Estonia va trimite arme şi un spital de campanie în Ucraina şi va ajuta la instruirea forţelor armate
Guvernul Estoniei a aprobat, joi, un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv mortiere şi arme antitanc. În plus, Estonia va sprijini instruirea soldaţilor ucraineni în Marea Britanie şi va trimite un spital de campanie în Ucraina, în cooperare cu Germania, a anunţat, joi, Ministerul Apărării din Estonia.
„Luptele din Ucraina continuă să fie intense. Deşi din ce în ce mai mult armament occidental ajunge pe linia frontului, responsabilitatea noastră morală este de a continua să sprijinim Ucraina. Ei luptă pentru valorile noastre comune şi, dacă există ceva ce putem trimite ucrainenilor, trebuie să facem acest lucru", a declarat ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur.
Potrivit acestuia, „forţele ucrainene au cerut sprijin suplimentar din partea aliaţilor pentru instruirea personalului lor".
„Forţele de apărare estoniene sunt deosebit de pricepute în pregătirea rezerviştilor pentru lupta într-un război convenţional intens împotriva unui adversar mai mare - adică tocmai pentru tipul de război în care se află Ucraina în acest moment", a mai declarat Pevkur.
Ministrul a subliniat că Occidentul ar trebui să fie pregătit pentru războiul informaţional al Rusiei cu privire la oboseala ucraineană şi la ineficienţa acordării de ajutor Ucrainei.
„La fel cum ajutorul care a fost deja oferit arată clar că nu suntem obosiţi, aliaţii noştri au confirmat cu toţii că sunt pregătiţi să îi ajute pe ucraineni în războiul lor pentru libertate atât timp cât va fi nevoie", a adăugat Pevkur.
ONU cere „acces sigur, securizat și neîngrădit” la centrul de detenție unde au murit 150 de prizonieri de război
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a discutat joi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre eforturile ONU de a stabili o misiune de investigare a atacului care a ucis peste 150 de prizonieri de război ucraineni la Olenivka, la sfârșitul lunii iulie.
Guterres a spus că intențiile sale cu privire la o astfel de misiune au fost împărtășite cu diplomații ucraineni și ruși, scrie CNN. El a propus numirea generalului brazilian, Carlos dos Santos Cruz, datorită experienței sale îndelungate în operațiunile de menținere a păcii.
Ministerul rus al Apărării i-a invitat imediat după atac pe oficialii ONU și pe membrii Crucii Roșii să viziteze locul, însă Crucea Roșia a declarat ulterior că solicitările sale cu privire la inspectarea centrului de detenție nu au primit încă un răspuns din partea Guvernului Rusiei.
Danemarca va investi 5.5 miliarde de dolari în flota sa navală
Danemarca va investi 40 de miliarde de coroane daneze (5.5 miliarde dolari) în flota sa navală, în condițiile în care încearcă să-și consolideze armata ca urmare a războiului din Ucraina, scrie CNN.
Ministrul Apărării danez, Morten Bodskov, a anunțat un parteneriat între Ministerul Apărării și industria maritimă din țară pentru a spori capacitatea de construcție a navelor.
„Odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei și cu noua situație a securității din Europa, este mai important ca niciodată ca Danemarca să fie capabilă să se apere. Securitatea aprovizionării joacă un rol important”, a declarat Bodskov.
Prim-ministrul țării, Mette Frederiksen, a anunțat săptămâna trecută că Danemarca va acorda un alt ajutor financiar în valoare de 110 milioane de euro (113.7 miliarde de dolari) Ucrainei pentru „arme, echipament și antrenament”.
Zelenski a discutat cu Guterres despre „șantajul nuclear” al Rusiei
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că a discutat situația centralei nucleare de la Zaporojie cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul întâlnirii de joi de la Lvov dintre cei doi lideri politici, scrie CNN.
Zelenski a spus că ambele părți au dat „atenție în mod particular șantajului nuclear al Rusiei de la centrala nucleară Zaporojie.”
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea recentă a centralei, iar ambele părți implicate în război au avertizat cu privire la producerea unei catastrofe nucleare.
Nu există, însă, niciun acord comun între cele 2 țări ce le-ar permite reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să inspecteze premisele centralei nucleare, avariată de bombardamentele din ultimele săptămâni.