectați de poluarea fonică din Marea Neagră, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare.
23:27 10.5.2022

Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a murit la vârsta de 89 de ani

Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a murit, a anunțat agenția de știri ucraineană Ukrainian News, care citează familia politicianului.

Leonid Kravciuk avea 88 de ani și a murit după o lungă suferință.

La sfârșitul lunii iunie a anului trecut, fostul președinte a suferit o intervenție chirurgicală la cord, care a fost dificilă. Politicianul a fost în comă multă vreme. Mai târziu a fost internat pentru recuperare la o clinică din München.

În mai 2017, Kravciuk a fost supus unui stenting vascular, notează TASS.

Leonid Kravciuk a fost președinte între 1991 și 1994.

În calitate de șef de stat, el, împreună cu liderii Rusiei și Belarusului, Boris Elțin și Stanislav Șușkevici, au semnat „Acordurile Belovejskaya”, care au pus capăt existenței URSS. Primul șef al Belarusului independent, Stanislav Șușkievici, a murit și el în urmă cu câteva nopți, pe 4 mai.

Din iulie 2020, Leonid Kravciuk a condus delegația ucraineană la Grupul de contact pentru rezolvarea situației din estul Ucrainei.

23:03 10.5.2022

 Ucraina susține că a recucerit patru localități de la forțele ruse

Ucraina susține că a eliberat patru localități din regiunea Harkov, aflată în nord-estul țării.

Cerkasî Tîșki, Ruski Tîșki, Rubijne și Bairak au fost smulse de la invadatorii ruși, arată cea mai recentă actualizare a forțelor armate ucrainene.

Rusia a continuat să-și intensifice ofensiva în estul Ucrainei, se arată în raportul citat de BBC. Cea mai intensă activitate a fost observată în direcțiile Slobojanske și Donețk

Raportul confirmă, de asemenea, că eforturile trupelor ruse de la Mariupol s-au concentrat pe atacul asupra combinatului siderurgic de la Azovstal, unde se crede că se adăpostesc peste 1.000 de luptători ucraineni.

22:27 10.5.2022

Peste 800 de sesizări pentru crime de război la Mariupol

Consiliul orașului Mariupol, unul dintre cele mai bombardate orașe din Ucraina, a strâns peste 800 de rapoarte de crime de război de la locuitorii care au reușit să fugă din orașul asediat.

Primarul orașului, Vadîm Boișenko, a declarat pentru Media Center Ukraine că toate informațiile referitoare la presupusele crime de război au fost transmise parchetului din regiune.

Primarul a spus că locuitorii au oferit mărturii despre atacurile cheie din oraș, inclusiv asupra maternității din Mariupol „distrusă de avionul inamic și Teatrul Dramatic, unde au murit o mulțime de femei și copii, și spitalul 1, unde locuitorii Mariupolului cu răni grave au ars de vii”.

Toate probele vor face parte dintr-o procedură penală mai amplă privind genocidul rusesc asupra locuitorilor din Mariupol, a spus el.

„Există numeroase exemple de crime de război ale armatei de ocupație ruse conduse de principalul lor criminal, Putin”, a adăugat primarul.

Cum ar fi cheltuit rușii banii folosiți până acum de Kremlin pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00

21:01 10.5.2022

 Ucraina va opri o treime din tranzitul gazului rusesc către Europa

Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina (OGTS) a anunțat suspendarea tranzitului a unei treimi din gazele rusești către Europa începând cu 11 mai, transmite Radio Svoboda.

Motivul invocat este tranzitarea teritoriului ucrainean, unde se află una dintre stațiile de compresoare, sub controlul separatiștilor de la Luhansk. Gazpromului i s-a oferit posibilitatea de a redirecționa fluxul de tranzit.

Partea ucraineană și-a asumat responsabilitatea opririi tranzitului pe Rusia și a spus că operatorul nu poate exercita controlul operațional asupra stației de compresoare Novopskov. Potrivit declarației Operatorului sistemului de transport al gazelor, interferența Rusiei în procesele tehnologice și extracția neautorizată a gazelor „a pus în pericol stabilitatea și securitatea funcționării întregului sistem de transport al gazelor din Ucraina”.

De asemenea, OGTS din Ucraina a anunțat încetarea tranzitului de gaze prin stația de distribuție a gazelor Sohranivka din regiunea Luhansk încă de miercuri.

Pentru aprovizionarea cu gaze către Europa este posibil un transfer temporar al „capacităților inaccesibile” de la Sokhranivka la punctul de joncțiune Sujha, care se află pe teritoriul controlat de trupele ucrainene, a menționat operatorul. Compania a avertizat în mod repetat Gazprom cu privire la întreruperea tranzitului din cauza unei operațiuni militare și a cerut oprirea imixtiunilor în funcționarea instalațiilor, dar aceste solicitări au fost ignorate.

Mai târziu, marți, purtătorul de cuvânt al concernului rusesc de gaze, Serghei Kuprianov, a declarat că Gazprom nu a primit nicio confirmare a circumstanțelor de forță majoră invocate de partea ucraineană. Kuprianov a mai spus că Moscova nu vede obstacole în continuarea lucrărilor ca înainte.

Pe 10 mai, ministerul rus al Apărării a anunțat că separatiștii de la Luhansk și armata rusă au reușit să spargă apărarea armatei ucrainene în apropierea orașului Popasnaia din regiunea Luhansk.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG