Emmanuel Macron a câștigat 27,6% dintre voturile exprimate, după numărarea a 97% din voturi, în timp ce Marine Le Pen a obținut 23,41%, potrivit estimărilor Ipsos/Sopra Steria citate de France24.
Postul francez de televiziune comentează că rezultatul alegerilor din turul al doilea, care va avea loc pe 24 aprilie, este mai incert în comparație cu cel din 2017, când în turul al doilea s-au întâlnit aceiași candidați: centristul Emmanuel Macron și candidata de extremă dreapta Marine Le Pen.
Candidatul de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon a profitat de o creștere de ultimă oră - și de un apel la vot tactic pentru cei de stânga - pentru a obține 22,2 procente, fiind la limită pentru un loc în finală.
12 candidați au fost în cursă, însă doar cei trei candidați au obținut peste 10% din voturi.
Aproximativ 26 la sută dintre alegătorii înregistrați nu au votat duminică. Numărul este cu patru puncte procentuale mai mare decât în 2017 și se situează foarte aproape de recordul din 2002, când 28,4% dintre francezi au preferat să stea acasă.
Emmanuel Macron și Marine le Pen se reîntâlnesc în turul al doilea
Institutele de sondare a opiniei publice din Franța au publicat duminică seară estimările la ieșirea de la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit estimărilor Institutului de opinie și studii de marketing în Franța și străinătate (IFOP), Emmanuel Macron a obținut 28,6% din voturi, iar candidatul de extremă dreapta Marine le Pen 24,4%.
Sondajul IPSOS / Sopra Steria publicat de France 24 îl plasează pe Macron la 28,1%, iar pe Marine Le Pen la 23,3%.
Pe locul trei se află candidatul extremei stângi, Jean-Luc Mélenchon, cu 20,1% (IFOP) - 20,03% (IPSOS).
Turul doi, programat pentru 24 aprilie, înseamnă o reeditare a votului din 2017, când tot Emmanuel Macron și Marine Le Pen au intrat în turul doi. Macron a devenit președinte cu 66,10%, față de 33,90, cât a obținut Le Pen.
Potrivit analiștilor, doamne Le Pen s-a schimbat însă în ultimii cinci ani, și-a nuanțat discursul și a apărut mai „frecventabilă” decât Éric Zemmour, de exemplu, candidat plasat pe locul patru, cu 7%.
În primul tur din 2017, Macron se clasase pe primul loc, cu 24,01%, potrivit rezultatelor finale, urmat de Le Pen cu 31,30%
Potrivit analiștilor, principalul atu al lui Macron a fost o serie de rezultate în economie, dar acesta a avut pierdut din cauza creșterii costurilor vieții și a unor politici dezavuate de sindicate, precum cele cu privire la creșterea vârstei de pensionare.
Marine Le Pen și-a concentrat campania pe aceste probleme, a prezentat experiența proprie de mamă singură și a fost în favoarea primirii refugiaților ucraineni în condițiile în care discursul său anti-imigrație i-a adus multe puncte în trecut, dar a fost eclipsat anul acesta de chestiunile economice și sociale.
Marine Le Pen a reușit să nu piardă puncte pentru apropierea ei de Vladimir Putin, la fel cum Macron nu a pierdut puncte în politica externă, deși a eșuat în negocierile menite să evite tocmai situația de acum din Ucraina.
Analiștii se așteaptă la un tur doi complicat pentru Emmanuel Macron, remarcă însă că acesta a fost extrem de puțin prezent în campanie, deci o simplă intensificare a discursurilor i-ar putea fi de ajutor.
În Franța sunt aproape 49 de milioane de persoane cu drept de vot. Pentru politica franceză, o prezență la urme de 72,7%, cum a fost cea de duminică, este considerată una scăzută. În 2017, prezența a fost de 77.77%.