Linkuri accesibilitate

Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare
Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski: Zeci de mii de morți în Mariupol. Cancelarul austriac a avut o discuție „dură” cu Putin

Președintele ucrainean și oficiali americani au avertizat că Rusia se pregătește să lanseze săptămâna aceasta „operațiuni și mai ample” în estul Ucrainei. Luni are loc prima vizită a unui oficial european la Moscova de la începutul războiului.

Oficialii occidentali avertizează că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova. Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

Uniunea Europeană a listat 21 de companii aeriene rusești ca nesigure, interzicându-le să zboare deasupra teritoriului UE și către aeroporturile țărilor membre.

Aproape 52.000 de refugiați ucraineni din Spania au primit „protecție temporară”, a declarat luni guvernul spaniol, adăugând că 39% dintre ei sunt minori.

Economia Ucrainei va scădea cu aproape jumătate în acest an din cauza războiului, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. Anna Bjerde, vicepreședintele băncii, spune că Ucraina are nevoie de „sprijin financiar masiv imediat”.

Președintele ucrainean a spus că Rusiei îi este frică să recunoască greșelile „lașe”. De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că zeci de mii de oameni au fost cel mai probabil uciși în asaltul Rusiei asupra orașului Mariupol din sud-estul țării, iar peste 300 de spitale ucrainene au fost distruse.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak declară că „Ucraina este pregătită pentru bătălii mari” împotriva Rusiei. El spune că Ucraina trebuie să învingă forțele Moscovei pentru mai multă putere de negociere înainte ca liderii celor două țări să se întâlnească.

Oficiali militari americani au declarat că se așteaptă ca Rusia să desfășoare o ofensivă majoră din orașul Izium până la Dnipro, o țintă strategică în estul Ucrainei.

Ucraina și Rusia au convenit asupra a nouă noi coridoare umanitare care să fie deschise luni, inclusiv la Mariupol. Alte șase trenuri au fost programate pentru a scoate oamenii din regiunile Donețk și Luhansk.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre Ucraina, Ministerul britanic al Apărării avertizează că folosirea în trecut de către Rusia a munițiilor cu fosfor în Donețk „a ridicat posibilitatea utilizării lor în viitor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică”.

Cadavrele a peste 1.200 de persoane au fost găsite în regiunea Kievului. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că soldații ruși ucideau ucraineni în fiecare zi. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

De altfel, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a afirmat luni că Germania a văzut indicii masive de crime de război în Ucraina.

Iar bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk a urcat la 57 de morți și 109 răniți.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina, în timp ce armata sa își schimbă planurile după eșecul de a cuceri Kievul. Alexander Dvornikov s-a remarcat în timp ce conducea grupul de forțe rusești din Siria. Este probabil ca generalul să aibă o nouă rundă de „crime și brutalitate” împotriva civililor, au declarat oficiali ai SUA.

08:08 11.4.2022

The Times: Finlanda și Suedia se pregătesc să adere la NATO chiar din vară

Rusia a făcut o „greșeală strategică masivă”, deoarece Finlanda și Suedia par pregătite să se alăture NATO încă din vară, relatează cotidianul britanic The Times, citat de Reuters.

Oficialii SUA au declarat că aderarea la NATO pentru ambele țări nordice a fost „un subiect de conversație și mai multe sesiuni” în timpul discuțiilor dintre miniștrii de externe ai alianței de săptămâna trecută la care au participat Suedia și Finlanda.

Washingtonul consideră că Alianța va crește de la 30 la 32 de membri, ca o consecință directă a invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Finlanda ar urma să aplice în mod oficial în luna iunie, urmând ca Suedia să depună candidatura ulterior.

08:38 11.4.2022

WSJ: Fuga de Putin. Sute de mii de ruși educați se mută în străinătate

Vladimir Putin, la un concert care marchează opt ani de la anexarea Crimeei, pe stadionul Luzhniki din Moscova, 18 martie 2022.
Vladimir Putin, la un concert care marchează opt ani de la anexarea Crimeei, pe stadionul Luzhniki din Moscova, 18 martie 2022.

Sute de mii de angajați calificați, mulți dintre ei tineri, au părăsit Rusia de la invazia Ucrainei, accelerând un exod al talentelor din mediul de afaceri și amenințând și mai mult o economie vizată de sancțiunile occidentale, scrie The Wall Street Journal, prezentând poveștile a câtorva dintre ei.

Printre cei care părăsesc Rusia se numără lucrători din domeniul tehnologiei, oameni de știință, bancheri și medici. Aceștia pleacă în țări precum Georgia, Armenia și Turcia.

„Nu pot trăi într-o țară care intră în război cu vecinii săi”, spune un tânăr rus care a plecat din țara sa.

Cotidianul american mai relatează că exodul rușilor ar urma să continue într-un ritm considerabil.

09:02 11.4.2022

Marea Britanie avertizează că Rusia ar putea folosi muniție cu fosfor în Mariupol

Pompierii lucrează la un bloc distrus din orașul Borodianka, Ucraina, 9 aprilie 2022.
Pompierii lucrează la un bloc distrus din orașul Borodianka, Ucraina, 9 aprilie 2022.

Ministerul britanic al Apărării avertizează că utilizarea în trecut de către Rusia a munițiilor cu fosfor în Donețk „a ridicat posibilitatea utilizării lor în viitor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică”, transmite The Guardian.

Bombardamentele rusești au continuat în regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, potrivit sursei citate, care a menționat că „forțele ucrainene au respins mai multe asalturi care au dus la distrugerea tancurilor, vehiculelor și echipamentelor de artilerie rusești”.

„Faptul că Rusia continuă să se bazeze pe bombe neghidate diminuează capacitatea lor de a discrimina atunci când țintesc și efectuează lovituri, crescând în același timp foarte mult riscul de a face și mai multe victime civile”, a precizat ministerul.

09:19 11.4.2022

Pro-rușii din Germania au organizat manifestații, dar au fost depășiți numeric de ucraineni

Manifestație pro-rusă la Frankfurt, în vestul Germaniei, 10 aprilie 2022.
Manifestație pro-rusă la Frankfurt, în vestul Germaniei, 10 aprilie 2022.

Pro-rușii din Germania au organizat duminică demonstrații în orașele Frankfurt și Hanovra, însă au fost depășiți numeric cu mult de susținătorii Ucrainei, a declarat poliția locală citată de Reuters.

Aproximativ 600 de protestatari pro-ruși, într-o coloană de 400 de mașini cu steaguri rusești, au străbătut Hanovra, în nordul Germaniei, în timp ce aproximativ 3.500 de susținători ai Ucrainei s-au adunat în centrul orașului.

Au fost instalate garduri pentru a separa cele două grupuri, poliția germană precizând că atmosfera a fost uneori încinsă, dar ambele proteste au fost în general pașnice.

În Frankfurt, aproximativ 800 de protestatari pro-ruși s-au adunat pentru un marș prin centrul orașului după ce autoritățile locale au refuzat să permită un cortegiu de mașini, unii dintre ei scandând „Rusia” și ținând un banner pe care scria: „Adevăr și diversitate în loc de propagandă”.

Aproximativ 2.500 de manifestanți pro-ucraineni s-au adunat în alte două locații din Frankfurt, ținând bannere cu mesajul „Stop război” și cu steaguri ucrainene pictate pe față.

Ofițeri de poliție stau de pază în timp ce susținători ai Ucrainei iau parte la un protest împotriva unei demonstrații pro-ruse, în Frankfurt, Germania, 10 aprilie 2022.
Ofițeri de poliție stau de pază în timp ce susținători ai Ucrainei iau parte la un protest împotriva unei demonstrații pro-ruse, în Frankfurt, Germania, 10 aprilie 2022.

Poliția i-a mustrat pe unii protestatari din Frankfurt pentru că au scandat „Donbas aparține Rusiei”.

Aproximativ 235.000 de cetățeni ruși trăiesc în Germania, potrivit statisticilor guvernamentale de la sfârșitul anului 2020. Aproximativ 135.000 de ucraineni trăiau în Germania înainte de invazia Rusiei, conform statisticilor, dar aproximativ 300.000 de ucraineni au sosit în plus de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG