Cancelarul Austriei: Vladimir Putin a intrat într-o logică dictată de război
Cancelarul Austriei a dat noi detalii despre întâlnirea cu Vladimir Putin. Karl Nehammer a spus că discuția l-a făcut „să nu fie optimist” în privința unei soluții diplomatice la războiul din Ucraina, deoarece președintele rus a fost prins în propria logică privind natura conflictului.
Karl Nehammer s-a întâlnit luni cu Putin timp de aproximativ 75 de minute la Novo-Ogaryovo, devenind astfel primul lider al Uniunii Europene care se întâlnește cu președintele rus de la începutul războiului, transmite The Guardian.
Într-o conversație pe care a descris-o ca fiind „directă, deschisă și dură”, Nehammer a declarat că i-a spus lui Putin că UE va crește sancțiunile atâta timp cât vor exista și alte victime în război și i-a prezentat impresiile sale de la Bucea, pe care l-a vizitat înainte de călătoria în Rusia.
Putin a respins categoric acuzațiile legate de de la Bucea, a relatat ziarul Frankfurter Allgemeine, susținând că acestea sunt atacuri sub steag fals puse la cale de partea ucraineană.
„Putin a ajuns masiv într-o mentalitate a cărei logică este determinată de război și acționează în consecință”, a declarat Nehammer pentru presa austriacă. Cu toate acestea, președintele rus a continuat să respingă termenul de „război”.
Zona în care ar fi avut loc atacul chimic, încă neinspectată
Consiliul local din Mariupol a scris pe serviciul de mesagerie Telegram că nu a fost încă posibil să examineze zona în care se presupune că a fost folosită substanța necunoscută din cauza atacurilor inamice, transmite Reuters.
Acesta a adăugat că populația civilă a orașului a avut un contact minim cu substanța nespecificată, dar că soldații ucraineni au intrat în contact deoarece se aflau mai aproape de locul atacului.
Anterior, un oficial din Ministerul Apărării de la Kiev a spus că ar putea fi vorba de un atac cu muniție cu fosfor.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii pe această temă. Forțele separatiste pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk au emis o dezmințire că ar fi folosit agenți chimici.
Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost arestat
Vladimir Kara-Murza, un important activist rus, a fost arestat de poliția moscovită în fața casei sale, o acțiune care a stârnit imediat îngrijorarea oficialilor occidentali, transmite RFE/RL.
El este acuzat de nerespectarea ordinelor legale ale unui oficial de securitate, a declarat avocatul său, Vadim Prokhorov, într-o declarație din 11 aprilie.
Un alt activist, Ilya Yashin, a declarat într-o postare pe Twitter că Kara-Murza a fost reținut în fața casei sale din Moscova.
Apropiat al lui Boris Nemțov, Kara-Murza este cunoscut mai ales pentru că s-a îmbolnăvit în două ocazii separate, în 2015 și 2017, cu simptome compatibile cu otrăvirea.
Mostre de țesut scoase ilegal din Rusia de rudele sale au fost predate FBI-ului, care a investigat cazul său ca fiind unul de „otrăvire intenționată”.
Putin: Soldații ruși acționează cu curaj și eficiență pentru un obiectiv nobil
Vladimir Putin a declarat marți că trupele ruse care desfășoară campania militară a Moscovei în Ucraina au acționat cu curaj, în mod eficient și folosind cele mai moderne arme, relatează agenția de presă Tass citată de BBC.
El a declarat că Rusia „nu a avut altă opțiune” decât să înceapă „o operațiune militară” în Ucraina pentru a proteja Rusia, iar forțele sale își vor atinge obiectivul, potrivit agenției de presă Interfax.
„Așa se va întâmpla. Nu există nicio îndoială în această privință. Obiectivele sunt absolut clare, sunt nobile”, a declarat Putin în declarații făcute la portul spațial Vostochny, în cadrul unei ceremonii legate de Ziua Cosmonauticii rusești.
„Obiectivul principal este de a ajuta oamenii din Donbas”, a adăugat el.
Președintele rus a fost însoțit în Orientul Îndepărtat de Alexander Lukașenko, președintele Belarusului.