Linkuri accesibilitate

Răzvan Cherecheș: Noua tulpină a virusului se transmite mai ușor. Marea Britanie e izolată tardiv


O nouă tulpină a SARS-CoV-2 a pus lumea pe jar după ce Marea Britanie a reimpus carantina în Londra și în sud-estul țării. Mai mult, majoritatea țărilor europene au izolat Marea Britanie, anulând toate zborurile sau, în unele cazuri, chiar și circulația pe calea ferată.

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că noua tulpină nu pune sub semnul întrebării vaccinurile abia aprobate, pentru că are exact același tip de proteină pe exterior care ajută virusul să intre în organism ca și varianta sa „clasică”. Cât privește probabilitatea ca virusul să sufere o mutație la acest nivel, aceasta e tot atât de mare precum cea a căderii unui meteorit peste casă, spune expertul român în sănătate publică, așadar nu sunt motive de panică.

Cherecheș susține că izolarea Marii Britanii este tardivă, pentru că această nouă variantă de virus s-a răspândit cu siguranță deja peste tot în lume.

În ceea ce ne privește, spune expertul, noua tulpină este imposibil de detectat, pentru că în România nu se face secvențiere genetică, iar evoluția sa clinică o face nedetectabilă. Ceea ce face această nouă tulpină cu adevărat periculoasă este rata sa de transmitere, adică virusul este mai infecțios, se transmite mai ușor de la om la om, atrage atenția specialistul în sănătate publică. Motiv pentru care, măsurile de protecție rămân aceleași și sunt valabile mai mult ca oricând: purtarea măștii, păstrarea distanței și spălatul pe mâini.

Europa Liberă: Este nefirească această mutație? Cum apare ea?

Răzvan Cherecheș: „SARS-CoV-2 cu acest coronavirus a suferit nenumărate mutații în ultimul an. Avem o mulțime de tulpine care circulă în populații, undeva cam la două mutații pe lună circulă virusul. Există multiple proiecte în care se face secvențiarea genetică a tulpinilor. Diferența la această tulpină identificată în Marea Britanie este că a suferit o mutație mai mare decât mutațiile incrementale, ceea ce-i crește infecțiozitatea, îl face să fie mai infecțios, semnificativ mai infecțios decât restul tulpinilor. Noi, în acest moment, avem o mulțime de variante, diferențele între ele sunt micuțe. Aceasta este o variantă care a suferit o mutație semnificativă.”

Europa Liberă: Ce aduce nou această mutație?

Răzvan Cherecheș: „Noi, în acest moment, avem o mulțime de variante, diferențele între ele sunt micuțe. Aceasta este o variantă care a suferit o mutație semnificativă. Face virusul să fie mai infecțios, adică se transmite mai ușor. Crește semnificativ rata de transmitere de la om la om. Se transmite la fel, tot prin aer, într-un grad mai mic de pe suprafețe, dar probabilitatea de transmitere este mai mare.”

Europa Liberă: Se schimbă tratamentul? Vaccinul mai are efect?

Răzvan Cherecheș:Nu avem motive în momentul de față să credem că s-au schimbat alte aspecte. Pentru persoanele care sunt infectate cu noua tulpină simptomele sunt la fel: prognosticul e la fel, evoluția bolii, la fel. Avem în continuare un procent mic care ajunge pe terapie intensivă și unul și mai mic care ajunge să moară, dar nu are modificări clinice. De asemenea, nu s-au observat modificări pe partea de codare a proteinei de pe exterior, care joacă rolul cel mai important în vaccin, deci vaccinul va continua să funcționeze pentru că și varianta nouă are exact același tip de proteină pe exterior care-l ajută să intre în organismul nostru.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă oamenii pentru a se proteja?

Răzvan Cherecheș: „E posibil să sufere o mutație și în direcția asta în viitor, dar, pe de altă parte, este la fel de posibil să pice și un meteorit peste casă. De posibil orice e posibil, dar, deocamdată, trebuie să luăm fiecare situație pe rând. În momentul de față, nu e motiv de panică. Protecția contra noii tulpini se face la fel ca cea împotriva celeilalte: prin purtarea măștii, prin distanțare, prin spălat pe mâini.”

Europa Liberă: Este eficientă sau nu măsura de închidere a granițelor și de izolare a Regatului Unit, despre care se presupune că e sursă pentru noua tulpină?

Răzvan Cherecheș: „Cred că măsura de închidere a granițelor față de Marea Britanie are mai degrabă cu un rol cosmetic, pentru că e prea târziu. Adică în momentul de față, în condițiile în care era liberă circulația oamenilor între Marea Britanie și restul Europei și al lumii, nu am nicio îndoială că e deja peste tot. Iar în România sunt convins că și dacă avem (noua tulpină de SARS-CoV-2 – n.r.) nu o să ne dăm seama, pentru că evoluția clinică e la fel, noi nu facem secvențiere genetică în România. Deci noi nu avem cum să ne dăm seama.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG