Linkuri accesibilitate

Un rezident salvează unele bunuri rămase în urma unui atac cu rachetă în Kramatorsk, estul Ucrainei, marți, 16 august 2022.
Un rezident salvează unele bunuri rămase în urma unui atac cu rachetă în Kramatorsk, estul Ucrainei, marți, 16 august 2022.

Războiul din Ucraina | Rusia amenință cu închiderea centralei nucleare de la Zaporojie. Întâlnire Erdogan - Zelenski la Liov

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 176 zi. Bombardamentele din sudul Ucrainei au continuat, iar un nou atac al Harkovului s-a soldat cu cel puțin șapte morți și 16 răniți.

17:04 18.8.2022

Rusia amenință cu închiderea centralei nucleare de la Zaporojie

Rusia a avertizat joi că există riscul unui dezastru provocat de război la centrala nucleară Zaporojie și a acuzat Kievul și Occidentul de provocări în regiunea centralei, transmite HotNews.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată la începutul lunii martie de armata rusă, la scurt timp după lansarea invaziei din Ucraina. Centrala are 6 reactoare nucleare și este cea mai mare din Europa.

16:25 18.8.2022

Rusia respinge planul ONU de demilitarizare a zonei din jurul centralei nucleare de la Zaporojie

Ministerul de Externe al Rusiei a respins joi propunerea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a demilitariza zona din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de ruși, din sudul Ucrainei, transmite France24.

În timpul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Ivan Necaev, a transmis că propunerea e „inacceptabilă”.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de armata rusă la începutul lunii martie, la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia din Ucraina. Centrala se află în apropierea frontului de luptă și a fost folosită de soldații ruși pentru lansarea mai multor atacuri cu rachetă asupra pozițiilor ucrainene.

În ultimele săptămâni, mai multe bombardamente au dus la avarierea centralei nucleare, fără să afecteze fizic reactoarele acesteia, în care se află stocat material radioactiv.

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în apropierea orașului Enerhodar, și la doar câțiva zeci de kilometri sud de orașul Zaporojie, cu o populație de peste 700.000 de locuitori.
Centrala nucleară de la Zaporojie se află în apropierea orașului Enerhodar, și la doar câțiva zeci de kilometri sud de orașul Zaporojie, cu o populație de peste 700.000 de locuitori.

16:15 18.8.2022

Crowdfunding pentru accesul Ucrainei la o rețea de sateliți

Un efort comun de crowdfunding din Ucraina a reușit să asigure accesul Ministerului Apărării la o rețea privată de sateliți, scrie CNN. Acest lucru le oferă forțelor armate ucrainene acces la imagini radar din satelit în locații critice.

Fundația de caritate Serghei Pristula, deținută de un star de televiziune ucrainean, devenit ulterior politician, a contribuit la efortul de crowdfunding. Fundația a semnat un acord cu producătorul finlandez de microsateliți ICEYE pentru a obține acces deplin la toate sistemele și capacitățile complete pentru unul din sateliții ICEYE, aflat deja pe orbită, deasupra regiunii.

„ICEYE va oferi acces la gruparea de sateliți SAR, permițând astfel trupelor ucrainene să obțină imagini prin satelit radar în locații critice des revizuite”, a transmis compania finlandeză. Fondurile au fost inițial destinate cumpărării unei drone Bayraktar. Producătorul turc a decis ulterior să le doneze gratuit statului ucrainean.

15:15 18.8.2022

Rusia trimite arme hipersonice în Kaliningrad

Rusia a trimis 3 avioane de luptă înarmate cu rachete hipersonice Kinzhal în exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, a declarat Ministerul Apărării pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de CNN.

„Trei avioane MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal au fost desfășurate în regiunea Kaliningrad, ca parte a măsurilor strategice suplimentare de descurajare”, a explicat ministrul rus al Apărării.

Potrivit RIA, rachetele hipersonice Kinzhal sunt nedetectabile în zbor și invulnerabile în fața oricărui mijloc de apărare anti-aerian din Occident. Rusia s-a folosit de rachetele hipersonice pentru prima dată în războiul din Ucraina în luna martie 2022.

Cu toate acestea, experții militari din Occident au încercat să minimizeze riscul impus de rachetele Kinzhal, explicând că ele sunt, de fapt, doar o versiune a rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander, ce poate fi, însă, lansată din aer - ci nu de la sol, precum rachetele Iskander.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG