Linkuri accesibilitate

Civilii din Kiev își scot bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost bombardată de artileria rusă, luni, 14 martie 2022. (AP Photo/Felipe Dana)
Civilii din Kiev își scot bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost bombardată de artileria rusă, luni, 14 martie 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski va vorbi Congresului SUA. O jurnalistă de la televiziunea Kremlinului protestează în direct

Aproximativ 100.000 de persoane au fugit din Ucraina în ultimele 24 de ore, numărul refugiaților ajungând la 2,7 milioane de oameni, potrivit datelor ONU.

O jurnalistă de la Channel One, televiziunea cu cea mai mare acoperire națională, controlată de guvernul Rusiei, a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina. Marina Ovsiannikova a întrerupt o emisiune live, afișând o pancartă pe care scria „Fără război, opriți războiul”. Înainte a făcut o înregistrare în care și-a detaliat mesajul pe Telegram. Mamă a doi copii, tânăra, editor la emisiunea Vremya, a fost ridicată de poliție și dusă la interogatoriu.

NBC dă ca posibilă o vizită a președintelui american, Joe Biden, în Europa, la doar câteva zile de la vizita în Polonia și România a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris.

Încă un jurnalist american a fost rănit în Ucraina, de astă dată de la Fox News: Benjamin Hall. În urmă cu o zi, un alt jurnalist și regizor de filme, Brent Renaud, 51 de ani, care a lucrat pentru New York Times, a fost împușcat și ucis la Irpin. Alți doi jurnaliști au fost răniți și transportați la spital.

Adresându-se Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, premierul ucrainean Denîs Șmîhal a spus că Europa „a ales drumul pacificării cu agresorul” de ani de zile, în loc să „apere valorile democrației, statul de drept și drepturile omului”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va adresa Congresului american, miercuri, prin apel video.

Nouă persoane au fost rănite în atacul aerian asupra regiunii Rivne.

În atacul asupra Harkov au murit două persoane și una a fost rănită.

Peste 160 de mașini private au reușit să părăsească Mariupol spre Zaporojie, după mai multe tentative eșuate de evacuare a civililor din orașul aflat de două săptămâni sub asediul forțelor armate ruse.

Ministrul german al Energiei spune că boicotarea livrărilor de petrol și gaze rusești ar genera sărăcie în masă în Germania.

Continuă exodul refugiaților care fug din calea războiului. Ultimele date de la ONU arată că aproape 2,7 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina, dintre care peste 100.000 în ultimele 24 de ore.

Majoritatea refugiaților au trecut granița în Polonia, la Varșovia și Cracovia, cele mai mari două orașe ale Poloniei, unde locurile de cazare și adăposturile sunt pline.

06:55 14.3.2022

Zelenski cere din nou zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei

În noaptea de duminică spre luni, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat din nou NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale, avertizând că, în caz contrar, Alianţa Nord-Atlantică ar putea să vadă „rachete ruseşti" căzând asupra statelor sale member.

„Dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp, rachete ruseşti vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, peste casele cetăţenilor din NATO", a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat puţin după miezul nopţii.

Duminică, trupele aeriene ruse au atacat o bază de antrenament ucraineană situată la aproximativ 20 de kilometri de Polonia, membră a NATO şi UE, în apropierea oraşului ucrainean Liov. În urma bombardamentelor au murit 35 de oameni, iar 134 au fost răniți.

Potrivit ucrainenilor, aceste bombardamente au făcut 35 de morţi şi 134 de răniţi.

„Numai în regiunea Liov, au căzut 30 de rachete. Nu se întâmpla nimic care să poată ameninţa teritoriul Federaţiei Ruse. Şi la doar 20 de kilometri de frontierele NATO", a a declarat Zelenski.

Duminică, președintele Volodimir Zelenski a vizitat un spital cu soldați ucraineni răniți în urma invaziei trupelor rusești.
Duminică, președintele Volodimir Zelenski a vizitat un spital cu soldați ucraineni răniți în urma invaziei trupelor rusești.


07:23 14.3.2022

Întâlnire la nivel înalt între SUA și China la Roma

The Guardian scrie că SUA vor încerca să convingă China să nu furnizeze arme Rusiei, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt care va avea loc la Roma. Casa Albă consideră extrem de importantă această întâlnire nu doar pentru războiul din Ucraina, ci și pentru viitorul echilibrului global de putere.

Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, se va întâlni cu omologul său chinez, Yang Jiechi, în capitala Italiei, pe fondul unor informații potrivit cărora Rusia a cerut Chinei arme pentru a-și susține invazia șovăitoare a Ucrainei.

Vladimir Putin ar fi cerut ajutor Chinei pentru furnizarea de echipament militar .
Vladimir Putin ar fi cerut ajutor Chinei pentru furnizarea de echipament militar .

07:30 14.3.2022

Ministerul britanic al Apărării arată că trupele ruse au blocat coasta Mării Negre a Ucrainei, iar țara nu mai e lagată de comerțul maritim internațional.

08:17 14.3.2022

Crucea Roșie cere o soluție urgentă pentru Mariupol

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii solicită o soluţie urgentă pentru a preveni „cel mai rău scenariu” pentru civilii prinşi în oraşul Mariupol, din sudul Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.

„Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se precizează în declaraţie.

Crucea Roșie cere tuturor părţilor care luptă la Mariupol să convină asupra unui încetare a focului care să asigure o trecere în siguranţă pentru civili.

Orașul Mariupol a fost bombardat puternic de ruși, iar din această cauză au fost oprite de mai multe ori cordoanele umanitare pentru scoaterea civilor
Orașul Mariupol a fost bombardat puternic de ruși, iar din această cauză au fost oprite de mai multe ori cordoanele umanitare pentru scoaterea civilor

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG