Cadavrele a 44 de civili au fost găsite în clădirile dărâmate din Izium
Cadavrele a 44 de civili au fost găsite între dărâmăturile unei clădiri cu cinci etaje din Izium, care a fost distrusă de forțele ruse în martie, potrivit lui Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale Harkov.
„Aceasta este o altă crimă de război oribilă a armatei ruse împotriva populației civile”, a spus el pe Telegram, citat de BBC care nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia a subestimat rezistența Ucrainei
Subestimarea de către Rusia a rezistenței ucrainene l-a împiedicat pe președintele rus Vladimir Putin să anunțe un succes militar semnificativ în Ucraina la parada Rusiei de Ziua Victoriei de ieri, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.
Planul de invazie al Rusiei este „foarte probabil” să se fi bazat pe presupunerea greșită că rușii ar întâmpina o rezistență limitată.
Această presupunere a determinat forțele ruse să-și deschidă atacul cu „o abordare ușoară, precisă, menită să obțină o victorie rapidă cu costuri minime”, spune Ministerul Apărării al Regatului Unit într-o actualizare.
Calculul greșit al Rusiei a dus la „pierderi nesustenabile și o reducere ulterioară a concentrării operaționale a Rusiei”, se arată în comunicat.
Ministrul apărării suedez: Aderarea la NATO ar consolida apărarea regiunii nordice
Capacităţile de apărare ale regiunii nordice ar fi consolidate dacă Suedia şi Finlanda ar adera la NATO, ceea ce ar permite planificarea apărării comune în cadrul Alianţei, a declarat marţi ministrul apărării suedez Peter Hultqvist, pentru postul naţional de radio, potrivit Reuters.
„Dacă Suedia şi Finlanda aderă la NATO, atunci ne vom folosi reciproc puterile şi avantajele, vom fi deplin complementari între noi şi de asemenea vom realiza planificarea operaţională'', a spus Peter Hultqvist, membru al Partidului Social-Democrat suedez.
Social-democraţii suedezi vor decide pe 15 mai dacă renunţă la deceniile de opoziţie faţă de aderarea ţării la Alianţa Nord-Atlantică.
Rușii bombardează Azovstalul, unde mai sunt ultimii soldați ucraineni
Combinatul Azovstal din Mariupol este din nou în centrul bătăliilor, în urma evacuărilor civile de săptămâna trecută.
Luptătorii din batalionul Azov rămân prinși în interior, în timp ce continuă să apere ultimul bastion din orașul devastat de ruși.
Detașamentul din Mariupol al batalionului Azov a declarat pe Telegram că peste 34 de zboruri rusești, dintre care opt bombardiere strategice, au ajuns la Azovstal în ultimele 24 de ore. Forțele militare ruse au continuat să „desfășoare atacuri zilnice” asupra fabricii, scrie BBC.
Ultimele evoluţii de pe front sunt trecute în revistă și de Statul Major al armatei ucrainene în buletinul zilnic, în care îşi exprimă totodată îngrijorarea în legătură cu faptul că ruşii ar putea comite acte de sabotaj la instalaţii ale industriei chimice din zonele ocupate în Ucraina.
În acest raport, publicat pe Facebook, se afirmă că „inamicul desfăşoară operaţiuni ofensive în estul Ucrainei cu scopul de a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Lugansk şi a menţine coridorul terestru între aceste zone şi peninsula Crimeea, temporar ocupată".
Facebook Forum