Linkuri accesibilitate

Un salvator ucrainean participă la un exercițiu de salvare în orașul Zaporojie pe 17 august 2022.

Războiul din Ucraina | România a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei. Bombardamentele continuă în Harkov.

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 177 zi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și șeful ONU Antonio Guterres s-au  întâlnit cu joi cu Volodimir Zelenski în oraşul Liov și au discutat despre centrala nucleară Zaporojie. Rusia a a amenințat cu închiderea acesteia.

17:06 19.8.2022

Reprezentant al Ambasadei Rusiei din România, expulzat

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri că un angajat al ambasadei Federației Ruse de la București a fost declarat persona non grata pe teritoriul României. Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, a transmis că ambasada Rusiei a fost informată în acest sens.

"Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităţilor reprezentantului în cauză cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961. Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni", a transmis MAE.

16:46 19.8.2022

Secretarul general al ONU, emoționat de reluarea exporturilor de cereale ucrainene

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat vineri emoționat de reluarea exporturilor de cereale din Ucraina, după ce Rusia a blocat accesul navelor la porturile Kievului de la Marea Neagră odată cu începerea invaziei neprovocate.

„Pentru mine, e emoționant să văd cerealele încărcate din nou la bordul unei nave din Odesa. Nava aduce, de asemenea, cu sine, speranță pentru oamenii și țările cele mai vulnerabile de pe planetă”, a transmis Guterres într-o postare pe Twitter.

Cu o zi în urmă, secretarul general al Națiunilor Unite declara că prețurile la grâu au scăzut cu 8% după semnarea acordului de reluare al exporturilor cerealelor de Ucraina și Rusia în luna iulie. Acordul, mediat de ONU și Turcia, are ca scop ameliorarea crizei alimentare globale.

16:36 19.8.2022

Rusia numește un nou comandant al flotei sale navale de la Marea Neagră

Rusia l-a numit vineri pe Viktor Sokolov noul comandant al flotei navale ruse de la Marea Neagră, ce-și are sediul în Crimeea, a informat agenția de presă rusă TASS, citată de CNN.

Sokolov îl va înlocui astfel pe Igor Osipov, aflat la comanda flotei din mai 2019, transmite TASS. Anterior, Sokolov a fost directorul Academiei Navale, poziție pe care a ocupat-o din 2020 până la numirea sa în calitate de șef al flotei navale.

Schimbarea are loc pe fondul mai multor pierderi grele suferite de flota rusă și ca urmare a exploziilor recente de la instalațiile militare rusești din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

14:07 19.8.2022

Ucrainenii spun că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcționarea blocurilor energetice de la Zaporojie


Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei, informează Reuters.

Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o „provocare pe scară largă” acolo. De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o „provocare” la centrala de la Zaporojie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG