Linkuri accesibilitate

Un salvator ucrainean participă la un exercițiu de salvare în orașul Zaporojie pe 17 august 2022.
Un salvator ucrainean participă la un exercițiu de salvare în orașul Zaporojie pe 17 august 2022.

Războiul din Ucraina | România a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei. Bombardamentele continuă în Harkov.

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 177 zi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și șeful ONU Antonio Guterres s-au  întâlnit cu joi cu Volodimir Zelenski în oraşul Liov și au discutat despre centrala nucleară Zaporojie. Rusia a a amenințat cu închiderea acesteia.

19:55 19.8.2022

Pentagonul a anunțat un nou ajutor în valoare de 775 de milioane de dolari

Departamentul de Apărare al Statelor Unite a anunțat că va oferi Ucrainei asistență militară suplimentară în valoare de 775 de milioane de dolari, a declarat vineri un oficial de rang înalt american, citat de CNN.

Printre armele promise de Pentagon Ucrainei se numără muniții suplimentare pentru sistemul de rachete de artilerie HIMARS, pe care Washington-ul l-a furnizat Kievului anterior, 1.500 de rachete TOW, 16 noi obuziere, dar și 15 drone ScanEagle ce le va permite artileriei ucrainene să organizeze misiuni de recunoaștere.

Până în prezent, administrația condusă de președintele Statelor Unite, Joe Biden, a oferit 10 miliarde de dolari în asistență militară Ucrainei.

19:48 19.8.2022

Putin este de acord cu misiunea ONU de a supraveghea centrala de la Zaporojie

După o convorbire telefonică între președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său francez, Emmanuel Macron, Kremlinul va permite Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să aibă acces la premisele centralei nucleare de la Zaporojie, transmite o sursă de la palatul Elysee.

Potrivit CNN, sursa citată a mai adăugat că Moscova a acceptat, de asemenea, cererea oficialilor ucraineni și francezi ca misiunea să nu tranziteze părțile ocupate de ruși din Ucraina.

18:48 19.8.2022

Flota navală rusă, în poziție defensivă după atacurile recente

Oficialii occidentali au transmis vineri că flota rusă de la Marea Neagră se află într-o poziție defensivă după atacurile din ultima perioadă, scrie CNN. Ei au mai adăugat că cel puțin jumătate din armata de aviație navală a Flotei Mării Negre a fost scoasă din acțiune după atacul de la baza aeriană Saki din Crimeea de săptămâna trecută.

Divizia aeronautică a Flotei, Regimentul 34 Aviație, are două escadrile formate din aproximativ câteva zeci de avioane de luptă în total, ce includ avioane Su-24M și Su-30SM. Potrivit evaluărilor recente, cel puțin 7 avioane au fost avariate sau distruse în urma atacului de săptămâna trecută.

Rusia mai are alte încă câteva zeci de avioane de luptă la alte două baze militare din Crimeea, dar acestea nu sunt arondate Flotei de la Marea Neagră.

O imagine din satelit a bazei aeriene Saki, din Crimeea, la scurt timp după seria de explozii ce a zguduit armata rusă.
O imagine din satelit a bazei aeriene Saki, din Crimeea, la scurt timp după seria de explozii ce a zguduit armata rusă.

17:53 19.8.2022

Secretarul general al ONU: Electricitatea produsă de centrala de la Zaporojie aparține Ucrainei

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că electricitatea produsă de centrala nucleară de la Zaporojie aparține Ucrainei, scrie CNN. Declarațiile sale vin ca urmare a unor raporturi conform cărora Kremlinul ar putea devia electricitatea produsă de uzină către părțile ocupate de Rusia în Ucraina.

„Evident, electricitatea (produsă, n.r.) la Zaporojie este electricitate ucraineană și este necesară - mai ales în timpul iernii - pentru ucraineni. Iar acest principiu trebuie respectat e deplin”, a spus Guterres în timpul vizitei sale de la portul din Odesa. Cu ocazia vizitei sale, secretarul general al ONU a cerut din nou demilitarizarea centralei nucleare.

Tot vineri, serviciul de stat în energie nucleară al Ucrainei, Energoatom, a anunțat că forțele ruse de la centrală „planifică să oprească reactoarele aflate în funcționare în viitorul apropiat și să le decupleze de la rețeaua energetică a Ucrainei.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG