Linkuri accesibilitate

Cadavrele persoanelor ucise de un atac rusesc cu rachete asupra unei stații de autobuz din orașul Torețk/regiunea Donețk

Războiul din Ucraina | Nou pachet militar al SUA pentru Ucraina de 1 mld de dolari. Întâlnire Putin - Erdogan: gaz rusesc plătit în ruble

Războiul Rusiei în Ucraina a ajuns în cea de-a 163 a zi. În timp ce NATO vrea să se asigure că Ucraina primește mai multe provizii de arme și echipamente, armata rusă atacă în continuare estul Ucrainei, unde au ucis opt persoane și au rănit patru oameni dintr-o stație de autobuz din Torețk.

18:27 5.8.2022

Amnesty International nu dă înapoi

Amnesty International a declarat că își susține acuzația conform căreia Ucraina pune în pericol civilii prin crearea unor baze armate în zone rezidențiale pentru a contracara forțele ruse, după ce un raport al grupului pentru drepturile omului a provocat răspunsul Kievului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat Amnesty pentru raportul publicat joi, spunând că grupul pentru drepturile omului pune egal între Ucraina, ca victimă a agresiunii, și invadatorii ruși.

Amnesty „susține pe deplin cercetările noastre”, a declarat pentru AFP secretarul general al organizației, Agnes Callamard.

„Concluziile s-au bazat pe dovezi adunate în timpul unor investigații ample care au fost supuse acelorași standarde riguroase și procese de diligență ca toate activitățile Amnesty International”, a spus Callamard, citată de The Guardian.

Raportul Amnesty spunea că forțele ucrainene încalcă legea internațională și pun în pericol civilii prin stabilirea bazelor în zone rezidențiale, inclusiv în școli și spitale.

Zonele rezidențiale în care soldații ucraineni se aflau sunt la kilometri distanță de linia frontului și erau disponibile „alternative viabile” care nu ar pune în pericol civilii, se arată în raport.

Zelenski a acuzat Amnesty că încearcă să transfere „responsabilitatea de la agresor la victimă”.

„Dacă cineva face un raport în care victima și agresorul se presupune că sunt egali într-un fel... atunci acest lucru nu poate fi tolerat”, a spus Zelenski.

Callamard și-a exprimat îngrijorarea că guvernul Ucrainei, prin reacția sa, se opune discuțiilor „legitime și importante despre aceste subiecte”.

Ea a spus că guvernul ucrainean nu a răspuns solicitării Amnesty pentru un răspuns la constatările sale și, de asemenea, a subliniat că grupul a emis mai multe rapoarte „care documentează crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina”.

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a critica Amnesty pe Twitter, spunând: „Dacă Rusia încetează să invadeze Ucraina, nu ar exista niciun pericol”.

18:10 5.8.2022

​​​​​​​Trei nave cu 60.000 de tone de cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră

Trei nave care transportă 60.000 de tone de cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră și sunt în drum spre Marea Britanie, Irlanda și Turcia.

Olexandr Kubrakov, ministrul infrastructurii al Ucrainei, a declarat că intenționează „să se asigure că porturile au capacitatea de a manipula mai mult de 100 de nave pe lună”.

16:06 5.8.2022

Expert rus în hipersonice, arestat sub suspiciunea de trădare

Un important expert rus în hipersonică a fost arestat sub suspiciunea de trădare, a informat vineri agenția de presă TASS, controlată de stat.

Andrei Șipliuk conduce laboratorul de hipersonică de la Institutul de mecanică teoretică și aplicată din Novosibirsk, potrivit site-ului web al institutului, și a coordonat în ultimii ani cercetări pentru a sprijini dezvoltarea sistemelor de rachete hipersonice, relatează Reuters.

Luna trecută, Dmitri Kolker, un alt fizician din Novosibirsk, a murit de cancer pancreatic la scurt timp după ce a fost arestat sub suspiciunea de trădare.

15:52 5.8.2022

Canada trimite 225 de specialiști în Marea Britanie pentru pregătirea recruților ucraineni

Canada trimite până la 225 de forțe armate canadiene în Marea Britanie pentru a relua pregătirea recruților militari ucraineni, a anunțat ministrul canadian al apărării, citat de The Guardian.

Din 2015, Canada a instruit 33.000 de militari și personal de securitate ucrainean, dar în februarie a întrerupt anumite etape de pregătire.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG