Ambasadoarea SUA la NATO: Rusia ar putea opri războiul și mâine
Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că „Rusia ar putea opri războiul mâine dacă ar vrea”.
„Încercăm să punem cât mai multă presiune asupra Moscovei pentru a schimba planul strategic al lui Putin”, a spus ambasadoarea Smith, care a adăugat că obiectivul forțelor aliate este să sprijine trupele ucrainene pentru ca acestea să poată birui.
„Am fost foarte impresionați de forțele ucrainene și de ceea ce au reușit să realizeze în conflict în ultimele cinci luni. În primul rând, am fost incredibil de impresionați, noi toți aliații NATO, prin cât de repede au reușit forțele ucrainene să-i împingă pe ruși departe de Kiev. Ei credeau că pot intra și captura Kievul în doar câteva zile. Evident, nu a fost cazul. Și au trebuit să-și reevalueze complet și să-și reproiecteze obiectivele pe terenul din Ucraina”, a declarat Julianne Smith.
Ambasadorul SUA la NATO a pus în discuție și situația din Herson, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei pe care rușii l-au capturat din primele zile ale invaziei.
„În ceea ce privește viitorul orașului Herson, vom lăsa Ucrainei și comandanților ucraineni să decidă care este cel mai bun pas înainte, care este cea mai bună abordare, dar ceea ce vrem să facem este să auzim direct de la comandanții ucraineni despre ce sisteme ar fi cel mai utile pentru ei”, a mai spus Julianne Smith.
Aceasta a mai spus că „Rusia ar putea opri războiul mâine dacă ar vrea”.
„Rusia este izolată, NATO se apropie de granițele sale, NATO adaugă noi membri, Rusia constată că propriii indicatori economici devin din ce în ce mai slabi și în scădere. Așadar, cred că Rusia va descoperi în timp că acesta a fost, în esență, un eșec strategic din atât de multe puncte de vedere. Dar în ceea ce privește prezicerea dacă acest războoi va mai dura sau nu câteva săptămâni sau luni, sau mai mult decât atât, este greu de spus. Accentul nostru este, din nou, doar pe sprijinirea acelor trupe ucrainene, astfel încât să poată birui”, a conchis Julianne Smith.
Cinci persoane ucise după bombardarea unei stații de autobuz din regiunea Nikolaev, în sudul Ucrainei
Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte şapte rănite în urma unui bombardament rusesc care a lovit o staţie de autobuz în regiunea Nikolaev, în sudul Ucrainei, a indicat vineri şeful administraţiei militare regionale, citat de Ukrinform şi AFP.
„Au bombardat lângă o staţie de transport în comun. Douăsprezece persoane sunt la sol", a indicat Vitali Kim pe contul său din Telegram.
Evocând anterior patru morţi, el a indicat ulterior că bilanţul a crescut la cinci morţi şi şapte răniţi. Vitali Kim a acuzat forţele ruse de „bombardarea oraşului în timpul zilei când toată lumea se ocupă de treburile sale".
Ocupanţii ruşi au tras cu lansatoare de rachete de pe teritoriul regiunii temporar ocupate Herson cu muniţie cu fragmentaţie, a comunicat primarul oraşului Nikolaev, Oleksandr Senkevici, pe contul său pe Telegram, citat de portalul ucrainean Liga.
„Au sosit bombe cu fragmentaţie în unul din cartierele din Nikolaev. Sunt răniţi. Ambulanţele au pornit spre locul cu pricina", a indicat el.
Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar alte 19 rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Doneţk, în est, comunică la rândul său preşedinţia ucraineană în buletinul său de dimineaţă.
La Harkov, în nord-est, cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte şapte rănite, conform aceluiaşi buletin informativ.
Ministerul britanic al Apărării: Mercenarii de la Wagner Group au luptat în linia frontului în estul Ucrainei
Contractorul militar privat rus Wagner a primit probabil responsabilitatea pentru sectoare specifice ale liniei de front din estul Ucrainei, posibil deoarece Rusia se confruntă cu un deficit major de infanterie de luptă, potrivit ultimei actulizăei de la Ministerul britanic al Apărării.
Începând din martie, compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group a operat în estul Ucrainei în coordonare cu armata rusă. Wagner a primit probabil responsabilitatea pentru sectoare specifice ale liniei frontului, într-un mod similar cu unitățile normale ale armatei.
Aceasta este o schimbare semnificativă față de angajarea anterioară a grupului începând cu 2015, când, de obicei, acesta a întreprins misiuni distincte de activitatea militară rusă obișnuită evidentă și la scară largă.
Acest nou nivel de integrare subminează și mai mult politica de lungă durată a autorităților ruse de negare a legăturilor dintre PMC și statul rus, mai arată actualizarea.
Belarus și-a rechemat vineri ambasadorul din Marea Britanie invocând acțiuni „ostile și neprietenoase”
Belarus și-a rechemat vineri ambasadorul din Marea Britanie ca răspuns la ceea ce a numit acțiunile „ostile și neprietenoase” ale Londrei, scrie Reuters.
Într-un comunicat, ministerul de externe al Belarusului a declarat că Marea Britanie a adoptat politici care au avut „ca scop sistematic să provoace daune maxime cetățenilor și entităților juridice din Belarus”, citând sancțiuni asupra companiilor sale, o interdicție asupra companiei aeriene naționale Belavia și restricții asupra mass-media de stat din Belarus.
De asemenea, ministerul de externe al Belarusului a atacat ceea ce a numit „teatrul politic” al politicii interne a Marii Britanii și a făcut apel la politicieni să „lucreze nu pentru ratingul lor personal, ci pentru beneficiul poporului britanic”.
Recomandate
Legăturile dintre Belarus și Occident s-au prăbușit de când liderul țării, Alexander Lukașenko, a luat măsuri dure împotriva opoziției după alegerile prezidențiale contestate din 2020. De asemenea, Belarus a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a lansa o parte importantă a invaziei sale din 24 februarie în Ucraina.