Linkuri accesibilitate

Racheta Vulcan a lansat prima misiune americană privată pe Lună


Oamenii fac fotografii în timpul lansării rachetei Vulcan a societății United Launch Alliance, în zborul său de debut de la Cape Canaveral, Florida, SUA. 8 ianuarie 2024
Oamenii fac fotografii în timpul lansării rachetei Vulcan a societății United Launch Alliance, în zborul său de debut de la Cape Canaveral, Florida, SUA. 8 ianuarie 2024

O navă spațială robotizată, construită de o companie privată, a decolat spre Lună la bordul rachetei Vulcan. Misiunea zborului este de a face prima aselenizare lină a unui vehicul american în jumătate de secol. Este, de asemenea, prima misiune de aselenizare realizată de o companie privată.

Actualizare - Un robot de aterizare construit de o companie privată a suferit luni o problemă tehnică în drum spre Lună, amenințând să pună în pericol prima aterizare ușoară pe Lună din SUA din ultimii 50 de ani.

Problema cu sistemul de propulsie al landerului a urmat lansării cu succes a unei noi rachete Vulcan, realizată de un joint venture creat de Boeing și Lockheed Martin.

Compania de robotică spațială Astrobotic's Peregrine a lansat la 2:18 am ET din Cape Canaveral, Florida, cu primul zbor al Vulcan, o rachetă puternică care a fost dezvoltată timp de un deceniu de compania Boeing-Lockheed United Launch Alliance (ULA).

Știrea inițială

La bordul rachetei Vulcan se află modulul de aselenizare robotic „Peregrine”, dezvoltat de compania Astrobotic și NASA, care transportă echipamente științifice pe Lună. Lansarea este prima dintr-o serie de misiuni pregătitoare ale NASA pentru revenirea astronauților pe satelitul natural al Terrei.

De asemenea, lansarea din 8 ianuarie este primul dintre cele două zboruri de certificare solicitate de Forța Spațială a SUA înainte ca Vulcan să poată zbura în misiuni pentru Pentagon, scrie Reuters.

Aselenizarea propriu-zisă a modulului „Peregrine” e planificată să aibă loc pe 23 februarie

Este pentru prima dată de la ultima misiune Apollo, în 1972, când SUA face un efort de a aseleniza lin. Sonde americane au mai ajuns pe Lună prin prăbușiri controlate.

Această ilustrație oferită de Astrobotic Technology în 2024 înfățișează modulul de aselenizare lunar Peregrine pe suprafața Lunii.
Această ilustrație oferită de Astrobotic Technology în 2024 înfățișează modulul de aselenizare lunar Peregrine pe suprafața Lunii.

Noutatea acestei lansări, spune fizicianul Claudiu Tănăselia, este racheta Vulcan, care e o reinventare a rachetelor clasice folosite pentru lansările NASA și ale Pentagonului.

Vulcan folosește metan drept combustibil, și nu kerosen ca celelalte rachete americane de până acum. Însă nu este prima rachetă propulsată de metan care ajunge pe orbită, chinezii fiind primii care au lansat o asemenea rachetă, adaugă Claudiu Tănăselia.

Fizicianul descrie lansarea rachetei Vulcan drept „o nouă etapă în rivalitatea dintre Jeff Bezos și Elon Musk. Motoarele rachetei Vulcan, sunt făcute de compania Blue Origin a lui Jeff Bezos.”

Și nava spațială fără echipaj Starship a companiei SpaceX e dezvoltată pentru a transporta astronauți și echipamente pe Lună. Starship a avut în 2023 două lansări eșuate.

Compoziția tehnică a misiunii lansată de racheta Vulcan este împărțită, spune Claudiu Tănăselia: motoarele rachetei sunt de la Blue Origin, racheta Vulcan este proiectată și construită de United Launch Alliance (Boeing și Lockheed), iar modulul de aselenizare este de la compania Astrobotic.

Astrobotic este prima dintre cele trei companii americane care trimit o sondă lunară în cadrul acordurilor dintre NASA și companii private. Alte două firme, Intuitive Machines și Firefly, vor urma în lunile următoare, scrie BBC.

„Acest program este parte a programului Artemis. Artemis vrea să ducă oameni pe Lună, dar înainte de asta trimitem partea robotică de explorare a Lunii”, explică Claudiu Tănăselia.

Lansarea rachetei Vulcan și a modulului de aselenizare Peregrine, ambele produse de companii private, face parte din noul model de lucru al NASA, prin care companiile private sunt cele care produc, după specificațiile agenției spațiale americane, rachete de lansare și module de aselenizare (landere).

Este un model de lucru despre care agenția spațială crede că va funcționa și va reduce costurile.


Activitățile sondei Peregrine din această misiune se vor concentra asupra pregătirilor pentru prezența umană ulterioară pe suprafața lunară.

NASA este c0nsiderată un client al misiunii, astfel că firma Astrobotic a putut vinde servicii de transport către lună și altor organizații. Astfel, la bord se mai află și mici alte vehicule științifice pentru explorarea lunii, fotografii, desene, plăci și înregistrări audio.

Două companii au trimis mici capsule dintre care una conține ADN-ul renumitului scriitor britanic de science-fiction Arthur C. Clarke.

Însă prima încercare de aselenizare lină din 2024 va fi făcută de agenția spațială japoneză (Jaxa) și este așteptată să se întâmple pe 15 ianuarie.

De asemenea, China a anunțat că va trimite la jumătatea acest an o misiune pe Lună pentru a aduce pe Pământ roci selenare, pentru a fi studiate..

India a reușit anul trecut o aterizare lină pe Lună, dar Rusia a eșuat într-o încercare asemănătoare.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG