Linkuri accesibilitate

Consecinte ale atacului cu rachetă de joi asupra localității Bahmut, din Donețk
Consecinte ale atacului cu rachetă de joi asupra localității Bahmut, din Donețk

Războiul din Ucraina | 115 membri ai gărzii lui Putin, concediați: au refuzat să lupte în Ucraina. Primul raport care acuză Rusia de genocid

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 93-a zi. Trupele ruse au intensificat bombardamentele în Harkov, unde nouă persoane au fost ucise. Președintele Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas.

Cele importante evenimente ale zilei

14:46 27.5.2022

Oficial ucrainean: Zece morți și până la 35 de răniți în loviturile de la Dnipro

Zece persoane au fost ucise și 30-35 au fost rănite în urma bombardamentelor cu rachete rusești împotriva unei baze Gărzii Naționale din districtul Dnipro, a spus șefului Centrului de Apărare Teritorială, Hennadiy Korban, potrivit BBC.
Acesta a spus că trei rachete au fost lansate din regiunea Rostov din Rusia.

15:00 27.5.2022

Ucraina: 241 de copii au murit de la începutul războiului

Autoritățile ucrainene anunță că, de la începutul războiului, 241 de copii au murit și 438 au fost răniți:

15:38 27.5.2022

 Forțele ruse au înconjurat localitățile Sievierodonețk și Lîsîceansk

Explozie în Sieverodonețk
Explozie în Sieverodonețk

Forțele ruse înconjoară Sievierodonețk și Lîsîceansk, a anunțat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Forțele terestre ruse își continuă încercarea de a înconjura Sievierodonețk și Lîsîceansk, după ce au capturat recent mai multe sate la nord-vest de Popasna, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în ultimul său raport .

Rusia pune presiune pe Sievierodonețk, deși Ucraina păstrează controlul asupra mai multor sectoare apărate, refuzând Rusiei controlul deplin asupra Donbasului.

Gruparea de forțe de sud a Rusiei (SGF) are misiunea de a ocupa teritoriul din sudul Ucrainei. În ultimele zile, Rusia a mutat probabil tancuri T-62 de 50 de ani din depozitul adânc în zona de responsabilitate a SGF.

Aproape sigur, T-62-urile vor fi deosebit de vulnerabile la armele antitanc, iar prezența lor pe câmpul de luptă evidențiază lipsa Rusiei de echipamente moderne, pregătite pentru luptă, arată sursa citată.

18:13 27.5.2022

Raport internațional: Risc „grav și iminent” de genocid în Ucraina  

Există suficiente dovezi pentru a concluziona că Rusia incită la genocid în Ucraina și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, potrivit primului raport independent despre acuzațiile de genocid comise de trupele rusești în Ucraina.

Peste 30 de specialişti în drept şi experţi în genocid au semnat raportul în care acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenţia Naţiunilor Unite asupra genocidului, relatează CNN.

Raportul avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina, însoțit de o listă lungă de dovezi, inclusiv exemple de ucidere în masă de civili, deportări forțate și retorica anti-ucraineană dezumanizantă folosită de oficiali ruși de rang înalt.

Raportul îi acuză direct pe oficialii ruși de orchestrare a instigării la genocid și că au pus bazele unui viitor genocid prin negarea în mod repetat a existenței unei identități ucrainene.

Ca exemple, raportul indică limbajul dezumanizant folosit de oficialii ruși pentru a-i descrie pe ucraineni, inclusiv cuvinte precum „bestial”, „subordonat” și „murdărie”, sau declarațiile lui Vladimir Putin că el consideră că Ucraina nu are dreptul de a exista ca stat independent.

„Ceea ce am văzut până acum este că acest război este genocid prin natura sa, în ceea ce privește limbajul folosit și modul în care este executat. Asta e foarte, foarte clar”, a spus Azeem Ibrahim, director la thinktank-ul New Lines Institute for Strategy and Policy din SUA, care a elaborat raportul.

Experții au acuzat, de asemenea, forțele ruse că au comis un „model de atrocități consistente și omniprezente împotriva civililor ucraineni în mod colectiv” în cursul invaziei.

Masacrele și execuțiile sumare bine documentate din Bucea, Starîi Bîkiv și în regiunile Sumî și Cernigov, atacurile deliberate ale Rusiei asupra adăposturilor, rutelor de evacuare și unităților de asistență medicală, precum și țintirea și bombardarea fără discernământ de zone rezidențiale, violuri, asedii, furturile de cereale și deportările forțate în Rusia echivalează cu un „model de distrugere genocid”.

Raportul solicită comunității internaționale să acționeze, avertizând că „nu există timp deloc”.

„Fiecare țară semnatară a Convenției de genocid, adică 151 de țări, inclusiv Federația Rusă, fiecare țară trebuie să facă tot ce poate pentru a pune capăt acestui lucru, altfel vor încălca și convenția”, spune Ibrahim.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG