Linkuri accesibilitate

Cadavrele persoanelor ucise de un atac rusesc cu rachete asupra unei stații de autobuz din orașul Torețk/regiunea Donețk

Războiul din Ucraina | Nou pachet militar al SUA pentru Ucraina de 1 mld de dolari. Întâlnire Putin - Erdogan: gaz rusesc plătit în ruble

Războiul Rusiei în Ucraina a ajuns în cea de-a 163 a zi. În timp ce NATO vrea să se asigure că Ucraina primește mai multe provizii de arme și echipamente, armata rusă atacă în continuare estul Ucrainei, unde au ucis opt persoane și au rănit patru oameni dintr-o stație de autobuz din Torețk.

07:43 5.8.2022

Zelenski respinge acuzațiile Amnesty International și spune că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia"

Preşedintele Zelenski a acuzat, joi seară, Amnesty International că încearcă „să amnistieze statul terorist” Rusia, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova.

„Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva scrie un raport în care victima şi agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.

El a mai spus că aproape 200 de clădiri religioase - temple şi case de rugăciune de diferite confesiuni - au fost avariate sau distruse de loviturile ruseşti.

„Aproape 900 de unităţi medicale. Peste 2.200 de instituţii de învăţământ. Zeci de universităţi, sute de şcoli şi grădiniţe. Ocupatorii au tras în mod deliberat artilerie şi mortiere în mod repetat asupra oamenilor care stăteau la coadă pentru apă, în autobuzele de evacuare şi în mod repetat în staţiile de transport public. Armata rusă nu s-a abţinut nici să lovească la memorialele victimelor Holocaustului, la cimitire... La tabăra cu prizonieri de război din Olenivka. Şi nu există rapoarte despre asta dintr-un motiv oarecare. Aceasta este selectivitate imorală”, a declarat președintele ucrainean.

„Oricine amnistiază Rusia şi care creează în mod artificial un astfel de context informaţional încât unele atacuri ale teroriştilor sunt presupus justificate sau presupus de înţeles, nu poate să nu realizeze că îi ajută pe terorişti. Şi dacă oferiţi rapoarte manipulative, atunci împărtăşiţi cu ei responsabilitatea pentru moartea oamenilor", a mai spus Zelenski.

Organizația Amnesty International a acuzat joi armata ucraineană că a pus civili în pericol - prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă.

07:44 5.8.2022

UE a impus sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi a fiului acestuia

Uniunea Europeană a impus sancţiuni fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi fiului său Oleksandr, pentru presupusul rol pe care îl au în ameninţarea securităţii la adresa Ucrainei.

Consiliul European a anunţat joi, într-un comunicat, că cei doi bărbaţi au fost adăugaţi pe o listă de sancţiuni europene puse în aplicare "ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Viktor Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, când a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva măsurilor luate de guvernul său, care se îndepărtase de Occident pentru a se apropia de Moscova. Rusia preşedintelui Putin a reacţionat la înfrângerea aliatului său prin anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi a unei enclave din regiunea de est a Donbas. În februarie, Moscova a lansat o ofensivă totală împotriva Ucrainei.

07:57 5.8.2022

SUA acuză Rusia că fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul de la închisoarea din Olenivka

Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul comis săptămâna trecută împotriva unei închisori situate în autoproclamata Republică Populară Doneţk, soldat cu cel puţin 50 de morţi din rândul prizonierilor de război ucraineni, între care şi combatanţi de la Azovstal, oţelăria din Mariupol, informează Agerpres.

SUA chiar au „motive” să creadă că Rusia ar putea merge până într-acolo încât să facă să pară că rachete HIMARS furnizate de SUA forţelor armate ucrainene sunt de vină pentru atacul închisorii.

Rusia intenţionează să finalizeze toate aceste pregătiri înainte ca jurnalişti sau anchetatori să poată accede în închisoare, potrivit acestora.

Statele Unite au făcut publice aceste acuzaţii împotriva Rusiei după ce ONU a anunţat miercuri pregătirea unei misiuni speciale pentru a investiga atacul asupra închisorii din

.

08:37 5.8.2022

Trei noi nave cu cereale vor pleca vineri din Ucraina

Trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri, scrie Reuters. Cele trei nave transportă în total 58.041 de tone de porumb.

„Plecarea celor trei nave este planificată datorită muncii intensive a Centrului de coordonare comun (CCC)”, a afirmat ministrul turc al Apărării, fără a preciza porturile de plecare ale navelor.

O primă încărcătură de cereale exportate de Ucraina a părăsit portul Odesa luni. După o inspecţie efectuată de experţi turci, ruşi şi ucraineni în largul portului Istanbul miercuri, nava şi-a reluat drumul către destinaţia sa finală, Liban. Această inspecţie a marcat încheierea „fazei test” a operaţiunilor de aplicare a acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul în vederea soluţionării crizei alimentare mondiale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG