Linkuri accesibilitate

Civilii din Kiev își scot bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost bombardată de artileria rusă, luni, 14 martie 2022. (AP Photo/Felipe Dana)
Civilii din Kiev își scot bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost bombardată de artileria rusă, luni, 14 martie 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski va vorbi Congresului SUA. O jurnalistă de la televiziunea Kremlinului protestează în direct

Aproximativ 100.000 de persoane au fugit din Ucraina în ultimele 24 de ore, numărul refugiaților ajungând la 2,7 milioane de oameni, potrivit datelor ONU.

O jurnalistă de la Channel One, televiziunea cu cea mai mare acoperire națională, controlată de guvernul Rusiei, a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina. Marina Ovsiannikova a întrerupt o emisiune live, afișând o pancartă pe care scria „Fără război, opriți războiul”. Înainte a făcut o înregistrare în care și-a detaliat mesajul pe Telegram. Mamă a doi copii, tânăra, editor la emisiunea Vremya, a fost ridicată de poliție și dusă la interogatoriu.

NBC dă ca posibilă o vizită a președintelui american, Joe Biden, în Europa, la doar câteva zile de la vizita în Polonia și România a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris.

Încă un jurnalist american a fost rănit în Ucraina, de astă dată de la Fox News: Benjamin Hall. În urmă cu o zi, un alt jurnalist și regizor de filme, Brent Renaud, 51 de ani, care a lucrat pentru New York Times, a fost împușcat și ucis la Irpin. Alți doi jurnaliști au fost răniți și transportați la spital.

Adresându-se Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, premierul ucrainean Denîs Șmîhal a spus că Europa „a ales drumul pacificării cu agresorul” de ani de zile, în loc să „apere valorile democrației, statul de drept și drepturile omului”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va adresa Congresului american, miercuri, prin apel video.

Nouă persoane au fost rănite în atacul aerian asupra regiunii Rivne.

În atacul asupra Harkov au murit două persoane și una a fost rănită.

Peste 160 de mașini private au reușit să părăsească Mariupol spre Zaporojie, după mai multe tentative eșuate de evacuare a civililor din orașul aflat de două săptămâni sub asediul forțelor armate ruse.

Ministrul german al Energiei spune că boicotarea livrărilor de petrol și gaze rusești ar genera sărăcie în masă în Germania.

Continuă exodul refugiaților care fug din calea războiului. Ultimele date de la ONU arată că aproape 2,7 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina, dintre care peste 100.000 în ultimele 24 de ore.

Majoritatea refugiaților au trecut granița în Polonia, la Varșovia și Cracovia, cele mai mari două orașe ale Poloniei, unde locurile de cazare și adăposturile sunt pline.

08:43 14.3.2022

Noi bombardamente lângă Kiev

Posturile de știri ucrainene arată că un turn de televiziune de lângă Rivne, la vest de Kiev, a fost avariat în urma unui atac cu rachete rusești, în timpul nopții de duminică spre luni, potrivit BBC.

Șeful administrației regionale Rivne, Vitaliy Koval, a spus că autoritățile lucrează la fața locului pentru a evalua pagubele. Turnul TV este situat la 15 km de Rivne.

În același timp, Agenția UNIAN precizează că în satul Stavische, din regiunea Jîtomîr, un atac cu rachete a vizat clădiri administrative. UNIAN arată că patru persoane au fost rănite și șapte clădiri au fost distruse. Luni, sirenele care anunțau noi bombardamente au putut fi auzite în multe regiuni din țară, de la Liov și Transcarpatia până la Harkov și Odesa.

09:01 14.3.2022

Rusia a cerut Chinei sprijin militar. Ce a răspuns Ambasada Chinei din SUA

Rusia a cerut Chinei sprijin militar, inclusiv drone, precum și asistență economică pentru continua invazia din Ucraina, scrie CNN care citează doi oficiali americani, al căror nume nu îl dezvăluie. .

Solicitările au venit după invadarea Ucrainei de către Rusia, a spus unul dintre oficiali, care a refuzat să detalieze reacția chineză, dar a indicat că chinezii au răspuns.

Potențiala asistența potențială din partea chinezilor ar putea răsturna stăpânirea pe care forțele ucrainene încă o au în țară și ar putea oferi o contrapondere la sancțiunile dure impuse economiei Rusiei, după cum arată CNN.

Întrebat de CNN despre cererea Rusiei de ajutor militar, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA, a declarat: „Nu am auzit niciodată de asta”.

Liu și-a exprimat îngrijorarea pentru „situația din Ucraina” și a spus că China a oferit și va continua să ofere asistență umanitară Ucrainei.

„Prioritatea cea mai mare acum este de a preveni escaladarea situației tensionate sau chiar scăparea de sub control... China face apel la exercitarea unei rețineri maxime și prevenirea unei crize umanitare masive”, a spus Liu Pengyu

10:19 14.3.2022

Coridor între Crimeea și Donbas

Un coridor terestru a fost stabilit între Crimeea și Donbas, potrivit agenției de știri de stat ruse RIA Novosti, scrie CNN care precizează că nu a putut verifica independent această informație.

Agenția de presă l-a citat pe vice-premierul Crimeei Georgiy Muradov reprezentantul permanent al Republicii Crimeea.

Potrivit RIA Novosti, coridorul oferă o rută strategică care leagă Crimeea de Mariupol, care este în prezent înconjurată de trupe ruse.

CNN arată că acest corridor terestru ar permite trupelor din Crimeea să își unească forțele cu rebelii susținuți de ruși din autoproclamata Republică Populară Donețk, precum și să le ofere forțelor ruse acces la orașele-port cheie de-a lungul Mării Azov.

10:34 14.3.2022

Ministrul ucrainean de externe cere din nou sprijin internațional

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut luni Occidentului să furnizeze Ucrainei arme și să aplice mai multe sancțiuni Rusiei pentru a preveni implicarea altor țări într-un conflict mai larg.

Până acum, Ucraina a cerut în mod repetat aliaților să facă mai mult pentru a o ajuta să reziste invaziei ruse care a început la 24 februarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG