Linkuri accesibilitate

Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko
Bombardamentele rușilor asupra clădirilor unde locuiesc civili au continuat și vineri la Kiev. În imagine, o femeie rănită în locuința sa dintr-un cartier rezidențial din Kiev, 18 martie 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Atacuri aeriene în Kiev, Liov și Kramatorsk. Papa denunță „abuzul pervers de putere” al Kremlinului

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 23-a zi. Înaintarea terestră a soldaților ruși a încetinit, însă mai multe atacuri au lovit în civili. Liov, un oraș din vestul Ucrainei cruțat până acum de bombardamentele rusești, a fost atacat vineri dimineață.

Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au fost vineri la Kiev și s-au întâlnit cu procurorul general ucrainean, Irina Venediktova.

Președintele american Joe Biden i-a arătat omologului său chinez, Xi Jinping, în discuția telefonică pe care au avut-o vineri, care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China ar decide să ofere „sprijin material Rusiei” în războiul pe care îl duce în Ucraina.

După ce în urmă cu câteva zile l-a certat pe Patriarhul Kiril al Moscovei pentru că susține un „concept învechit” de război, Papa Francisc a denunțat vineri „abuzul pervers de putere” din războiul dus de Rusia în Ucraina și a cerut ajutor pentru ucraineni, despre care a spus că au fost atacați în „identitatea, istoria și tradiția” lor și că-și apără „pământul”.

Rusia a sărbătorit invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, printr-un concert grotesc, organizat pe stadionul Liujniki, din Moscova, unde au fost prezenți 200.000 de oameni. Vladimir Putin a participat la eveniment și a ținut un discurs menit să justifice invadarea Ucrainei, cu parafraze din biblie. El a purtat o haină de firmă, evaluată de experți la 13.000 de euro, și a făcut o parafrază după Evanghelia lui Ioan.

Atacurile trupelor rusești par că se îndreaptă către vestul Ucrainei. Orașul Liov, situat la aproximativ 70 de kilometri de teritoriul NATO, a fost atacat vineri dimineață cu rachete de croazieră trase din Marea Neagră. Rachetele au distrus o uzină de reparații a aeronavelor din apropiere de aeroportul orașului, fără să fie anunțate victime până la această oră.

130 de persoane au fost scoase de sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol, dar soarta altor câteva sute de persoane este în continuare necunoscută. Autoritățile și salvatorii estimează că în jur de 1.000 de persoane se adăposteau acolo în timpul bombardamentelor. Clădirea este acum aproape complet distrusă.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării susține că separatiștii pro-Moscova „strâng lațul” în jurul orașului Mariupol, așezare strategică pe care o încercuiesc de săptămâni întregi, dar pe care nu au reușit încă să o captureze.

În timp ce oficiali americani și britanici spun că ofensiva terestră încetinește din cauza pierderilor de echipamente și a problemelor logistice, Rusia lansează tot mai multe atacuri aeriene soldate cu victime civile.

În Kiev, o zonă rezidențială a fost bombardată, iar mai multe explozii au fost auzite în Odesa, oraș situat la Marea Neagră. Atacuri cu victime civile au mai fost raportate în Kramatorsk și Harkov.

Fluxul de refugiați care se îndreaptă spre țările occidentale înregistrează o scădere ușoară, în comparație cu zilele anterioare, însă cifrele sunt în continuare mari. Peste 52.000 de ucraineni au intrat în ultimele 24 de ore în Polonia, numărul acestora ajungând la peste 2 milioane, de la începutul invaziei rusești.

14:47 18.3.2022

Bulgaria și țările baltice au expulzat 20 de diplomați ruși

Letonia, Estonia și Lituania au expulzat în total zece diplomați ruși, au anunțat vineri ministerele de externe ale celor trei țări baltice, potrivit Reuters. Lituania a expulzat patru diplomați, în timp ce Letonia și Estonia au expulzat fiecare câte trei.

Aceștia au fost expulzați în cadrul unei acțiuni coordonate „în legătură cu activități care sunt contrare statutului lor diplomatic și ținând cont de agresiunea rusă în curs de desfășurare în Ucraina”, a scris ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, pe Twitter.

Ministerul de Externe al Estoniei a declarat că diplomații respectivi „au subminat în mod direct și activ securitatea Estoniei și au răspândit propagandă care justifică acțiunea militară a Rusiei”.

Lituania a declarat că expulzările sale au fost făcute „în semn de solidaritate cu Ucraina”.

De asemenea, Ministerul bulgar de Externe a anunțat vineri expulzarea a 10 diplomați ruși pentru încălcarea convențiilor internaționale privind relațiile diplomatice, relatează RFE/RL. Bulgaria a mai expulzat doi diplomați ruși, la începutul luni martie, din motive similare.

Ambasada Rusiei în Bulgaria spune că expulzarea diplomaților săi este considerată „un demers ostil” și spune că Moscova va avea un răspuns.

15:17 18.3.2022

Moscova sărbătorește opt ani de la invadarea Crimeei. Putin citează din Biblie: nu există dragoste mai mare decât dacă cineva își dă viața pentru poporul lui

Rusia sărbătorește invadarea Crimeei, anexată ilegal de la Ucraina în urmă cu opt ani, în martie 2014, printr-un concert grandios, organizat pe stadionul din Moscova, unde sunt prezenți 95.000 de oameni și alți 100.000 în afara stadionului, potrivit presei ruse.


La eveniment participă și Vladimir Putin.

Putin, mistic


Prezent la eveniment, liderul rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea nedeclarată și neprovocată a Ucrainei pe 24 februarie, citează din Biblie și spune că nu există „dragoste mai mare decât atunci când cineva își dă viața pentru poporul lui”.

Putin nu a spus o vorbă despre invadarea Ucrainei, ci doar despre „operațiunea specială”, nimic despre morți, despre victimele civile ucise, despre spitalele bombardate și despre răniții și medicii luați prizonieri.

Oameni cu steaguri și bannere rusești pe care scrie „Pentru președinte! Rusia, Donbas, Crimeea”, s-au adunat pentru a marca cea de-a opta aniversare a referendumului pentru anexarea Crimeei și Sevastopolului.
Oameni cu steaguri și bannere rusești pe care scrie „Pentru președinte! Rusia, Donbas, Crimeea”, s-au adunat pentru a marca cea de-a opta aniversare a referendumului pentru anexarea Crimeei și Sevastopolului.

Oameni cu bannere pe care este inscripționat simbolul invadării Ucrainei.

15:44 18.3.2022

O sută nouă cărucioare goale au fost plasate în piața principală din Liov în memoria celor 109 copii ucraineni uciși de la începutul invaziei ruse

„Facem apel la toți adulții din întreaga lume să fie un singur scut pentru a proteja copiii ucraineni și pentru a le oferi viitor.

Îndemnați guvernele altor țări să închidă cerul deasupra Ucrainei”, se spune în apelul organizatorilor protestului.

16:08 18.3.2022

ONU: Cel puțin 816 civili au fost uciși în Ucraina până acum

Biroul ONU pentru drepturile (OHCHR) a declarat că cel puțin 816 civili au fost uciși și 1.333 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului început de Rusia pe 24 februarie, potrivit The Guardian.

ONU arată că numărul real al morților este probabil să fie considerabil mai mare. pentru că nu a putut încă să verifice câte vicime sunt în orașele grav afectate, precum Mariupol.

Raportul arată că majoritatea victimelor au murit în uram exploziei bommardametelor rușilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG