Linkuri accesibilitate

Forțele ruse pe un tanc cu însemnul „operațiunii speciale”- foto Reuters
Forțele ruse pe un tanc cu însemnul „operațiunii speciale”- foto Reuters

Războiul lui Putin | Rusia nu a încetat focul la evacuarea civililor de la Azovstal. Zelenski: 500.000 de ucraineni, deportați în Rusia

O a treia încercare de evacuare a civililor blocați în Mariupol este în curs de desfășurare, dar asaltul Rusiei asupra uzinei Azovstal „nu se oprește”, spune președintele Volodimir Zelenski.

Forțele ucrainene acuză Rusia că nu a încetat focul nici măcar în timpul evacuării civile de la Azovstal, în ciuda declarațiilor oficiale privind încetarea focului până sâmbătă și crearea de coridoare umanitare. O mașină a fost lovită de ruși folosind o armă ghidată antitanc, spun reprezentanții Batalionului Azov pe Telegram.

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ajuns în România. Ea a fost la Baza Mihail Kogălniceanu, unde, în buna tradiție a familiilor șefilor de stat americani, i-a servit pe soldații americani cu mâncare. După ora 20.00 a ajuns la București.

Peste „500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia” de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs în parlamentul Islandei.

Comisia Europeană a modificat o propunere de embargo asupra petrolului rusesc, pentru a prelungi perioada înainte ca acesta să intre în vigoare, pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Banca Națională a Ucrainei consideră că acțiunile Federației Ruse de a limita circulația hrivnei ucrainene și de a introduce rubla rusească, în teritoriile care au fost temporar luate cu forța de sub controlul Kievului, sunt „acte de terorism financiar”, se arată într-un răspuns al instituției la solicitarea Europei Libere România.

13:22 6.5.2022

Rusia spune că informațiile privind furturile de cereale din Ucraina sunt „probabil false”

Vladimir, un fermier din satul Yakovlivka, Harkov: „Continuăm să lucrăm cât de bine putem, în ciuda războiului. Nu putem ajunge la unele dintre câmpurile noastre, sunt mine sau se luptă”, 5 aprilie 2022.
Vladimir, un fermier din satul Yakovlivka, Harkov: „Continuăm să lucrăm cât de bine putem, în ciuda războiului. Nu putem ajunge la unele dintre câmpurile noastre, sunt mine sau se luptă”, 5 aprilie 2022.

Informația potrivit căreia Rusia fură cereale din Ucraina este probabil falsă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce un oficial al agenției ONU pentru alimentație a declarat că există semne că Rusia a scos cu camioanele cereale din regiunile ocupate.

„Nu avem nicio informație, se pare că este falsă” informația, a declarat Dmitri Peskov.

Ministerul ucrainean al Apărării a estimat că, până în primele zile ale lunii mai, aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate de trupele ruse.

Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni din zonele pe care le-au ocupat, precum Herson și Zaporojie, iar în același timp atacă și depozitele de alimentele, potrivit CNN.

Fenomenul a luat amploare în ultimele săptămâni, iar operațiunile de însămânțare în multe zone au fost întrerupte sau abandonate. Din acest motiv, o cantitate extrem de mare de recoltă în una dintre cele mai importante țări producătoare de cereale din lume este amenințată.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat că șase dintre cele mai mari facilități de depozitare ale cerealelor au fost lovite de rachete.

România s-a oferit să ajute Ucraina la exportul cerealelor, însă până să ajungă în portul Constanţa, acestea au de parcurs un lung drum: mai întâi sunt încărcate în trenuri, camioane sau barje în micile porturi dunărene Reni şi Izmail, de la frontiera Ucrainei cu România, deoarece marile porturi sunt afectate de război.

Pentru a umple o navă cu o capacitate de 70.000 de tone, cum este cea care a plecat săptămâna trecută pentru prima dată din Constanţa încărcată cu porumb din Ucraina, este nevoie de 49 de trenuri şi tot atâtea barje sau câteva mii de camioane, cu riscul de a crea un enorm ambuteiaj pe drumurile din Constanţa, scrie Agerpres.

Un oficial al agenției alimentare a ONU a declarat vineri că aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot pleca din cauza problemelor de infrastructură și a blocadei porturilor din Marea Neagră.

23:44 6.5.2022

Cincizeci de civili, printre care 11 copii, au fost salvați de la Azovstal. Alte sute au rămas în subteran

Alți cincizeci de civili, inclusiv 11 copii, au fost salvați astăzi de la combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul asupra combinatului, fără să înceteze focul nici măcar în toiul operațiunii de evacuare, relatează AP .

Centrul Interdepartamental de Răspuns Umanitar al Rusiei, o agenție guvernamentală rusă, a declarat că civilii salvați au fost predați reprezentanților Națiunilor Unite și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Eforturile de salvare a mai multor civili din centrală sunt de așteptat să continue sâmbătă, dar luptătorii ucraineni de la fața locului au refuzat să se predea trupelor ruse, chiar dacă bătălia s-a intensificat.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că colegii ei sunt la Mariupol și își vor continua eforturile de salvare. „Ne aflăm într-o fază extrem de delicată a acestei operațiuni, lucrând în strânsă coordonare atât cu autoritățile ucrainene, cât și cu autoritățile ruse.”

„Astăzi am reușit să evacuăm din Azovstal 50 de femei, copii și persoane în vârstă”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk pe 6 mai pe canalul său Telegram.

Vereșciuk a adăugat că, în fața atacurilor rusești, „evacuarea a fost extrem de lentă... mâine dimineață vom continua operațiunea de evacuare”.

23:34 6.5.2022

Exilată din Rusia, Novaia Gazeta apare în Letonia

Jurnaliştii exilaţi ai ziarului rus de opoziţie Novaia Gazeta au lansat un nou punct de vânzare în Letonia, relatează AFP.

Primul număr al revistei Novaya Gazeta Europe a ajuns astăzi în chioșcurile de știri din Riga.

Ziarul a fost forțat să-și suspende operațiunile, pe fondul reprimării presei libere din Rusia, după ce Kremlinul a dat o lege care sancționează cu închisoarea „minciunile” despre „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina, în fapt invazia ilegală, nedeclarată și neprovocată a țării vecine.

Editorul ziarului, editura Rigas Vilni, a declarat că Novaia Gazeta Europe „este o publicație creată de jurnalişti ruşi liberi care au fost forţaţi să migreze”.

23:19 6.5.2022

Primii 220 de soldați ucraineni au absolvit instructajul american pentru sistemele de artilerie donate de SUA

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, a declarat astăzi că 220 de soldați ucraineni au fost deja instruiți cu privire la sistemele de artilerie cu obuzier. Alți 150 sunt în prezent în curs de pregătire.

Ultimele două pachete de ajutor militar american către Ucraina au inclus 90 de sisteme de obuziere, dar Pentagonul a recunoscut că trupele ucrainene ar trebui să fie antrenate înainte de a le opera singure.

Acel antrenament a avut loc într-o locație din Europa de Est care se află în afara Ucrainei, conform CNBC .

23:03 6.5.2022

Ambasadorul britanic în Rusia, convocat la MAE pentru că a sancționat propagandiști ruși

Ambasadorul britanic la Moscova, Deborah Bronnert, a fost chemată la Ministerul rus de externe pentru a fi avertizată cu privire la noile sancțiuni ale Regatului Unit impuse instituțiilor de presă ruse. Într-o declarație dată vineri seara, ministerul a declarat că Rusia va continua să reacționeze „dur și decisiv” la toate sancțiunile impuse de Londra.

Regatul Unit a anunțat la începutul acestei săptămâni sancțiuni împotriva postului de televiziune de stat Canal 1, acuzând-o că „răpândește dezinformare în Rusia, pentru a justifica invazia ilegală a lui Putin ca o „operațiune militară specială”.

Marea Britanie a impus, de asemenea, sancțiuni unui grup de jurnaliști ruși încorporați în armata rusă în Ucraina, printre care Evgeny Poddubnîi, corespondent de război al Companiei de radio și televiziune de stat din Rusia, Alexander Kots, corespondent de război pentru ziarul rus Komsomolskaya Pravda. și Dmitri Steșîn, corespondent special al aceleiași publicații.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG