Linkuri accesibilitate

Un salvator ucrainean participă la un exercițiu de salvare în orașul Zaporojie pe 17 august 2022.

Războiul din Ucraina | România a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei. Bombardamentele continuă în Harkov.

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 177 zi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și șeful ONU Antonio Guterres s-au  întâlnit cu joi cu Volodimir Zelenski în oraşul Liov și au discutat despre centrala nucleară Zaporojie. Rusia a a amenințat cu închiderea acesteia.

07:37 19.8.2022

Zelenski: Reprezentanții AIEA trebuie să ajungă la centrala de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimie Zelenski a detaliat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, subiectele discutate în timpul zilei de joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Criza de la Centrala Nucleară Zaporojie şi asigurarea exportului de cereale au fost printre principalele subiecte abordate, însă Zelenski a precizat că s-a discutat şi despre prizonierii de război deţinuţi de Federaţia Rusă.

„Nu există obstacole obiective care să împiedice misiunea AIEA să ajungă la centrala nucleară Zaporojie. Domnul Guterres şi cu mine am discutat despre parametrii acestei misiuni şi despre faptul că aceasta poate ajunge la centrală foarte rapid şi destul de sigur într-un mod legal, prin teritoriul liber al statului nostru”, a transmis Zelenski.

Potrivit acestuia, Rusia – statul care „a organizat şantajul nuclear” - „cu siguranţă nu poate fi "transportatorul" unor astfel de misiuni”. „Rusia trebuie să permită imediat şi necondiţionat accesul reprezentanţilor AIEA la centrală şi, de asemenea, să-şi retragă imediat şi necondiţionat trupele de pe teritoriul centralei. Lumea are puterea de a asigura acest lucru. Dacă nu asigură acest lucru, putem arunca pur şi simplu la gunoi întregul corpus de documente internaţionale privind securitatea nucleară şi radiologică. Rusia distruge această ordine internaţională”, a mai afirmat Zelenski.

Acesta a precizat că „al doilea punct extrem de important al negocierilor este cel al prizonierilor de război ucraineni deţinuţi de Federaţia Rusă”.

„I-am cerut domnului Secretar General să folosească toate capacităţile ONU pentru a asigura respectarea de către Rusia a tuturor normelor de drept internaţional privind prizonierii de război. Şi am discutat despre trimiterea unei misiuni de anchetă la Olenivka. Adevărul complet despre acest atac terorist rusesc trebuie să fie şi va fi stabilit”, a mai precizat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a explicat că s-a discutat şi despre iniţiativa privind exportul de cereale.

„Rezultatul este acolo - şi nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru lume, deoarece se simte că gravitatea crizei alimentare globale este în scădere. Prin urmare, există o mare nevoie de mai multă securitate, de un volum mai mare de exporturi, de mai multe nave care pot livra alimente ucrainene din porturile noastre”, a adăugat Zelenski.

07:40 19.8.2022

SUA afirmă că este„la curent cu rapoartele" potrivit cărora ruşii au "abuzat şi constrâns" personalul uzinei din Zaporojie

Departamentul de Stat al SUA a declarat că este „la curent cu rapoartele conform cărora personalul rus a abuzat şi a constrâns" personalul de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, calificând acţiunile Rusiei drept "nesăbuite", transmite CNN.

„Aplaudăm autorităţile şi operatorii ucraineni pentru angajamentul lor faţă de siguranţa şi securitatea nucleară în cele mai dificile circumstanţe. Statele Unite condamnă în termenii cei mai fermi dispreţul nesăbuit al Rusiei faţă de siguranţa şi securitatea nucleară", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Price a declarat că Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică trebuie să i se permită accesul la centrală „pentru a contribui la asigurarea siguranţei şi securităţii centralei şi la monitorizarea materialului nuclear".

07:47 19.8.2022

Estonia va trimite arme şi un spital de campanie în Ucraina şi va ajuta la instruirea forţelor armate

Guvernul Estoniei a aprobat, joi, un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv mortiere şi arme antitanc. În plus, Estonia va sprijini instruirea soldaţilor ucraineni în Marea Britanie şi va trimite un spital de campanie în Ucraina, în cooperare cu Germania, a anunţat, joi, Ministerul Apărării din Estonia.

„Luptele din Ucraina continuă să fie intense. Deşi din ce în ce mai mult armament occidental ajunge pe linia frontului, responsabilitatea noastră morală este de a continua să sprijinim Ucraina. Ei luptă pentru valorile noastre comune şi, dacă există ceva ce putem trimite ucrainenilor, trebuie să facem acest lucru", a declarat ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur.

Potrivit acestuia, „forţele ucrainene au cerut sprijin suplimentar din partea aliaţilor pentru instruirea personalului lor".

„Forţele de apărare estoniene sunt deosebit de pricepute în pregătirea rezerviştilor pentru lupta într-un război convenţional intens împotriva unui adversar mai mare - adică tocmai pentru tipul de război în care se află Ucraina în acest moment", a mai declarat Pevkur.

Ministrul a subliniat că Occidentul ar trebui să fie pregătit pentru războiul informaţional al Rusiei cu privire la oboseala ucraineană şi la ineficienţa acordării de ajutor Ucrainei.

„La fel cum ajutorul care a fost deja oferit arată clar că nu suntem obosiţi, aliaţii noştri au confirmat cu toţii că sunt pregătiţi să îi ajute pe ucraineni în războiul lor pentru libertate atât timp cât va fi nevoie", a adăugat Pevkur.

07:50 19.8.2022

Zelenski: Ar trebui să ne gândim doar la cum să învingem

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că au fost lupte grele în mai multe zone ale ţării, iar „armata rusă cheltuieşte resurse enorme pentru a captura cel puţin încă un kilometru în Donbas”. „Ar trebui să ne gândim doar la cum să învingem”, susţine preşedintele.

„A fost o noapte extrem de grea în Harkov - peste zece persoane au murit. Nikolaev şi Zaporojie au fost din nou bombardate. Armata rusă cheltuieşte resurse enorme pentru a captura cel puţin încă un kilometru în Donbas. Oficialii ruşi reiterează ameninţările la adresa Odesa şi a altor oraşe din Ucraina”, a declarat Zelenski, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare.

Preşedintele ucrainean susţine că nu există decât varianta câştigării războiului: „Putem şi ar trebui să ne gândim doar la cum să învingem. Pentru a învinge pe câmpul de luptă, pe frontul politic, în confruntarea informaţională, în plan economic, peste tot...”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG