Peste 19,300 de copii au fost victime ale războiului anul trecut. Acte grave de violență au fost comise printre care recrutarea copiilor drept soldați și acte de violență sexuală împotriva minorilor.
Raportul anual al Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind copiii și conflictele armate (CAAC) arată că peste 19,300 de copii au fost victime ale războiului anul trecut. Pandemia a amplificat acte grave de violență precum recrutarea copiilor drept soldați și violența sexuală împotriva minorilor.
Cazurile de încălcări grave ale drepturilor copiilor au rămas „alarmant de ridicate” - aproape 26,500. Pandemia, mai arată raportul, a crescut vulnerabilitatea copiilor și riscul la răpire, recrutare și violență sexuală, precum și atacurile asupra școlilor și spitalelor.
„Războaiele adulților au furat din nou copilăria a milioane de băieți și fete în 2020. Acest lucru este complet devastator pentru ei, dar și pentru întreaga comunitate în care trăiesc, și distruge șansele la o pace durabilă”, a spus Virginia Gamba, reprezentantul CAAC pentru secretarului general al Națiunilor Unite.
Peste 8.400 de tineri au fost uciși sau mutilați în războaiele din Afganistan, Siria, Yemen și Somalia. Alți 7,000 au fost recrutați drept soldați în Republica Democrată Congo, Somalia, Siria și Myanmar.
Aceste abuzuri nu au ținut cont de gen, dar au afectat copiii în feluri diferite - 85% dintre cazurile de recrutare au afectat băieți iar 98% dintre cazurile de violență sexuală au fost comise împotriva fetelor.
„Datele arătau, de asemenea, că conflictul nu discriminează în funcție de gen”, a declarat Virginia Gamba.
Atacurile asupra școlilor și spitalelor au rămas excesiv de frecvente. Atacuri grave au fost comise împotriva unităților sanitare și a personalului acestora. A existat, de asemenea, o creștere a utilizării școlilor în scopuri militare deoarece închiderea temporară a acestora în timpul pandemiei le-a făcut ținte ușoare pentru ocuparea și utilizarea militară.
A existat totuși și progres în zona dialogului între grupările beligerante din țările aflate în război. În plus, au fost semnate 35 de noi acorduri promițând protejarea copiilor. Două dintre aceste acorduri au fost semnate în Myanmar și Sudanul de Sud.
În plus, grupările armate au eliberat peste 12.643 de copii după intervenția ONU. Mai multe fete și băieți au fost salvați de la recrutarea militară datorită introducerii procedurilor pentru verificarea vârstei.
Totuși, organizația admite că progresul a fost încetinit de faptul că filiale locale ale ONU sunt supraîncărcate și subfinanțate.
Printre urmările cele mai frecvent întâlnite la copii afectați de război se numără atacurile de panică, anxietatea și deficitul de atenție potrivit doctorului psihiatru Mayoub al-Makhlafi de la centrul de reabilitare a copiilor recrutați și afectați de război în Yemen.
Lista Neagră a lui Antonio Guterres
În raport a fost inclusă, de asemenea, o listă neagră a grupărilor din mai multe țări găsite vinovate pentru abuzuri împotriva copilului. Lista lansată în 2017 de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a stârnit controverse în rândul diplomaților ca urmare a presiunilor făcute asupra ONU de Arabia Saudită și Israel pentru a nu fi incluse în listă.
Israelul nu a fost menționat niciodată pe această listă iar o coaliție militară condusă de Arabia Saudită a fost scoasă de pe listă în 2020, la câțiva ani după ce aceasta a fost acuzată de uciderea și rănirea copiilor din Yemen.
Într-un efort de a atenua nemulțumirile legate de raport, lista neagră a fost împărțită în două categorii. Una enumeră grupurile care au introdus măsuri pentru protecția copiilor iar cealaltă include grupuri care nu au făcut-o.
Au existat puține modificări semnificative ale listei în documentul lansat luni. Singurele grupări numite pe listă ca urmare a neglijării măsurilor de protecție sunt armata din Myanmar pentru uciderea, mutilarea și violența sexuală împotriva copiilor și forțele guvernamentale siriene pentru recrutarea copiilor, uciderea, mutilarea și violența sexuală împotriva acestora și atacurile asupra școlilor și spitalelor.