Linkuri accesibilitate

Locuitorii din Kiev trăiesc zi după zi bombardamente asupra blocurilor în care trăiesc. 15 martie 2022
Locuitorii din Kiev trăiesc zi după zi bombardamente asupra blocurilor în care trăiesc. 15 martie 2022

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden, interzis în Rusia. Zelenski, către canadieni: imaginați-vă Ottawa bombardată și Vancouverul asediat

Noi explozii puternice s-au auzit marți dimineață în Kiev, în ziua 20 de război al Rusiei în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, va participa săptămâna viitoare la un summit NATO special, unde-și va reafirma angajamentul „de fier” al Statelor Unite față de alianță.

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, spune că forțele ruse au luat ostatici pacienții și personalul medical al celui mai mare spital din oraș.

Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Slovaciei au ajuns marți seara la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul țării, Denîs Șmîhal.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, spune că președintele rus Vladimir Putin va opri asaltul asupra Ucrainei „când vor fi atinse obiectivele operațiunilor militare speciale”.

Papa Francisc va ține săptămâna viitoare o rugăciune de consacrare pentru Rusia și Ucraina, legată de profeția din 1917.

Rusia a impus sancțiuni președintelui american, Joe Biden, fiului său, oficialilor americani. Totodată, aceștia au accesul interzis în Rusia, prin reciprocitate cu sancțiunile impuse de SUA oficialilor ruși.

Marea Britanie va sancționa 370 de ruși, printre care 50 de oligarhi și familiile lor, cu o avere totală de peste 100 de miliarde de lire sterline.

Printre oligarhii sancționați de Regatul Unit se află Mihail Fridman, care a cofondat conglomeratul rus Alfa Group cu German Khan, de asemenea supus sancțiunilor, precum și apropiatul lui Putin, Petr Aven, care a fost șeful celei mai mari bănci comerciale din Rusia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat marți parlamentului canadian: „imaginați-vă aeroportul din Ottawa bombardat și Vancouver-ul asediat!”

Secretarul general al NATO acuză Rusia că ar pune la cale o înscenare ca să poată folosi arme chimice în Ucraina. „Au spus că nu plănuiesc să invadeze Ucraina, dar au făcut-o. Au spus că-și retrag trupele, dar au trimis mai multe. Au spus că protejează civilii, dar de fapt îi ucid. Acum fac cereri absurde în legătură cu laboratoare biologice și arme chimice în Ucraina. Sunt doar alte minciuni și suntem îngrijorați că Moscova ar putea înscena o operațiune, posibil cu arme chimice”, a spus șeful NATO într-o conferință de presă.

Rusia se retrage din Consiliul Europei, organ de supraveghere a drepturilor omului cu sediul la Strasbourg/Franța, începând cu 15 martie, a anunțat marți Ministerul rus de Externe. Consiliul Europei, al cărui mandat este să susțină drepturile omului și statul de drept și este separat de Uniunea Europeană, a suspendat calitatea de membru al Rusiei pe 25 februarie, a doua zi după ce a invadat Ucraina.

O prezentatoare rusă a demisionat și a părăsit țara.

Cameramanul Pierre Zakrzewski, de la Fox News, și producătoarea ucraineană Olexandra Kuvșinova au fost uciși. Ei lucrau cu jurnalistul Benjamin Hall, rănit luni.

97 de copii au fost uciși până acum în atacurile rusești asupra Ucrainei, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Orașul Harkov a fost lovit luni de 66 de ori, 600 de clădiri de locuit au fost distruse. Izium este sub asediu, exact ca Mariupol: fără apă, fără hrană și fără medicamente. Morții rămân neîngropați, pentru că nu are cine să o facă.

Cancelarul german, Olaf Scholz spune că economia Germaniei este amenințată de războiul din Ucraina, iar institutul de cercetare economică prevede chiar și o recesiune.

Organizația Internațională pentru Migrație spune că peste 3 milioane de persoane au părăsit Ucraina.

SUA au avertizat China că vor exista consecințe dacă Beijingul va ajuta Rusia.

Între timp, rușii continuă bombardarea locuințelor din marile orașe ucrainene.

08:43 15.3.2022

Metroul din Kiev a fost avariat în urma exploziilor de marți dimineață

Sirenele răsună din nou la Kiev, Odesa, Uman şi în regiunea Hmelniţki, potrivit BBC.

La Kiev, o clădire rezidenţială este în flăcări, după exploziile semnalate. Nu se ştie dacă există victime.

Rețeaua de metrou din Kiev a postat pe Twitter că una dintre exploziile din această dimineață a deteriorat fațada stației Lukyanivska și birourile angajaților de la metrou.

Lukyanivska este destul de aproape de centrul Kievului. Stația a fost închisă din cauza pagubelor.

07:51 15.3.2022

Consilier ucrainean: Războiul s-ar putea termina la început de mai

Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, potrivit BBC.

Arestovici a precizat momentul opririi războiului depinde de câte resurse este dispus Kremlinul să folosească în această ofensivă.

„Cred că nu mai târziu de mai, începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme. Vom vedea, eu vorbesc de cele mai târzii date posibile”, a afirmat el.

„Suntem la răscruce acum: fie va fi un acord de pace rapid, într-o săptămână sau două, cu retragerea trupelor şi tot ce mai implică, fie va exista o tentativă de a aduna să zicem nişte sirieni pentru runda doi şi, când îi ‘măcinăm’ şi pe ei, un acord la jumătatea lunii aprilie sau spre sfârşitul lunii aprilie”, a precizat consilierul ucrainean.

Un scenariu „total nebun” ar fi ca Rusia să trimită recruţi care să aibă doar o lună de pregătire, a adăugat Arestovici.

Un pompier ucrainean ajută un bărbat să scoată bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost lovită de bombardamentele rușilor, Kiev, luni, 14 martie 2022.
Un pompier ucrainean ajută un bărbat să scoată bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost lovită de bombardamentele rușilor, Kiev, luni, 14 martie 2022.

07:06 15.3.2022

Zelenski le cere soldaților ruși să se predea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.

„Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră. Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată. De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski într-un video postat pe pagina sa oficială de Facebook.

Președintele ucrainean le-a spus soldaților ruși să le dă o șansă de a supraviețui, dar asta înseamnă să se predea.

Volodimir Zelenski a mai spus că armata ucraineană a neutralizat sute de elicoptere ruseşti, 80 de avioane de război, sute de tancuri şi mii de alte echipamente.

Volodimir Zelenski s-a adresat soldaţilor ruşi spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.
Volodimir Zelenski s-a adresat soldaţilor ruşi spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.

06:54 15.3.2022

SUA, „profund preocupate" de poziţia Chinei față de războiul din Ucraina

SUA s-au declarat „profund preocupate" de poziţia de „aliniere a Chinei cu Rusia" cu privire la războiul din Ucraina, a comunicat luni o înaltă responsabilă a Casei Albe, după o întâlnire la nivel înalt între cele două state la Roma. La această întrevedere SUA au fost reprezentate de consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, iar China de Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist chinez pentru diplomaţie. Discuţia a durat şapte ore, a indicat reprezentanta Casei Albe, calificând-o „intensă" şi „foarte deschisă", conform AFP şi Reuters.

Reprezentanta Casei Albe nu a dorit să comenteze informaţiile din presa americană, potrivit cărora Moscova i-ar fi cerut Beijingului să-i acorde ajutor economic şi militar în cadrul invaziei în Ucraina. Ea a spus însă că întâlnirea în sine era pregătită încă din luna decembrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG