Linkuri accesibilitate

Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare
Un muncitor al cimitirului mută un cadavru dintr-o groapă comună din Bucea pe o macara pentru a-l duce la morgă, la identificare

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Zelenski: Zeci de mii de morți în Mariupol. Cancelarul austriac a avut o discuție „dură” cu Putin

Președintele ucrainean și oficiali americani au avertizat că Rusia se pregătește să lanseze săptămâna aceasta „operațiuni și mai ample” în estul Ucrainei. Luni are loc prima vizită a unui oficial european la Moscova de la începutul războiului.

Oficialii occidentali avertizează că Rusia va încerca să dubleze și chiar să tripleze forțele sale din Donbas.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova. Nehammer, primul lider european care vizitează Rusia și discută personal cu președintele rus, de la începutul invaziei, a spus că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.​

Uniunea Europeană a listat 21 de companii aeriene rusești ca nesigure, interzicându-le să zboare deasupra teritoriului UE și către aeroporturile țărilor membre.

Aproape 52.000 de refugiați ucraineni din Spania au primit „protecție temporară”, a declarat luni guvernul spaniol, adăugând că 39% dintre ei sunt minori.

Economia Ucrainei va scădea cu aproape jumătate în acest an din cauza războiului, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. Anna Bjerde, vicepreședintele băncii, spune că Ucraina are nevoie de „sprijin financiar masiv imediat”.

Președintele ucrainean a spus că Rusiei îi este frică să recunoască greșelile „lașe”. De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că zeci de mii de oameni au fost cel mai probabil uciși în asaltul Rusiei asupra orașului Mariupol din sud-estul țării, iar peste 300 de spitale ucrainene au fost distruse.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak declară că „Ucraina este pregătită pentru bătălii mari” împotriva Rusiei. El spune că Ucraina trebuie să învingă forțele Moscovei pentru mai multă putere de negociere înainte ca liderii celor două țări să se întâlnească.

Oficiali militari americani au declarat că se așteaptă ca Rusia să desfășoare o ofensivă majoră din orașul Izium până la Dnipro, o țintă strategică în estul Ucrainei.

Ucraina și Rusia au convenit asupra a nouă noi coridoare umanitare care să fie deschise luni, inclusiv la Mariupol. Alte șase trenuri au fost programate pentru a scoate oamenii din regiunile Donețk și Luhansk.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre Ucraina, Ministerul britanic al Apărării avertizează că folosirea în trecut de către Rusia a munițiilor cu fosfor în Donețk „a ridicat posibilitatea utilizării lor în viitor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică”.

Cadavrele a peste 1.200 de persoane au fost găsite în regiunea Kievului. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că soldații ruși ucideau ucraineni în fiecare zi. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

De altfel, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a afirmat luni că Germania a văzut indicii masive de crime de război în Ucraina.

Iar bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk a urcat la 57 de morți și 109 răniți.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina, în timp ce armata sa își schimbă planurile după eșecul de a cuceri Kievul. Alexander Dvornikov s-a remarcat în timp ce conducea grupul de forțe rusești din Siria. Este probabil ca generalul să aibă o nouă rundă de „crime și brutalitate” împotriva civililor, au declarat oficiali ai SUA.

09:51 11.4.2022

Grupul francez Société Générale încetează activitățile din Rusia

Grupul bancar francez Société Générale a anunțat luni dimineață că își încetează activitățile în Rusia și va vinde participația la banca rusă Rosbank, alăturându-se astfel exodului corporatist occidental în urma invaziei Moscovei în Ucraina, transmite AFP.

Banca a estimat că retragerea sa o va costa 3,1 miliarde de euro.

Acțiunile deținute de SG la Rosbank vor fi vândute către Interros Capital, companie care are legături cu oligarhul Vladimir Potanin. Grupul francez a anunțat că tranzacția necesită aprobarea autorităților de reglementare.

„Prin acest acord, grupul ar ieși în mod eficient și ordonat din Rusia, asigurând continuitate pentru angajații și clienții săi”, a precizat banca.

Anunțul retragerii vine a doua zi după alegerile prezidențiale din Franța și la câteva săptămâni după ce grupul bancar preciza că intenționează să continue activitățile în Rusia.

10:31 11.4.2022

Oficial SUA: Rusia a planificat atacuri asupra civililor ucraineni

Gregoriev, un localnic din Bucea, se încălzește în curtea casei distruse de soldații ruși, 9 aprilie 2022.
Gregoriev, un localnic din Bucea, se încălzește în curtea casei distruse de soldații ruși, 9 aprilie 2022.

Consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că cele mai recente informații despre civili ucraineni torturați și uciși de trupele ruse au fost „îngrozitoare... de-a dreptul șocante, dar nu au fost surprinzătoare”.

El a precizat că, înainte de începerea războiului, informații declasificate „au indicat că a existat un plan (pornit) de la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus pentru a viza civilii care se opun invaziei. Deci a fost planificat”, a spus Sullivan, la postul de televiziune ABC News.

Oficialul american a mai spus că este posibil ca unii soldați ruși să fi acționat fără instrucțiuni din partea conducătorilor lor.

„Cred că unele dintre aceste unități s-au angajat în aceste acte de brutalitate, în aceste atrocități, în aceste crime de război, chiar și fără a primi indicații de sus. Dar nu faceți nicio greșeală, problema mai mare a crimelor de război și a atrocităților pe scară largă din Ucraina se află la Kremlin și la președintele rus”, a spus el.

10:57 11.4.2022

Rusia este tot mai aproape de un default istoric

Agenția de rating Standard & Poor's a retrogradat evaluarea capacității Rusiei de a plăti datoria externă la categoria „default selectiv”.

Măsura indică faptul că Moscova ar urma să intre în curând în incapacitate de plată a împrumuturilor sale externe pentru prima dată de la Revoluția bolșevică.

Anunțul din 9 aprilie a venit după ce Rusia a aranjat să facă plățile obligațiunilor externe în ruble, când acestea trebuiau plătite în dolari americani.

„Este probabil ca sancțiunile impuse Rusiei să fie în continuare sporite în următoarele săptămâni, ceea ce va împiedica disponibilitatea și abilitățile tehnice ale Rusiei de a onora termenii și condițiile obligațiilor sale față de deținătorii de datorii străine”, a declarat compania S&P​, potrivit RFE/RL.

Moscova a indicat că rămâne dispusă să își plătească datoriile, dar Kremlinul a declarat că va face acest lucru în ruble dacă valutele sale străine deținute în conturi din străinătate rămân înghețate din cauza sancțiunilor.

Chiar și la sfârșitul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a continuat să plătească datoriile externe cu ajutorul ajutorului internațional. Cu toate acestea, a intrat în incapacitate de plată a datoriei interne.

11:28 11.4.2022

Rusia spune că a distrus sistemul de rachete S-300. Slovacia acuză Moscova de minciună

Ministerul rus al Apărării susține că a distrus sistemele de rachete antiaeriene S-300 care au fost furnizate Ucrainei de către o țară europeană, dar fără să o numească.

Moscova afirmă că rachetele rusești Kalibr lansate de pe mare au distrus duminică patru lansatoare S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia orașului ucrainean Dnipro, în estul țării. Rusia a declarat că 25 de soldați ucraineni au fost loviți în atac, relatează The Guardian.

Chiar dacă Rusia nu a precizat ce țară europeană a furnizat sistemele S-300, informația este cunoscută încă de vineri, după ce Slovacia a anunțat că a donat sistemul Ucrainei.

De altfel, premierul slovac Eduard Heger a acuzat că informația lansată de Rusia este o minciună.

„Slovacia neagă categoric propaganda rusă, potrivit căreia sistemul de apărare S-300 din Ucraina a fost distrus. Este o dezinformare, confirmată oficial și de Ucraina”, a scris el pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG