Linkuri accesibilitate

Forțele ruse pe un tanc cu însemnul „operațiunii speciale”- foto Reuters
Forțele ruse pe un tanc cu însemnul „operațiunii speciale”- foto Reuters

Războiul lui Putin | Rusia nu a încetat focul la evacuarea civililor de la Azovstal. Zelenski: 500.000 de ucraineni, deportați în Rusia

O a treia încercare de evacuare a civililor blocați în Mariupol este în curs de desfășurare, dar asaltul Rusiei asupra uzinei Azovstal „nu se oprește”, spune președintele Volodimir Zelenski.

Forțele ucrainene acuză Rusia că nu a încetat focul nici măcar în timpul evacuării civile de la Azovstal, în ciuda declarațiilor oficiale privind încetarea focului până sâmbătă și crearea de coridoare umanitare. O mașină a fost lovită de ruși folosind o armă ghidată antitanc, spun reprezentanții Batalionului Azov pe Telegram.

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ajuns în România. Ea a fost la Baza Mihail Kogălniceanu, unde, în buna tradiție a familiilor șefilor de stat americani, i-a servit pe soldații americani cu mâncare. După ora 20.00 a ajuns la București.

Peste „500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia” de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs în parlamentul Islandei.

Comisia Europeană a modificat o propunere de embargo asupra petrolului rusesc, pentru a prelungi perioada înainte ca acesta să intre în vigoare, pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Banca Națională a Ucrainei consideră că acțiunile Federației Ruse de a limita circulația hrivnei ucrainene și de a introduce rubla rusească, în teritoriile care au fost temporar luate cu forța de sub controlul Kievului, sunt „acte de terorism financiar”, se arată într-un răspuns al instituției la solicitarea Europei Libere România.

12:53 6.5.2022

Viktor Orbán spune că planul UE de sancțiuni petroliere este o „bombă atomică pentru economie”

Viktor Orbán respinge cu vehemență propunerea Comisiei Europene privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

„Este echivalent cu o bombă atomică aruncată asupra economiei ungare”, a declarat acesta la radioul de stat, potrivit agenției dpa.

Premierul ungar a adăugat că țara sa nu va fi capabilă să înlocuiască importurile de petrol rusesc nici măcar în perioada de 20 de luni stabilită în mod explicit în propunerea pentru Ungaria.

„Conform propriilor noastre calcule, avem nevoie de cinci ani (de a renunța la importurile de petrol rusesc), așa că o amânare de un an sau un an și jumătate nu este de niciun folos”, a continuat Orbán.

Luna trecută, Fidesz a câștigat alegerile parlamentare, oferindu-i al patrulea mandat de premier consecutiv. Sub conducerea sa, țara s-a apropiat mult mai mult de Rusia. Cu toate acestea, Budapesta a sprijinit pachetele anterioare de sancțiuni ale UE, pe care le-a impus ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

„Dar chiar și atunci am spus că există o linie roșie care nu trebuie depășită. Aceasta este sectorul energetic”, a declarat Orbán în interviul său de vineri.

Comisia Europeană a prezentat miercuri un pachet de sancțiuni, care prevede suspendarea extinsă a livrărilor de petrol rusesc către UE până la începutul anului viitor. Propunerea include o scutire pentru Ungaria și Slovacia, dar și alte state membre au înregistrat între timp rezerve. Propunerea poate fi adoptată doar în unanimitate.

UE va acorda mai mult timp Ungariei, Slovaciei și Cehiei pentru a pune în aplicare interdicția privind petrolul

Reuters relatează, citând două surse anonime, că Comisia Europeană a modificat o propunere de embargou asupra petrolului rusesc ca să convingă Ungaria, Slovacia și Republica Cehă să o aplice.

Conform propunerii modificate, Ungaria și Slovacia vor putea în continuare să cumpere petrol rusesc din conducte până la sfârșitul anului 2024, în timp ce Republica Cehă ar putea continua până în iunie 2024, cu condiția să nu primească mai devreme petrol printr-o conductă din sudul Europei.

12:12 6.5.2022

Președintele Dumei de stat: Rusia va folosi arma nucleară doar ca răspuns la un atac similar

Preşedintele Dumei de Stat a afirmat că Rusia ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac nuclear, excluzând posibilitatea unui atac nuclear preventiv din partea Moscovei, transmite Agerpres preluând o declarația de pe site-ul oficial al instituției ruse.

„Doctrina militară rusă prevede utilizarea armei nucleare 'doar ca răspuns' la un atac similar împotriva ţării”, a declarat Viaceslav Volodin într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda.

„În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, noi avem în vedere doar posibilitatea de a răspunde (cu un dispozitiv nuclear) la un atac punctual. Pentru noi este doar un răspuns, în cadrul apărării. Dacă ne atacă, noi răspundem”, a mai spus oficialul rus.

AFP relatează însă că, în ultimele zile, televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.

„De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marți Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie. Vladimir Putin a ameninţat că Rusia va răspunde printr-un atac „fulgerător” la orice ingerinţă strategică legat de ce se întâmplă în prezent în Ucraina.

11:18 6.5.2022

O nouă tentativă de evacuare a civililor din Azovstal este în curs de desfășurare

Soldați pro-ruși într-un punct de luptă în apropierea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, Ucraina, 5 mai 2022.
Soldați pro-ruși într-un punct de luptă în apropierea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, Ucraina, 5 mai 2022.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că „în acest moment” are loc o nouă încercare de evacuare a civililor prinși împreună cu luptătorii ucraineni în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

Andrîi Yermak, șeful Statului Major Prezidențial, nu a oferit detalii despre progresul efortului de salvare, dar a declarat că o actualizare va fi oferită mai târziu, scrie BBC.

Acesta a precizat ulterior că alți aproape 500 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol, inclusiv câteva persoane din uzina siderurgică Azovstal.

Șeful biroului președintelui ucrainean a calificat evacuarea drept „o operațiune complexă” și a declarat că Ucraina va continua să facă totul pentru „a salva toți civilii și militarii”.

În plus, vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat că evacuările de vineri se vor concentra asupra persoanelor blocate în combinatul sidergurgic.

„Astăzi ne vom concentra tocmai pe Azovstal. Operațiunea a început. Ne rugăm pentru succesul ei”, a declarat ea pentru agenția de presă AFP.

Reprezentant ONU: Civilii evacuați au „traume profunde și cicatrici psihologice”

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a vorbit pentru BBC Radio 4 despre starea psihologică a persoanelor care au fost evacuate din orașul ucrainean Mariupol.

El spune că mulți dintre civilii blocați au trăit în „condiții îngrozitoare”, supraviețuind adesea în tuneluri, cu puțină mâncare și apă și fără lumină solară.

Dujarric spune că este clar din vizita secretarului general al ONU la Moscova, în care Antonio Guterres a vorbit direct cu președintele rus Vladimir Putin, că nu există „nicio șansă imediată pentru o încetare completă a ostilităților”.

09:47 6.5.2022

Zelenski: Bombardamentele Rusiei au distrus sau avariat aproape 400 de spitale

Consecințele bombardării celui de-al cincilea spital din orașul Nikolaev de către trupele rusești; angajații curăță una dintre secțiile spitalului. 5 aprilie 2022
Consecințele bombardării celui de-al cincilea spital din orașul Nikolaev de către trupele rusești; angajații curăță una dintre secțiile spitalului. 5 aprilie 2022

Invazia Rusiei în Ucraina a devastat sute de spitale și alte instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului, antibiotice sau fără posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

„Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, începând de astăzi, trupele rusești au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituții de sănătate: spitale, maternități, ambulatorii”, a declarat Zelenski, joi, într-un discurs video adresat unui grup medical de caritate, relateză Reuters.

El a precizat că situația este catastrofală în zonele ocupate de forțele rusești.

„Acest lucru echivalează cu o lipsă totală de medicamente pentru pacienții cu cancer. Înseamnă dificultăți extreme sau o lipsă completă de insulină pentru diabet. Este imposibil să se efectueze intervenții chirurgicale. Înseamnă chiar, pur și simplu, lipsa antibioticelor”, a subliniat Zelenski.

Într-unul dintre cele mai denunțate atacuri din timpul războiului, o maternitate a fost aproape distrusă pe 9 martie în orașul Mariupol. Rusia a susținut că imaginile cu atacul au fost înscenate și a spus că locul a fost folosit de grupuri armate ucrainene.

Kremlinul afirmă că vizează doar situri militare sau strategice și că nu vizează civili. Ucraina raportează zilnic victime civile în urma bombardamentelor și luptelor rusești și acuză Rusia de crime de război. Rusia neagă acuzațiile.

Distrugerea spitalului de copii din Mariupol de catre forțele ruse
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG