9 persoane ucise și alte două rănite într-un atac aerian asupra regiunii Rivne
Cel puțin nouă persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite luni, într-un atac aerian asupra unui turn de televiziune din regiunea Rivne, din nordul Ucrainei, a spus guvernatorul regiunii, Vitali Koval.
„Sunt încă oameni sub dărâmături”, a spus el într-o postare online, preluată de Reuters.
Doi morți și un rănit la Harkov
Un bombardament al armatei ruse s-a soldat luni cu doi morţi şi un rănit la Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat parchetul regional.
„În urma tirurilor de artilerie ale agresorului, un imobil a fost distrus şi mai multe clădiri au fost avariate”, a indicat serviciul de presă al parchetului regional Harkov. „Două persoane au decedat”, iar „una este rănită”, identitatea lor stabilindu-se în prezent, a mai precizat parchetul, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Imobilul era situat în apropiere de Administraţia regională din Harkov, atacată de forţele ruse cu o rachetă de croazieră Kalibr la 1 martie.
La scurt timp, parchetul a anunţat că un adolescent de 15 ani a fost ucis de o schijă în urma unui bombardament care a lovit o grădiniţă din Ciuguev, localitate aflată la 40 de kilometri sud-est de Harkov.
António Guterres: Perspectiva „de neconceput” a unui conflict nuclear a revenit. Acest război nu va avea învingători
Perspectiva, cândva „de neconceput”, a unui conflict nuclear a revenit în sfera posibilităților, a spus luni secretarul general al ONU, António Guterres.
El a adăugat că ONU va aloca încă 40 de milioane de dolari ca răspuns de urgență pentru a intensifica ajutorul umanitar pentru Ucraina.
Fondurile vor ajuta la aprovizionarea cu alimente, apă, medicamente și alte provizii vitale în țară, precum și la furnizarea de asistență în numerar celor care au nevoie, a spus el.
„Ucraina este în flăcări. Țara este decimată în fața ochilor lumii. Impactul asupra civililor atinge proporții terifiante. Nenumărați oameni nevinovați - inclusiv femei și copii - au fost uciși", a spus el, adresându-se reporterilor.
„După ce au fost lovite de forțele ruse, drumurile, aeroporturile și școlile sunt în ruine. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin 24 de unități sanitare au fost atacate. Sute de mii de oameni sunt fără apă sau electricitate. Cu fiecare oră care trece, două lucruri sunt din ce în ce mai clare: în primul rând, situația continuă să se înrăutățească. În al doilea rând, indiferent de rezultat, acest război nu va avea învingători, ci doar învinși."
Guterres a spus că a vorbit cu mai mulți lideri mondiali care au fost în contact cu liderul rus, Vladimir Putin și care sunt implicați în eforturi de mediere.
Guterres nu a mai vorbit cu Putin de când a început conflictul din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, a spus el.
Întrebat ce crede despre o zonă de excludere a zborului, Guterres a răspuns cu prudență.
„Se consideră această posibilitate un risc de escaladare care ar putea crea un conflict global. Pe baza acestei analize cred că trebuie să fim prudenți”, a spus el, deși a susținut că înțelege cerința guvernului ucrainean.
Discuțiile ruso-ucrainene au luat o „pauză tehnică” și vor fi reluate marți
Podoliak a anunțat că discuțiile au luat o „pauză tehnică” și vor fi reluate mâine.
Discuțiile dintre Rusia și Ucraina au început luni, iar comunicarea dintre cele două părți a fost grea, dar a continuat, a declarat pe Twitter consilierul prezidențial și negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.
El a trimis pe Twitter o fotografie a discuțiilor, care au loc prin videoconferință,
Podoliak a scris, potrivit The Guardian, că „părțile își exprimă în mod activ pozițiile specificate” și „comunicarea are loc, dar este greu. Motivul discordiei sunt sistemele politice prea diferite.”
Premierul ucrainean Denîs Șmîhal, către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: Forțele ruse „se comportă ca teroriștii”
Denîs Șmîhal vorbește în locul președintelui Volodimir Zelenski, după ce președintele a invocat „circumstanțe urgente, neprevăzute”.
Europa „a ales drumul pacificării cu agresorul” de ani de zile, în loc să „apere valorile democrației, statul de drept și drepturile omului”, a declarat Șmîhal.
El a spus că Europa nu a conștientizat amenințarea reală pe care o reprezintă regimul lui Putin, în ciuda „numeroaselor încălcări ale dreptului internațional și ale altor valori umane”.
Șmîhal spune că lumea „și-a deschis în sfârșit ochii” asupra intențiilor reale ale lui Vladimir Putin doar după ce Rusia a încălcat drepturile și libertățile fundamentale odată cu invadarea Ucrainei.