Linkuri accesibilitate

Închisoarea din Olenivka după atacul de vineri
Închisoarea din Olenivka după atacul de vineri

Războiul din Ucraina | Rusia și Ucraina anchetează separat atacul asupra închisorii din Olenivka. 40 de prizonieri ucraineni au fost uciși

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 156-a zi. Trupele ruse au bombardat puternic în estul și sudul Ucrainei.

22:56 29.7.2022

Germania și Macedonia donează tancuri Ucrainei

Macedonia de Nord intenționează să doneze Ucrainei un număr nespecificat de tancuri din epoca sovietică, pentru că încearcă să-și modernizeze propria armată pentru a îndeplini standardele NATO, a declarat vineri ministerul macedonean al Apărării.

Și Germania va livra forțelor ucrainene 16 tancuri BIBER, a anunțat ministerul german al Apărării.

22:44 29.7.2022

Moscova vine în sprijinul Chinei după discuția Biden - Xi

Moscova a oferit vineri un sprijin puternic Chinei pe fondul tensiunilor din Taiwan și a avertizat SUA împotriva oricăror mișcări „provocatoare” care ar putea exacerba situația.

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, după ce președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat joi pe președintele american Joe Biden să nu „juca cu focul” asupra Taiwanului, într-o convorbire telefonică de joi.

Președintele chinez, Xi Jinping, l-a avertizat pe președintele SUA, Joe Biden , să nu se „joace cu focul” în problema Taiwanului într-un apel telefonic foarte așteptat care a durat mai mult de două ore joi, deoarece tensiunile rămân ridicate cu privire la potențiala călătorie a președintelui Parlamentului, Nancy Pelosi, pe insulă, luna viitoare.

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, relatează Associated Press.

„Credem că nicio altă țară nu are dreptul să pună la îndoială acest lucru sau să ia măsuri provocatoare”, a spus Peskov.

El a avertizat SUA împotriva mișcărilor „distructive”, adăugând că „un astfel de comportament pe arena internațională nu ar putea decât să exacerbeze tensiunile, deoarece lumea este deja supraîncărcată cu probleme regionale și globale”.

Legăturile dintre Moscova și Beijing s-au strâns de la invazia rusă a Ucrainei în februarie.

China a refuzat să critice acțiunea Rusiei, dând vina pe SUA și NATO pentru provocarea Moscovei și a condamnat sancțiunile occidentale impuse Moscovei.

Nu este prima dată când Xi folosește un astfel de limbaj pentru a descuraja Washingtonul să susțină public Taipei. În noiembrie anul trecut, Xi l-a avertizat, de asemenea, pe președintele SUA într-un summit virtual că China este pregătită să ia „măsuri decisive” dacă Taiwanul face vreo mișcare către independență care depășește liniile roșii ale Beijingului.

Taiwan și China s-au despărțit în 1949 în urma unui război civil care s-a încheiat cu o victorie comunistă pe continent. Nu au relații oficiale, dar ambele părți spun că sunt o singură țară.

Cu toate acestea, cele două părți nu sunt de acord asupra guvernului care are dreptul la conducere națională.

22:33 29.7.2022

Prima pedeapsă pentru crime de război în Ucraina, comutată în condamnare la 15 ani de închisoare

Un tribunal ucrainean a redus vineri la 15 ani condamnarea pe viață acordată unui soldat rus în luna mai pentru omor cu premeditare în primul proces pentru crime de război din țară.

„Conform rezultatului revizuirii recursului, recursul formulat de apărare a fost parțial satisfăcut”, se arată într-un comunicat de pe site-ul Curții de Apel Kiev, adăugând că soldatul rus „Vadim Șișimarin a fost condamnat la 15 ani de închisoare”.

Șișimarin, care avea 21 de ani la momentul deciziei din mai, a fost găsit vinovat de crime de război pentru uciderea unui civil neînarmat și a fost condamnat la închisoare pe viață, în primul verdict al acestui tip de la invazia rusească în Ucraina, relatează AFP.

Sergentul din Siberia a recunoscut că a ucis un civil în vârstă de 62 de ani, Olexandr Șelipov , în timp ce se plimba cu bicicleta în satul Ciupahivka din nord-estul Ucrainei.

Șișimarin a susținut că l-a împușcat pe Shelipov sub presiunea unui alt soldat în timp ce încercau să se retragă și să fugă înapoi în Rusia într-o mașină furată pe 28 februarie.

Avocatul său Viktor Ovsiannikov a promis că va face apel împotriva verdictului, argumentând că „presiunea societății” a cântărit asupra deciziei.

20:28 29.7.2022

Agent rus, sancționat de SUA

Alexandr Viktorovici Ionov, un agent rus care a fost supus sancțiunilor americane vineri, a fost acuzat că a folosit grupuri politice din Statele Unite pentru a promova propaganda pro-Rusia, inclusiv în timpul invaziei Ucrainei de la începutul acestui an, a declarat vineri Departamentul de Justiție al SUA.

Ionov este acuzat în instanța federală din Florida de conspirație pentru ca cetățenii americani să acționeze ca agenți ilegali ai guvernului rus. Nu este clar dacă agentul are un avocat care să poată vorbi în numele lui, relatează Associated Press.

„Ionov ar fi orchestrat o campanie de influență nebunească, transformând grupurile politice americane și cetățenii americani în instrumente ale guvernului rus”, a declarat procurorul general adjunct Matthew Olsen, șeful diviziei de securitate națională a Departamentului de Justiție, într-un comunicat.

Cazul face parte dintr-o represiune mult mai amplă a departamentului de justiție împotriva operațiunilor de influență străină menite să modeleze opinia publică din SUA.

În 2018, departamentul de justiție a acuzat 12 cetățeni ruși de participarea la o campanie uriașă, dar ascunsă, pe rețelele de socializare, menită să semene discordia în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 câștigate de Donald Trump.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat vineri că a impus sancțiuni împotriva a două persoane și patru entități care „sprijină operațiunile globale de influență malignă și interferență electorală” ale Kremlinului, inclusiv în SUA și Ucraina.

„Persoanele și entitățile desemnate astăzi au jucat diverse roluri în încercările Rusiei de a manipula și destabiliza Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv Ucraina”, a spus trezoreria într-un comunicat, numindu-i pe indivizi drept cetățeni ruși Alexandr Viktorovici Ionov și Natalia Valerievna Burlinova, relatează Reuters.

Entitățile afectate sunt Mișcarea Anti-Globalizare din Rusia (AGMR), Ionov Transkontinental, STOP-Imperialism și Centrul pentru Sprijin și Dezvoltare a Inițiativei Publice Diplomație Creativă (PICREADI).

Trezoreria l-a acuzat pe Ionov că „a oferit sprijin, de obicei sub formă de donații bănești, organizațiilor despre care el și serviciile de informații ale Rusiei credeau că ar crea tulburări socio-politice în Statele Unite”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG