Linkuri accesibilitate

Raed Arafat: Week-end-urile au devenit un risc


Raed Arafat este șeful DSU.
Raed Arafat este șeful DSU.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a atras atenția că „week-end-urile au devenit un risc” mai ales pentru că oamenii tindă să se întâlnească, merg la cluburi sau la terase, iar astfel crește riscul de infectare cu noul coronavirus.

„Acum sunt zile cruciale, pentru că vedem o creștere a numărului de cazuri. Week-end-urile au devenit cu mai mare risc, oamenii se duc la cluburi, la terase. Am văzut poze, se vede clar că sunt mai mulți oameni care nu sunt din aceeași familie așezați la o singură masă”, a spus Raed Arafat, la postul Digi24.

El a spus că vor începe „controale foarte serioase”, nu numai la terase, pentru a se verifica dacă se respectă regulile de distanțare socială, ci și la retaileri, care trebuie să aibă triaj la intrare, pentru că „nu mai merge așa”.

De altfel, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat deja că a constituit Comandamentul Litoral 2020 care va face verificări la restaurantele, hotelurile și plajele de pe litoral. Controalele urmează să înceapă din luna iulie.

Șeful DSU a argumentat că autoritățile se așteptau la o creștere a numărului de cazuri, după relaxarea restricțiilor, însă punctează faptul că „înainte eram într-o situație mai bună”, mai ales că, oamenii au respectat, în prima fază, regulile impuse, lucru care nu s-a mai întâmplat în faza a doua.

„O zonă sigură este considerată în jurul a 150-200 de cazuri noi pe zi”, a mai spus el.

Raed Arafat atrage atenția că, deocamdată, „există capacitate în spitale”, însă, dacă numărul de cazuri pozitive cu noul coronavirus se va menține ridicat, se va pune presiune foarte mare pe sistemul sanitar în condițiile în care trebuie tratați și ceilalți pacienți care nu au Covid-19.

Dar, în ultimele zile, spitalele din București și din țară au tras un semnal de alarmă și au anunțat că nu mai au sau riscă să rămână fără locuri pentru pacienții Covid-19.


De exemplu, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București a anunțat sâmbătă, că nu mai dispune de locuri pentru internarea pacienților cu COVID-19. Spitalul are internați, în prezent, 50 de pacienți confirmați cu Covid-19 și trei suspecți.

O situație similară s-a înregistrat și la Iași, unde spitalele au anunțat că, pe fondul creșterii numărului de noi infecții din ultima perioadă, mai au disponibile doar doar 70 de locuri libere pentru bolnavii de COVID-19.

România a raportat, sâmbătă, 330 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, ajungând la un total de 23.730 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.735 au fost declarate vindecate și externate, mai arată Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Totodată, 1.500 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.


În acest context, premierul Ludovic Orban a subliniat că își dorește ca „viaţa să revină la normal, să nu mai afectăm nicio activitate economică, socială, culturală sau de altă natură”, dar lucrul acesta va fi posibil doar dacă „oamenii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine şi îi vor păzi pe cei din jur”.

Șeful Executivului a mai spus că starea de alertă va fi prelungită în condiţiile în care se va menţine „o transmitere în comunitate semnificativă”.

„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Analizăm ce se întâmplă în interiorul acestor 30 de zile. Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă. Dacă nu, nu”, a precizat premierul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG