Linkuri accesibilitate

Civilii din Kiev își scot bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost bombardată de artileria rusă, luni, 14 martie 2022. (AP Photo/Felipe Dana)
Civilii din Kiev își scot bunurile dintr-o clădire distrusă după ce aceasta a fost bombardată de artileria rusă, luni, 14 martie 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski va vorbi Congresului SUA. O jurnalistă de la televiziunea Kremlinului protestează în direct

Aproximativ 100.000 de persoane au fugit din Ucraina în ultimele 24 de ore, numărul refugiaților ajungând la 2,7 milioane de oameni, potrivit datelor ONU.

O jurnalistă de la Channel One, televiziunea cu cea mai mare acoperire națională, controlată de guvernul Rusiei, a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina. Marina Ovsiannikova a întrerupt o emisiune live, afișând o pancartă pe care scria „Fără război, opriți războiul”. Înainte a făcut o înregistrare în care și-a detaliat mesajul pe Telegram. Mamă a doi copii, tânăra, editor la emisiunea Vremya, a fost ridicată de poliție și dusă la interogatoriu.

NBC dă ca posibilă o vizită a președintelui american, Joe Biden, în Europa, la doar câteva zile de la vizita în Polonia și România a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris.

Încă un jurnalist american a fost rănit în Ucraina, de astă dată de la Fox News: Benjamin Hall. În urmă cu o zi, un alt jurnalist și regizor de filme, Brent Renaud, 51 de ani, care a lucrat pentru New York Times, a fost împușcat și ucis la Irpin. Alți doi jurnaliști au fost răniți și transportați la spital.

Adresându-se Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, premierul ucrainean Denîs Șmîhal a spus că Europa „a ales drumul pacificării cu agresorul” de ani de zile, în loc să „apere valorile democrației, statul de drept și drepturile omului”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va adresa Congresului american, miercuri, prin apel video.

Nouă persoane au fost rănite în atacul aerian asupra regiunii Rivne.

În atacul asupra Harkov au murit două persoane și una a fost rănită.

Peste 160 de mașini private au reușit să părăsească Mariupol spre Zaporojie, după mai multe tentative eșuate de evacuare a civililor din orașul aflat de două săptămâni sub asediul forțelor armate ruse.

Ministrul german al Energiei spune că boicotarea livrărilor de petrol și gaze rusești ar genera sărăcie în masă în Germania.

Continuă exodul refugiaților care fug din calea războiului. Ultimele date de la ONU arată că aproape 2,7 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina, dintre care peste 100.000 în ultimele 24 de ore.

Majoritatea refugiaților au trecut granița în Polonia, la Varșovia și Cracovia, cele mai mari două orașe ale Poloniei, unde locurile de cazare și adăposturile sunt pline.

16:11 14.3.2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Congresului SUA miercuri

Într-o scrisoare comună adresată parlamentarilor americani, liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, și președintele Camerei, Nancy Pelosi, spun că „Congresul rămâne neclintit în angajamentul nostru de a sprijini Ucraina în timp ce se confruntă cu agresiunea crudă și diabolică a lui Putin și de a adopta o legislație pentru a paraliza și izola economia rusă, precum și pentru a oferi Ucrainei asistență umanitară, de securitate și economică”.

Zelenski se va adresa Congresului miercuri, 16 martie, la ora 13:00 GMT.

16:19 14.3.2022

Ministrul german al Energiei: Boicotarea livrărilor de petrol și gaze rusești ar genera sărăcie în masă în Germania

Ministrul german al Economiei și Energiei, Robert Habeck (foto), spune că un boicot imediat al livrărilor rusești de gaz și petrol rusesc ar afecta populația aducând șomaj în masă și sărăcie.

El a avertizat, într-un interviu acordat postului public ARD, că vor exista „lipsuri de aprovizionare, chiar și opriri de aprovizionare în Germania”, timp în care cea mai mare economie a Europei caută intens să-și diversifice aprovizionarea cu energie pe termen mediu.

Politicianul de la Partidul Verzilor a spus că va fi „șomaj în masă și sărăcie”, că vor fi „oameni care nu își vor putea încălzi casele, oameni care rămân fără benzină” dacă țara sa ar înceta să mai folosească petrol și gaze rusești, scrie The Guardian.

Puține alte economii occidentale sunt la fel de dependente de energia rusă ca Germania: 55% din gazele naturale, 52% din cărbune și 34% din petrolul folosit în țară provin din Rusia, pentru care plătește sute de mii de euro zilnic și implicit sprijinind, astfel, mașina de război care devastează Ucraina.

Habeck a spus că guvernul său lucrează din greu pentru a se asigura că Germania va fi în poziția de a renunța la cărbunele rusesc până în vară și de a elimina treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, dar că o interdicție pe termen scurt a gazului rusesc i-ar putea lăsa. tara expusă.

17:17 14.3.2022

Primarii polonezi avertizează că orașele mari și-au atins capacitatea maximă de primire a refugiaților ucraineni

Primarii celor mai mari două orașe ale Poloniei au declarat că se luptă să facă față numărului imens de refugiați care sosesc din Ucraina, scrie The Guardian.

Cifrele ONU arată că peste 1,7 milioane de ucraineni au trecut în Polonia de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

„Orașul nostru rămâne principala destinație pentru refugiații ucraineni. [Situația] devine din ce în ce mai dificilă în fiecare zi”, a spus primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski​, pe Twitter.

Peste 2,8 milioane de oameni au fugit din Ucraina încă de pe 24 februarie, când a început invazia rusă. Potrivit datelor Consiliului pentru Drepturile Omului ONU, mai mult de jumătate au călătorit în Polonia.

Refugiații care sosesc în capitala Poloniei sunt cazați în principal în reședințe private, precum și în două mari arene sportive.

În gara centrală din Varșovia au fost puse semne care să-i direcționeze pe refugiați și în alte părți ale Poloniei, unde există mai mult spațiu pentru a-i găzdui.

„Orașele mari din Polonia sunt deja supraaglomerate”, este scris pe unul dintre semne.

„Nu vă fie teamă să mergeți în orașele mai mici: sunt pașnice, au hrană, infrastructură și sunt bine adaptate”.

„Am acest sentiment că Varșovia este plină și o aud de la mulți oameni. Punctele de primire din Varșovia sunt, de asemenea, supraaglomerate”, a declarat Marianna Ossolińska, coordonator la Clubul Inteligenței Catolice, care lucrează cu refugiații din Polonia.

Ossolińska își administrează pensiunea, care oferă 70 de paturi și care s-a umplut încă de la deschiderea sa, pe 2 martie.

„Mulți refugiați încearcă să vină la Varșovia, probabil pentru că cred că va fi mai ușor să găsească transport către Europa de Vest dintr-o capitală sau să găsească un loc de muncă sau să-și facă legături”, a spus ea.

Primarul Cracoviei, Jacek Majchrowski, a spus că și orașul său și-a atins capacitatea maximă, până acum 100.000 de oameni sosind în ultimele două săptămâni. „Cracovia pierde încet oportunitatea de a găzdui noi valuri de refugiați”, a spus el, adăugând că acum sunt oferite locuri în afara orașului.

În unele mijloace de transport public din Cracovia, sunt difuzate anunțuri în ucraineană, precum și în poloneză, pentru a ajuta la informarea miilor de nou-veniți.

La gara principală a orașului, există două corturi mari care servesc mâncare caldă și oferă sfaturi refugiaților. Înăuntru, oamenii dorm pe covorașe rulante, așteptând trenurile sau gândindu-se ce să facă în continuare.

17:51 14.3.2022

Negocierile ruso-ucrainene. Comunicarea este dificilă, dar continuă

Discuțiile dintre Rusia și Ucraina au început luni, iar comunicarea dintre cele două părți este grea, dar continuă, a declarat pe Twitter consilierul prezidențial și negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

El a trimis pe Twitter o fotografie a discuțiilor, care au loc prin videoconferință,

Podoliak a scris, potrivit The Guardian, că „părțile își exprimă în mod activ pozițiile specificate” și „comunicarea are loc, dar este greu. Motivul discordiei sunt sistemele politice prea diferite.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG