Linkuri accesibilitate

Salvatorii nu dovedesc să transporte răniții după atacul de la Iavoriv
Salvatorii nu dovedesc să transporte răniții după atacul de la Iavoriv

Războiul Rusiei contra Ucrainei | 35 de persoane ucise în atacul asupra unui centru de menținere a păcii. Jurnalist american, ucis la Irpin

În a 18-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, un atac aerian rusesc a ucis cel puțin 35 de persoane și a rănit 134 la un centru de menținere a păcii din Iavoriv, la 50 km vest de Liov și la mai puțin de 15 kilometri de granița cu Polonia.

Atacul de la centrul de menținere a păcii a avut loc la câteva ore după ce Kremlinul a avertizat că liniile de aprovizionare din vest în țara invadată sunt „ținte legitime”. Ministerul rus al Apărării a recunoscut responsabilitatea atacului cu rachetă asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că atacul a ucis până la 180 de „mercenari străini” și a distrus o „cantitate mare” de arme.

Brent Renaud, 51 de ani, un regizor american premiat, care a lucrat și pentru New York Times, a fost ucis de forțele ruse în orașul Irpin, în afara Kievului. Juan Arredondo, un fotograf american, a fost rănit și se află în spital.

Orașul-port ucrainean Mariupol epuizează ultimele rezerve de hrană și apă, potrivit autorităților locale și este la un pas de catastrofă umanitară. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că un convoi de aprovizionare se află la doar două ore distanță de oraș, unde 400.000 de oameni sunt blocați în prezent.

Delegații ucraineni și ruși de la negocierile de pace au transmis se îndreaptă pe un drum bun. Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a spus că discuțiile au devenit mai constructive. Leonid Sluțki, un delegat rus, a spus că s-au înregistrat progrese semnificative și că speră să se ajungă în curând la o „poziție comună”, relatează Reuters.

Personalități creștine de rang înalt au cerut oprirea luptei în Ucraina. Papa Francisc a spus că ucrainenii sunt masacrați și a cerut oprirea invaziei. „În numele lui Dumnezeu, să se audă strigătul oamenilor suferinzi și să înceteze bombardamentele și atacurile. În numele lui Dumnezeu, vă rog, opriți acest masacru.”

Între timp, liderul spiritual al lumii ortodoxe, Bartolomeu I, a cerut o încetare a focului în Ucraina și a lăudat „rezistența puternică” a națiunii împotriva forțelor invadatoare rusești.

Peste 14.000 de oameni din 112 orașe au fost arestați în Rusia pentru proteste împotriva războiului de la începutul invadării Ucrainei, potrivit unui organism independent pentru drepturile omului din țară.

Ombudsmanul Ucrainei susține că Rusia a folosit muniții cu fosfor, care sunt interzise, într-un atac produs noaptea trecută la Popasna, ceea ce ar constitui o crimă de război.

India își mută temporar ambasada din Ucraina în Polonia, a confirmat guvernul său.

Încă un primar a fost răpit de forțele invadatoare ruse după ce în urmă cu o zi a fost răpit Ivand Fedorov, primarul din Melitopol, scos din primărie cu un sac pe cap de militari ruși înarmați. Primarul unui oraș din sudul Ucrainei a fost răpit duminică de forțele ruse, potrivit ministrului de externe al Ucrainei. Dmitro Kuleba a spus că Evgheni Mateiev, din Dniprorudne, a fost răpit de forțele ruse.

Nouă persoane au fost ucise în atacuri aeriene asupra orașului Nicolaev, din sudul Ucrainei. Orașul este văzut ca punct-cheie pentru un eventual asalt asupra portului Odesa, aflat pe coasta Mării Negre.

Președintele polonez Andrzej Duda spune că se teme că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice și că NATO și SUA ar trebuie să schimbe abordarea.

07:09 14.3.2022

The Guardian scrie că SUA vor încerca să convingă China să nu furnizeze arme Rusiei, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt care va avea loc la Roma. Casa Albă consideră extrem de importantă această întâlnire nu doar pentru războiul din Ucraina, ci și pentru viitorul echilibrului global de putere.

Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, se va întâlni cu omologul său chinez, Yang Jiechi, în capitala Italiei, pe fondul unor informații potrivit cărora Rusia a cerut Chinei arme pentru a-și susține invazia din Ucraina.

Vladimir Putin ar fi cerut ajutor Chinei pentru furnizarea de echipament militar, după cum screi presa de la Washington
Vladimir Putin ar fi cerut ajutor Chinei pentru furnizarea de echipament militar, după cum screi presa de la Washington

22:00 13.3.2022

Avertismentul Crucii Roșii Internaționale: Mariupol este în pragul catastrofei umanitare

Orașul-port Mariupol, asediat al Ucrainei, se confruntă cu „cel mai rău scenariu” dacă părțile în conflict nu ajung de urgență la un „acord umanitar concret”, a avertizat duminică Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

„CICR este pregătit să acționeze ca un intermediar neutru pentru a facilita dialogul pe astfel de probleme umanitare”, se arată într-un comunicat al CICR.

Orașul-port de la Marea Azov, de aproximativ jumătate de milion de oameni, a fost asediat de la începutul acestei luni.

Peste 2.100 de locuitori au fost uciși de la începutul ostilităților, au declarat duminică autoritățile locale.

Mariupol se confruntă cu o „catastrofă umanitară”, lipsită de apă sau încălzire și fără alimente.

„Istoria va privi cu groază înapoi la ceea ce se întâmplă acum la Mariupol dacă părțile nu ajung la un acord cât mai repede posibil”, spune CCIR.

Președintele CICR, Peter Maurer, a cerut, în declarație, tuturor părților implicate în luptă „să plaseze pe primul loc imperativele umanitare”.

CICR a spus că oamenii din Mariupol, inclusiv propriul personal, „s-au adăpostit în subsoluri neîncălzite, și-și riscă viața la ieșirile scurte afară pentru mâncare și apă”.

Acesta a adăugat că „un acord concret, precis și aplicabil” este necesar fără întârziere, astfel încât civilii care doresc să plece să poată ajunge în siguranță, iar ajutorul umanitar să poată ajunge la cei care rămân.

21:43 13.3.2022

140.000 de evacuați din zonele de conflict

Peste 140.000 de civili au fost evacuați din zonele de conflict din Ucraina, a declarat viceprim-ministrul țării, relatează Reuters.

Irina Vereșciuc a spus că, din nou, convoiul umanitar nu a reușit să ajungă în orașul-port asediat Mariupol, din cauza bombardamentelor rusești.

„Coloana a rămas în [orașul ocupat de ruși] Berdiansk și mâine va încerca din nou să ajungă la Mariupol”, a spus ea într-un interviu la televiziunea națională duminică.

Între timp, forțele armate ale Ucrainei lansează contraatacuri împotriva trupelor ruse în regiunea Nicolaev din sudul Ucrainei și regiunea Harkov, din est, a spus consilierul ministrului ucrainean de Interne, Vadim Denisenko.

Întrebat despre posibilitatea ca trupele ruse să blocheze capitala Ucrainei, Kiev, Denisenko a spus: „Nu există niciun blocaj în acest moment și nu este prevăzută pentru viitorul apropiat”.

Reuters nu a putut verifica declarația despre contraatacuri.

20:48 13.3.2022

Ministerul rus al Apărării a recunoscut responsabilitatea atacului cu rachetă asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității

Un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării a declarat că atacul forțelor ruse de la Iavoriv a ucis până la 180 de „mercenari străini” și a distrus o „cantitate mare” de arme și că baza de la Iavoriv ar fi fost o bază folosită pentru depozitarea echipamentelor militare primite de la națiuni străine.

Ministerul rus al Apărării a declarat că va continua atacurile împotriva „mercenarilor străini.”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat într-un briefing că Rusia a folosit arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Iavoriv și o unitate separată din satul Starichi.

El a susținut că ambele baze au fost folosite de Ucraina pentru a antrena mercenari străini și a depozita arme.

„Ca urmare a loviturii, au fost distruși până la 180 de mercenari străini și o mare cantitate de arme străine”, a spus el, citat de Reuters.

Atacul a avut loc la o zi după ce ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova consideră că convoaiele de transporturi de arme vestice către Ucraina sunt „ținte legitime”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG