Linkuri accesibilitate

Consecinte ale atacului cu rachetă de joi asupra localității Bahmut, din Donețk
Consecinte ale atacului cu rachetă de joi asupra localității Bahmut, din Donețk

Războiul din Ucraina | 115 membri ai gărzii lui Putin, concediați: au refuzat să lupte în Ucraina. Primul raport care acuză Rusia de genocid

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 93-a zi. Trupele ruse au intensificat bombardamentele în Harkov, unde nouă persoane au fost ucise. Președintele Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas.

Cele importante evenimente ale zilei

13:01 27.5.2022

SUA au respins oferta lui Putin - deblocarea cerealelor contra eliminarea sancțiunilor

Statele Unite au respins oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a debloca livrările de cereale, în schimbul eliminării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, transmite vineri dpa.

Conform Kremlinului, Putin i-a spus premierului italian Mario Draghi că Rusia ar putea elibera nave cu alimente şi îngrăşăminte, pentru a îndepărta pericolul unei crize alimentare mondiale, însă numai cu condiţia încetării „restricţiilor motivate politic impuse de Occident".

Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarase că exporturile de grâu din Ucraina vor putea fi reluate dacă se renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a replicat că produsele nu pot fi livrate din cauza blocadei navale ruse, nu a sancţiunilor. „Nu încape discuţie. Asta face Rusia", a spus ea, cerând Moscovei să înceteze „imediat" războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională.

13:12 27.5.2022

Boris Johnson: Este absolut vital să continuăm să sprijinim militar Ucraina

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că forțele ruse continuă să „radă pământul” în regiunea Donbas din Ucraina, adăugând că Putin face progrese lente, dar palpabile.

„Mi-e teamă că Putin, cu un mare preț pentru el și pentru armata rusă, continuă să radă pământul în Donbas”, a spus el într-un interviu pentru Bloomberg citat de BBC.
„El continuă să facă progrese treptate, lent, dar mă tem că sunt palpabile și, prin urmare, este absolut vital să continuăm să sprijinim militar ucrainenii”.

13:36 27.5.2022

Oficial ucrainean: Aproape 70 de cadavre au fost găsite la Mariupol

Aproape 70 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei foste uzine din Mariupol, a spus vineri consilierul primarului din orașul ocupat de ruși, Petro Andriușcenko, potrivit Ukrainska Pravda.

„Oamenii au fost prinși sub dărâmături după bombardament. Trupurile persoanelor decedate au fost puse în saci de plastic și vor fi duse într-o groapă comună. Nu a fost efectuată nicio identificare, dar localnicii spun că, din cauza stării în care se aflau cadavrele, nu există nimic cu care să le identifice”, a spus Andriușcenko.

14:27 27.5.2022

Turcia așteaptă măsuri concrete de la Finlanda și Suedia pentru aderarea la NATO

Turcia aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adopte măsuri concrete şi să stopeze sprijinul pentru grupări teroriste, în schimbul ridicării obiecţiilor Ankarei faţă de aderarea celor două ţări nord-europene la NATO, a declarat vineri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Toate cele 30 de state membre actuale ale NATO trebuie să fie de acord cu acceptarea unui nou membru.

„Trebuie să fie făcut un pas concret cu privire la temerile Turciei'', a spus Cavusoglu într-o conferinţă de presă, după o întâlnire trilaterală cu omologii săi român şi polonez.

Delegaţii din Suedia şi Finlanda s-au aflat miercuri la Ankara pentru discuţii cu oficiali turci. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ulterior că Ankara a observat o atitudine pozitivă cu privire la ridicarea embargoului asupra exporturilor de arme.

Săptămâna trecută, Turcia a provocat surprinderea a numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG