Linkuri accesibilitate

Locuitorii din Kiev trăiesc zi după zi bombardamente asupra blocurilor în care trăiesc. 15 martie 2022
Locuitorii din Kiev trăiesc zi după zi bombardamente asupra blocurilor în care trăiesc. 15 martie 2022

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden, interzis în Rusia. Zelenski, către canadieni: imaginați-vă Ottawa bombardată și Vancouverul asediat

Noi explozii puternice s-au auzit marți dimineață în Kiev, în ziua 20 de război al Rusiei în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, va participa săptămâna viitoare la un summit NATO special, unde-și va reafirma angajamentul „de fier” al Statelor Unite față de alianță.

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, spune că forțele ruse au luat ostatici pacienții și personalul medical al celui mai mare spital din oraș.

Prim-miniștrii Poloniei, Cehiei și Slovaciei au ajuns marți seara la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul țării, Denîs Șmîhal.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, spune că președintele rus Vladimir Putin va opri asaltul asupra Ucrainei „când vor fi atinse obiectivele operațiunilor militare speciale”.

Papa Francisc va ține săptămâna viitoare o rugăciune de consacrare pentru Rusia și Ucraina, legată de profeția din 1917.

Rusia a impus sancțiuni președintelui american, Joe Biden, fiului său, oficialilor americani. Totodată, aceștia au accesul interzis în Rusia, prin reciprocitate cu sancțiunile impuse de SUA oficialilor ruși.

Marea Britanie va sancționa 370 de ruși, printre care 50 de oligarhi și familiile lor, cu o avere totală de peste 100 de miliarde de lire sterline.

Printre oligarhii sancționați de Regatul Unit se află Mihail Fridman, care a cofondat conglomeratul rus Alfa Group cu German Khan, de asemenea supus sancțiunilor, precum și apropiatul lui Putin, Petr Aven, care a fost șeful celei mai mari bănci comerciale din Rusia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat marți parlamentului canadian: „imaginați-vă aeroportul din Ottawa bombardat și Vancouver-ul asediat!”

Secretarul general al NATO acuză Rusia că ar pune la cale o înscenare ca să poată folosi arme chimice în Ucraina. „Au spus că nu plănuiesc să invadeze Ucraina, dar au făcut-o. Au spus că-și retrag trupele, dar au trimis mai multe. Au spus că protejează civilii, dar de fapt îi ucid. Acum fac cereri absurde în legătură cu laboratoare biologice și arme chimice în Ucraina. Sunt doar alte minciuni și suntem îngrijorați că Moscova ar putea înscena o operațiune, posibil cu arme chimice”, a spus șeful NATO într-o conferință de presă.

Rusia se retrage din Consiliul Europei, organ de supraveghere a drepturilor omului cu sediul la Strasbourg/Franța, începând cu 15 martie, a anunțat marți Ministerul rus de Externe. Consiliul Europei, al cărui mandat este să susțină drepturile omului și statul de drept și este separat de Uniunea Europeană, a suspendat calitatea de membru al Rusiei pe 25 februarie, a doua zi după ce a invadat Ucraina.

O prezentatoare rusă a demisionat și a părăsit țara.

Cameramanul Pierre Zakrzewski, de la Fox News, și producătoarea ucraineană Olexandra Kuvșinova au fost uciși. Ei lucrau cu jurnalistul Benjamin Hall, rănit luni.

97 de copii au fost uciși până acum în atacurile rusești asupra Ucrainei, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Orașul Harkov a fost lovit luni de 66 de ori, 600 de clădiri de locuit au fost distruse. Izium este sub asediu, exact ca Mariupol: fără apă, fără hrană și fără medicamente. Morții rămân neîngropați, pentru că nu are cine să o facă.

Cancelarul german, Olaf Scholz spune că economia Germaniei este amenințată de războiul din Ucraina, iar institutul de cercetare economică prevede chiar și o recesiune.

Organizația Internațională pentru Migrație spune că peste 3 milioane de persoane au părăsit Ucraina.

SUA au avertizat China că vor exista consecințe dacă Beijingul va ajuta Rusia.

Între timp, rușii continuă bombardarea locuințelor din marile orașe ucrainene.

15:21 15.3.2022

Harkov a fost lovit de 65 de ori luni. 600 de clădiri de locuințe, distruse. Izium, sub asediu, nu are nici cine să îngroape morții

Oleg Siniehubov, șeful administrației regionale Harkov spune că Harkovul a fost bombardat numai luni de 65 de ori iar luptele s-au dus la Izium, Balaklia și Dergaci, trei orașe din regiunea Harkov.

De asemenea, de la începutul războiului au fost distruse 600 de clădiri de locuit, care nu mai pot fi reparate, a declarat și primarul din Harkov, Igor Terekhov.

„Oamenii chiar și-au pierdut casele”, a spus el, citat de CNN. „Cincizeci de școli și o serie de instituții medicale, inclusiv maternități, au fost, de asemenea, bombardate în Harkov.”

Volodimi Mațokin, viceprimarul orașului Izium, a spus că orașul său este „sub asediu de două săptămâni, fără apă, fără electricitate, căldură, mâncare, medicamente, comunicare”.

„Situația nu este mai bună decât la Mariupol. Am primit informații că cei care au supraviețuit bombardării mor de boală și de lipsa medicamentelor. Nu există nimeni care să îngroape morții”, a spus el, adăugând că orașul are nevoie urgentă de ajutor umanitar.

15:33 15.3.2022

Jurnalista care a protestat la televiziunea rusă, de negăsit. Ea trebuia să fie în arest la domiciliu. Peskov a înfierat protestul ei: „huliganism”

Dmitri Zahvatov, avocatul Marinei Ovsiannikova, jurnalista care a protestat luni seara la televiziunea rusă împotriva războiului, a declarat pentru CNN că femeia este de negăsit.

El a confirmat pentru CNN că Ovsiannikova este femeia văzută în aer ținând semnul și că este redactor al Canalului 1, postul de casă al Kremlinului. Precizarea este importantă pentru că agențiile obediente Kremlinului au transmis imediat după protestul jurnalistei că o femeie necunoscută a pătruns în studio. Or, Marina tocmai că-și însoțise protestul cu o înregistrare în care-și detalia motivele și spunea că s-a săturat să-i manipuleze pe ruși și de minciunile care se transmit la televiziunea de stat din Rusia. Ea l-a numit pe Putin principalul vinovat și a cerut oprirea crimelor din Ucraina.

„Opriți războiul. Nu credeți propaganda cu care sunteți mințiți. Rușii împotriva războiului", scria pe pancarta improvizată, în fapt, o bucată uriașă de hârtie pe care femeia și-a scris protestul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit protestul „huliganism”.

„În ceea ce o privește pe această doamnă, acesta este huliganism”, a spus Peskov reporterilor într-o conferință telefonică marți, adăugând că autoritățile se ocupă deja de cazul ei.

16:18 15.3.2022

Zelenski: Aproape 100 de copii au fost uciși în atacurile rusești asupra Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că aproape 100 de copii au fost uciși în atacurile rusești asupra țării sale de la începutul invaziei, în urmă cu aproape trei săptămâni.

Zelenski a făcut acest comentariu, punând sub semnul întrebării angajamentul companiilor străine de a boicota pe termen lung Rusia.

„Unele companii spun că au plecat (din Rusia - n.r.), dar așteaptă doar momentul în care se pot întoarce pe piața rusă. Nu le pasă de 97 de copii; până acum, 97 de copii au fost uciși aici", a spus Zelenski, citat de CNN.

17:35 15.3.2022

Cameramanul Pierre Zakrzewski și producătoarea Olexandra Kuvșinova, de la Fox News, uciși în Ucraina

Doi jurnalişti Fox News – producătorul Oleksandra Kuvșinova şi cameramanul Pierre Zakrzewski – au fost ucişi în atacul din afara Kievului, în care a fosst rănit corespondentul Benjamin Hall, au confirmat marţi reţeaua americană şi jurnaliştii acesteia.

Pierre Zakrzewski, cameraman al Fox News, a fost ucis în timp ce lucra în Ucraina, a anunțat CEO-ul Fox News, Suzanne Scott, într-un memo adresat angajaților marți dimineață.

Nu se știe, încă, de ce despre producătoare nu s-a spus nimic.

Zakrzewski se afla luni într-o mașină cu corespondentul Fox News, Benjamin Hall, când vehiculul lor a fost lovit și a luat foc.

Rețeaua anunțase luni că Hall, un corespondent al Departamentului de Stat, a fost internat în spital cu răni, dar nu a fost oferită nicio actualizare cu privire la starea sa.

Cei doi au fost loviți în timp ce călătoreau în Horenka, în afara Kievului, a spus Scott.

Zakrzewski, care avea sediul la Londra, lucra din februarie în Ucraina.

Scott l-a descris pe Zakrzewski ca pe un veteran al rețelei „care a acoperit aproape toate articolele internaționale pentru Fox News, din Irak până în Afganistan și în Siria.

„Pasiunea și talentul lui de jurnalist au fost de neegalat. Talentele lui erau vaste și nu a existat un rol în care să nu fi ajutat în domeniu - de la fotograf la inginer, la editor la producător - și a făcut totul sub o presiune imensă cu o îndemânare extraordinară. S-a angajat profund să spună povestea, iar curajul, profesionalismul și etica sa în muncă au fost renumite în rândul jurnaliștilor din fiecare instituție de presă. Era extrem de popular – toți cei din industria media care au acoperit o poveste străină îl cunoșteau și îl respectau pe Pierre.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG