Linkuri accesibilitate

Exhumări la Bucea pentru identificarea și adunarea de probe pentru dovedirea crimelor de război făcute de armata rusă
Exhumări la Bucea pentru identificarea și adunarea de probe pentru dovedirea crimelor de război făcute de armata rusă

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Peste 20.000 de civili uciși la Mariupol. Regiunea Donețk, bombardată fără întrerupere

Rusia începe să-și întărească și reaprovizioneze pozițiile din estul Ucrainei, pentru o nouă ofensivă majoră. În cele 48 de zile de la izbucnirea războiului, peste patru milioane de copii ucraineni au fost strămutați.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat îngrijorarea că forțele ruse pregătesc „o nouă etapă a terorii” care ar putea implica utilizarea armelor chimice în Ucraina. Andrei Bilețki, liderul regimentului de voluntari Azov, a spus că trei persoane din orașul-port au fost otrăvite „cu substanțe chimice”.

Civilii au fugit din estul Ucrainei înaintea unui atac prognozat să aibă loc pe scară largă, iar forțele ruse s-au apropiat de ruinele orașului Mariupol, din sud.

Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat că cea mai recentă estimare arată că aproximativ 21.000 de locuitori au orașului-port au fost uciși de la începutul invaziei ruse.

Primarul orașului ucrainean Bucea, o suburbie a Kievului, a declarat că autoritățile au găsit până acum 403 cadavre de persoane despre care se crede că au fost ucise de forțele ruse. Numărul lor este în creștere, a spus Anatoli Fedoruk, care i-a avertizat pe locuitori că este prea devreme să se întoarcă în oraș.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina s-a abătut de la acordurile încheiate la o conferință de pace de la Istanbul și că discuțiile sunt într-o „fundătură”. Întrebat despre comentariile lui Putin, un membru al delegației ucrainene, Mihailo Podoliak, a spus că negocierile cu rușii sunt foarte grele, dar ele continuă.

Putin a susținut, de asemenea, că operațiunea militară a Rusiei decurge conform planului și că scopul Rusiei în Ucraina a fost să își atingă toate obiectivele și să minimizeze pierderile. Sfârșitul operațiunii militare depinde de intensitatea luptei, a spus liderul rus în urma unei întâlniri cu omologul său din Belarus, Alexsandr Lukașenko.

Un activist proeminent al opoziției ruse și critic deschis al invaziei Ucrainei, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la Moscova la 15 zile de închisoare sub acuzația de nerespectare a ordinelor poliției atunci când și-a părăsit casa. Avocatul său, Vadim Prokhorov, a declarat că poliția l-a acuzat pe Kara-Murza că „și-a schimbat ritmul de mers și că a încercat să evadeze” atunci când l-au abordat în fața casei sale luni seară.

Banca Mondială plănuiește sprijin financiar pentru Ucraina de 1,5 miliarde de dolari. BM a spus că fondurile vor fi folosite pentru a sprijini continuarea serviciilor guvernamentale cheie, inclusiv salariile angajaților din spitale, pensiile pentru persoanele în vârstă și programele sociale pentru persoanele vulnerabile.

Un britanic care luptă în Ucraina a spus că unitatea sa nu are de ales decât să se predea forțelor ruse din Mariupol, au declarat familia și prietenii săi pentru BBC. Aiden Aslin, din Newark, Nottinghamshire, este un pușcaș marin din armata ucraineană și a apărat orașul-port din sud, care a fost bombardat puternic de forțele ruse.

Vladimir Putin a justificat invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că a luat „decizia corectă”, fiind clar că „nu am avut de ales”, iar obiectivele războiului sunt „clare și nobile”.

Ucraina verifică informațiile potrivit cărora Rusia ar fi folosit arme chimice în Mariupol.

Consiliul local al orașului a anunțat că nu a fost încă posibil să examineze zona în care se presupune că a fost folosită substanța necunoscută din cauza atacurilor.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste acuzații, iar forțele separatiste pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk au emis o dezmințire că ar fi folosit agenți chimici.

SUA și Marea Britanie spun că analizează rapoartele potrivit cărora ar fi fost folosite arme chimice de către forțele rusești.

Ministerul rus al Apărării afirmă că a distrus depozitele de muniții ucrainene din regiunile Khmelnitski și Kiev.

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk, a declarat că au fost convenite nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Printre acestea se numără și orașul asediat Mariupol - deși civilii vor trebui să folosească mașini private.

Mai mult de 10.000 de civili au murit în Mariupol, a declarat primarul orașului. Însă Vadim Boichenko a declarat că numărul morților ar putea depăși 20.000.

Peste 6.000 de presupuse crime de război comise de trupele rusești în Ucraina sunt în curs de investigare, a declarat biroul procurorului ucrainean.

Aproximativ 4,8 milioane de copii ucraineni, dintre cei 7,5 milioane, au fost strămutați de la începutul războiului, potrivit ONU.

Iar perioada următoare este „crucială” pentru Ucraina, spun oficialii occidentali, care adaugă că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu premierul indian și i-a spus că nu este în interesul Indiei să cumpere mai mult petrol rusesc.

Uniunea Europeană a avertizat că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei pune lumea în pragul unei crize alimentare, pe măsură ce economia ucraineană, bazată în mare parte pe agricultură, se prăbușește.

Cancelarul austriac a purtat discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova.

Karl Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

13:27 12.4.2022

Cancelarul Austriei: Vladimir Putin a intrat într-o logică dictată de război

Cancelarul Austriei a dat noi detalii despre întâlnirea cu Vladimir Putin. Karl Nehammer a spus că discuția l-a făcut „să nu fie optimist” în privința unei soluții diplomatice la războiul din Ucraina, deoarece președintele rus a fost prins în propria logică privind natura conflictului.

Karl Nehammer s-a întâlnit luni cu Putin timp de aproximativ 75 de minute la Novo-Ogaryovo, devenind astfel primul lider al Uniunii Europene care se întâlnește cu președintele rus de la începutul războiului, transmite The Guardian.

Într-o conversație pe care a descris-o ca fiind „directă, deschisă și dură”, Nehammer a declarat că i-a spus lui Putin că UE va crește sancțiunile atâta timp cât vor exista și alte victime în război și i-a prezentat impresiile sale de la Bucea, pe care l-a vizitat înainte de călătoria în Rusia.

Putin a respins categoric acuzațiile legate de de la Bucea, a relatat ziarul Frankfurter Allgemeine, susținând că acestea sunt atacuri sub steag fals puse la cale de partea ucraineană.

„Putin a ajuns masiv într-o mentalitate a cărei logică este determinată de război și acționează în consecință”, a declarat Nehammer pentru presa austriacă. Cu toate acestea, președintele rus a continuat să respingă termenul de „război”.

13:10 12.4.2022

Zona în care ar fi avut loc atacul chimic, încă neinspectată

Un vehicul blindat al trupelor pro-ruse, pe o stradă din Mariupol, 11 aprilie 2022.
Un vehicul blindat al trupelor pro-ruse, pe o stradă din Mariupol, 11 aprilie 2022.

Consiliul local din Mariupol a scris pe serviciul de mesagerie Telegram că nu a fost încă posibil să examineze zona în care se presupune că a fost folosită substanța necunoscută din cauza atacurilor inamice, transmite Reuters.

Acesta a adăugat că populația civilă a orașului a avut un contact minim cu substanța nespecificată, dar că soldații ucraineni au intrat în contact deoarece se aflau mai aproape de locul atacului.

Anterior, un oficial din Ministerul Apărării de la Kiev a spus că ar putea fi vorba de un atac cu muniție cu fosfor.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii pe această temă. Forțele separatiste pro-ruse ale autoproclamatei republici Donețk au emis o dezmințire că ar fi folosit agenți chimici.

12:32 12.4.2022

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost arestat

Vladimir Kara-Murza, un important activist rus, a fost arestat de poliția moscovită în fața casei sale, o acțiune care a stârnit imediat îngrijorarea oficialilor occidentali, transmite RFE/RL.

El este acuzat de nerespectarea ordinelor legale ale unui oficial de securitate, a declarat avocatul său, Vadim Prokhorov, într-o declarație din 11 aprilie.

Un alt activist, Ilya Yashin, a declarat într-o postare pe Twitter că Kara-Murza a fost reținut în fața casei sale din Moscova.

Apropiat al lui Boris Nemțov, Kara-Murza este cunoscut mai ales pentru că s-a îmbolnăvit în două ocazii separate, în 2015 și 2017, cu simptome compatibile cu otrăvirea.

Mostre de țesut scoase ilegal din Rusia de rudele sale au fost predate FBI-ului, care a investigat cazul său ca fiind unul de „otrăvire intenționată”.

12:18 12.4.2022

Putin: Soldații ruși acționează cu curaj și eficiență pentru un obiectiv nobil

Vladimir Putin a declarat marți că trupele ruse care desfășoară campania militară a Moscovei în Ucraina au acționat cu curaj, în mod eficient și folosind cele mai moderne arme, relatează agenția de presă Tass citată de BBC.

El a declarat că Rusia „nu a avut altă opțiune” decât să înceapă „o operațiune militară” în Ucraina pentru a proteja Rusia, iar forțele sale își vor atinge obiectivul, potrivit agenției de presă Interfax.

„Așa se va întâmpla. Nu există nicio îndoială în această privință. Obiectivele sunt absolut clare, sunt nobile”, a declarat Putin în declarații făcute la portul spațial Vostochny, în cadrul unei ceremonii legate de Ziua Cosmonauticii rusești.

„Obiectivul principal este de a ajuta oamenii din Donbas”, a adăugat el.

Președintele rus a fost însoțit în Orientul Îndepărtat de Alexander Lukașenko, președintele Belarusului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG