Grupul francez Société Générale încetează activitățile din Rusia
Grupul bancar francez Société Générale a anunțat luni dimineață că își încetează activitățile în Rusia și va vinde participația la banca rusă Rosbank, alăturându-se astfel exodului corporatist occidental în urma invaziei Moscovei în Ucraina, transmite AFP.
Banca a estimat că retragerea sa o va costa 3,1 miliarde de euro.
Acțiunile deținute de SG la Rosbank vor fi vândute către Interros Capital, companie care are legături cu oligarhul Vladimir Potanin. Grupul francez a anunțat că tranzacția necesită aprobarea autorităților de reglementare.
„Prin acest acord, grupul ar ieși în mod eficient și ordonat din Rusia, asigurând continuitate pentru angajații și clienții săi”, a precizat banca.
Anunțul retragerii vine a doua zi după alegerile prezidențiale din Franța și la câteva săptămâni după ce grupul bancar preciza că intenționează să continue activitățile în Rusia.
Oficial SUA: Rusia a planificat atacuri asupra civililor ucraineni
Consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că cele mai recente informații despre civili ucraineni torturați și uciși de trupele ruse au fost „îngrozitoare... de-a dreptul șocante, dar nu au fost surprinzătoare”.
El a precizat că, înainte de începerea războiului, informații declasificate „au indicat că a existat un plan (pornit) de la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus pentru a viza civilii care se opun invaziei. Deci a fost planificat”, a spus Sullivan, la postul de televiziune ABC News.
Oficialul american a mai spus că este posibil ca unii soldați ruși să fi acționat fără instrucțiuni din partea conducătorilor lor.
„Cred că unele dintre aceste unități s-au angajat în aceste acte de brutalitate, în aceste atrocități, în aceste crime de război, chiar și fără a primi indicații de sus. Dar nu faceți nicio greșeală, problema mai mare a crimelor de război și a atrocităților pe scară largă din Ucraina se află la Kremlin și la președintele rus”, a spus el.
Rusia este tot mai aproape de un default istoric
Agenția de rating Standard & Poor's a retrogradat evaluarea capacității Rusiei de a plăti datoria externă la categoria „default selectiv”.
Măsura indică faptul că Moscova ar urma să intre în curând în incapacitate de plată a împrumuturilor sale externe pentru prima dată de la Revoluția bolșevică.
Anunțul din 9 aprilie a venit după ce Rusia a aranjat să facă plățile obligațiunilor externe în ruble, când acestea trebuiau plătite în dolari americani.
„Este probabil ca sancțiunile impuse Rusiei să fie în continuare sporite în următoarele săptămâni, ceea ce va împiedica disponibilitatea și abilitățile tehnice ale Rusiei de a onora termenii și condițiile obligațiilor sale față de deținătorii de datorii străine”, a declarat compania S&P, potrivit RFE/RL.
Moscova a indicat că rămâne dispusă să își plătească datoriile, dar Kremlinul a declarat că va face acest lucru în ruble dacă valutele sale străine deținute în conturi din străinătate rămân înghețate din cauza sancțiunilor.
Chiar și la sfârșitul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a continuat să plătească datoriile externe cu ajutorul ajutorului internațional. Cu toate acestea, a intrat în incapacitate de plată a datoriei interne.
Rusia spune că a distrus sistemul de rachete S-300. Slovacia acuză Moscova de minciună
Ministerul rus al Apărării susține că a distrus sistemele de rachete antiaeriene S-300 care au fost furnizate Ucrainei de către o țară europeană, dar fără să o numească.
Moscova afirmă că rachetele rusești Kalibr lansate de pe mare au distrus duminică patru lansatoare S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia orașului ucrainean Dnipro, în estul țării. Rusia a declarat că 25 de soldați ucraineni au fost loviți în atac, relatează The Guardian.
Chiar dacă Rusia nu a precizat ce țară europeană a furnizat sistemele S-300, informația este cunoscută încă de vineri, după ce Slovacia a anunțat că a donat sistemul Ucrainei.
De altfel, premierul slovac Eduard Heger a acuzat că informația lansată de Rusia este o minciună.
„Slovacia neagă categoric propaganda rusă, potrivit căreia sistemul de apărare S-300 din Ucraina a fost distrus. Este o dezinformare, confirmată oficial și de Ucraina”, a scris el pe Twitter.