Volodimir Zelenski: Donbasul e de nelocuit
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. „Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră", a spus el.
Zelenski susţine că „desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa". „Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul", subliniază el.
Volodimir Zelenski a subliniat că actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas poate „face regiunea nelocuită" și că Rusia are „o politică evidentă de genocid”.
„Ei vor să transforme în cenuşă Popasna, Bakhmut, Lîman, Lîsîc
eansk şi Sievierodoneţk. Ca şi Volnovaha, ca şi Mariupol. În oraşele şi comunităţile mai apropiate de graniţa cu Rusia, în Doneţk şi Lugansk, ei adună pe toţi care pot să ţină locul celor ucişi şi răniţi în contingentul de ocupaţie. Toate astea, inclusiv deportarea oamenilor noştri şi uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid urmată de Rusia", a acuzat el.
Zelenski a mai spus că joi a fost bombardat din nou Harkovul şi nouă oameni au murit, iar 19 au fost răniţi: „Toţi civili. Un copil (cinci luni) şi un tată au fost ucişi. Mama este în stare gravă. Printre cei răniţi la Harkov este o fată de nouă ani".
Zelenski a arătat că au fost multe atacuri în regiunea Sumî, în Donbas, intensificări ale loviturilor de artilerie în regiunea Zaporojie.
„A pune presiune pe Rusia este literalmente o chestiune de a salva vieţi. Şi fiecare zi de întârziere, de slăbiciune, diferite dispute sau propuneri de a «tempera» agresorul pe socoteala victimei înseamnă noi ucraineni ucişi. Şi noi ameninţări pentru toată lumea de pe continentul nostru", a adăugat preşedintele ucrainean.
Harkov: Nouă persoane au fost ucise sub bombardamentele rusești
Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în Harkov, în timpul unor „bombardamente intense" în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, relatează CNN.
Printre cei ucişi se numără „o familie care pur şi simplu mergea pe stradă - un bărbat îşi ducea bebeluşul de cinci luni şi a murit în timp ce îl ţinea în braţe. Mama bebeluşului este grav rănită şi este în spital acum", a spus Sinegubov.
El a descris şi artileria folosită şi a afirmat că ţintirea zonelor rezidenţiale din al doilea oraş ca marime din Ucraina ar putea avea ca scop doar „terorizarea" localnicilor.
SUA se pregătesc să aprobe trimiterea de sisteme de rachetă cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu, a spus ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit CNN.
SUA discută despre trimiterea de sisteme avansate în Ucraina. Situaţia militară în regiunile din est este „atât de disperată pe cât spun oamenii - chiar mai rea decât spun oamenii", a afirmat Kuleba într-o sesiune live de întrebări şi răspunsuri pe Twitter, din Polonia.
Singurul răspuns care ar funcţiona, a spus el, ar fi cu „mai multe arme grele. Fără acestea, nu vor putea să-i împingem înapoi".
PotrivitCNN, administraţia Biden se pregăteşte să crească nivelul armelor pe care le oferă Ucrainei, trimiţând sisteme avansate, de rachete cu rază lungă de acţiune, având în vedere că aceasta devine principala solicitare a ucraineană.
Întâlnire trilaterală între România, Polonia şi Turcia, pe tema securității regionale
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, vineri, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din România, Polonia şi Turcia, desfăşurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, şi cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii. Reuniunea Trilateralei are loc şi în contextul aniversării în acest an a 10 ani de la crearea acestui format.
„În cadrul discuţiilor, cei trei miniştri de externe vor aborda subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe contextul actual regional şi euroatlantic, profund afectat ca urmare a agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, fiind evidentă valoarea adăugată a acestui format de consultare trilaterală, lansat la iniţiativa României în anul 2012, pentru consolidarea securităţii regionale şi aliate. Totodată, şefii celor trei diplomaţii vor aborda subiecte de interes prioritar de pe agenda NATO, cu accent pe deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, care se va desfăşura la finalul lunii iunie 2022, cu focus pe consolidarea posturii de apărare a Alianţei şi negocierea, aflată în curs, a Noului Concept Strategic al NATO”, a transmis, MAE, într-un comunicat de presă.
Facebook Forum