Linkuri accesibilitate

Războiul ”trădătorilor” din ProRomânia riscă să scindeze partidul. Excludere vs demisie


Victor Ponta, lider of ProRomania party

Amenințarea lui Victor Ponta că toți cei șapte parlamentari care au votat pentru învestirea guvernului Orban vor fi excluși din partid, aduce ProRomânia în pragul sciziunii. Aceștia vor să demisioneze împreună cu șefii unor organizații județene.

UPDATE Biroul Executiv a luat decizia suspendării din partid a prim-vicepreședinților Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, precum și vicepreședinților Mircea Banias și Emilia Meiroșu, deoarece au acționat contrar deciziei partidului.

În ziua învestirii guvernului Orban, doi lideri de partid își amenințau colegii că vor fi excluși dacă votează pentru învestire: Viorica Dăncilă și Victor Ponta. Dacă la PSD nimeni nu a pus în discuție excluderea celor patru parlamentari care au încălcat decizia partidului și au votat cabinetul Orban, la Pro România printre cei vizați sunt și doi vicepreședinți, Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, plus europarlamentarul Mihai Tudose, toți oameni cu influență în partid. În plus, scandalul a ajuns public, Mihai Tudose și Victor Ponta au făcut schimb de ”amabilități” pe Facebook.

După ce Ponta l-a acuzat pe Tudose de trădare și l-a amenințat și cu excluderea, fostul premier din vremea lui Liviu Dragnea, l-a acuzat la rândul său că a el este cel care a ”negociat toată vara cu Viorica Dancilă la vila Lac, cu PNL posturi la camera” și i-a cerut să-și dea el demisia.

"În condițiile în care toooooate 'negocierile' duse de Victor în ultimul timp (absolut toate fiind făcute fără girul unui for statutar) au eșuat, în condițiile în care ești foarte deranjat că nici cei mai apropiați colegi din conducerea ProRomânia nu-ți împărtășesc 'strategiile'.... nu ai vrea tu, Victor, ca în loc să ameninți tu cu excluderi și schimbări de președinti de organizații, de excluderi de membri fondatori și oameni ce au contribuit decisiv la ceea ce e astăzi partidul... nu ai vrea tu, Victor, să-ți dai tu demisia? Ca să nu te mai deranjăm....", scrie Mihai Tudose pe Facebook.

Reamintim că prim vicepreședinții ProRomânia Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu și deputații Georgian Pop, Emilia Meiroșu, Mircea Baniaș, Liviu Balint și Florea Damian au votat luni, în Parlament, Guvernul Orban.

Potrivit unor surse din partid, citate de HotNews, mai multe organizații județene nu sunt multumite de modul în care Victor Ponta a condus ProRomânia și își vor da demisiile în următoarele zile. Aceștia ar putea fi urmați de o parte din liderii organizațiilor Olt, Constanța, Sălaj, Argeș și Brăila.

Primul care a anunțat public că ”spune stop activității în ProRomânia” este Dan Silvian, liderul de la Olt. După ce a fost scos din grupul de Whatsapp al coordonatorilor județeni, acesta a scris supărat pe Facebook că pleacă din ProRomânia: "Lipsa de respect, lașitatea și perversitatea demonstrate de liderii naționali față de această organizație, impunerea unui coordonator, cunoscut ca omul "jocului pentru PSD", mă pun în situația de a spune STOP", scrie Dan Silvian.

Situația din ProRomânia riscă să escaladeze în următoarele zile

Discuțiile și nemulțumirile au plecat nu doar de la votul de învestitură acordat guvernului Orban, ci și de la pomisiunile neonorate ale lui Victor Ponta. Acesta a mizat pe faptul că va putea convinge PSD să formeze, împreună cu ProRomânia, o nouă majoritate parlamentară, care să poată propune un premier. Ponta a purtat negocieri în acest sens cu mai mulți lideri PSD, care voiau să se debaraseze de Viorica Dăncilă, dar care au refuzat să se asocieze cu el.

Ponta a avut preț de câteva săptămâni o poziție forte, de negociator, care putea înclina balanța într-o parte sau alta, care putea condiționa ambele tabere. Este însă o poziție pe care a pierdut- o destul de repede, fiind ”trădat” de o parte importantă a liderilor și parlamentarilor partidului. La rândul lor însă aceștia ”trădaseră” PSD.

Facebook Forum

Ce spune primarul din Bolintin Vale despre conflictele din localitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00
XS
SM
MD
LG