Linkuri accesibilitate

Raport | 160 de milioane de copii sunt forțați să muncească. Care este situația în România


La începutul anului 2020, 160 de milioane de copii din întreaga lume erau obligați să muncească. Aceasta este o creștere de 8,4 milioane față de ultimii patru ani.
La începutul anului 2020, 160 de milioane de copii din întreaga lume erau obligați să muncească. Aceasta este o creștere de 8,4 milioane față de ultimii patru ani.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) au lansat un raport care avertizează că încă 9 milioane de copii riscă să fie forțați să muncească ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Raportul a fost lansat în ajunul Zile Mondiale împotriva Muncii Copilului, marcată în 12 iunie. Raport semnalează că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, progresele spre eradicarea muncii copiilor s-au oprit.

Pierdem teren în lupta împotriva muncii copiilor, iar ultimul an nu a făcut această luptă mai ușoară”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

Acum intrăm într-un al doilea an de blocaje globale, închiderea școlilor, întreruperi economice și reducerea bugetelor naționale, familiile sunt nevoite să facă alegeri sfâșietoare. Îndemnăm guvernele și băncile internaționale de dezvoltare să acorde prioritate investițiilor în programe care pot scoate copiii din forța de muncă și să îi ducă înapoi la școală și în programe de protecție socială, care pot ajuta familiile să evite să facă această alegere.

În lipsa intervenției guvernelor, până în 2022, încă 9 milioane de copii ar putea fi împinși la muncă forțată.

Numărul de copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani forțați să muncească a crescut, de asemenea, semnificativ. Aceștia reprezintă acum peste jumătate din cifra totală. În plus, numărul acestor copii care lucrează în medii periculoase a crescut cu 6,5 milioane din 2016.

Noile estimări sunt un apel de trezire la realitate. Nu putem privi fără a face nimic în timp ce o nouă generație de copii este pusă în pericol ”, a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder.

Situația este deosebit de gravă în Africa Subsahariană, unde creșterea demografică, crizele recurente, sărăcia și măsurile de protecție socială inadecvate au dus la creșterea cu 16,6 milioane a numărului de copii obligați să muncească în ultimii patru ani.

Copii din mediul rural sunt cei mai afectați. 14% dintre copii afectați sunt din mediul rural, de trei ori mai mulți decât în mediul urban (5%).

Concluzii ale raportului:

  • 70% dintre copii lucrează în sectorul agricol (112 milioane);
  • 28% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani și 35% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani care lucrează nu merg la școală;
  • Pentru toate vârstele, munca copiilor este mai răspândită în rândul băieților decât al fetelor. Diferența de gen scade cu cât crește numărul de ore lucrate săptămânal.

Situația din România

Un raport din 2020 al World Vision Romania arată că 11% dintre copiii din mediul rural mănâncă doar de maximum două ori pe zi. 10% mănâncă carne doar o singură dată pe săptămână. 3% dintre copii au spus că merg întotdeauna flămânzi la culcare.

În România, implicarea copiilor în munca în gospodărie, mai ales în mediul rural, este des practicată. 80% dintre gospodăriile incluse în studiul World Vision afirmaseră că au copii care participă la muncă.

Îngrijirea de animale este prezentă în 40% din familii în 2020 iar îngrijirea altor membri ai gospodăriei apare în 14% dintre gospodării.

Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural – 2020”, cercetare realizată în perioada iunie-august 2020 pe baza metodologiei elaborate de World Vision România (WVR). Eșantionul cercetării a cuprins 936 de gospodării, în care locuiesc 4.338 de persoane. Au fost culese informaţii de la 936 de adulţi și 2931 de copii.
Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural – 2020”, cercetare realizată în perioada iunie-august 2020 pe baza metodologiei elaborate de World Vision România (WVR). Eșantionul cercetării a cuprins 936 de gospodării, în care locuiesc 4.338 de persoane. Au fost culese informaţii de la 936 de adulţi și 2931 de copii.

În contextul pandemiei, numărul copiilor care se simt obosiți pentru că muncesc a fost ușor mai scăzut față de 2018. A scăzut și procentul celor care afirmă că lipsesc de la școală pentru a se duce să muncească (de la 6% în 2018, la 2% în 2020).

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a raportat în decembrie anul trecut 220 de cazuri de exploatare prin muncă. Dintre acestea, 132 în mediul rural și 88 în mediul urban. Dintre cele 220 de cazuri, 4 au dispus de plasament în regim de urgență.

Munca în gospodărie le ocupă tinerilor români între una și două ore pe zi, potrivit World Vision.

Pentru 6% dintre copii, munca în gospodărie a influențat „uneori” mersul la școală. 2% dintre copii intervievați au spus că „întotdeauna” lipsesc de la școală pentru că se simt obosiți.

Potrivit lui George Roman, directorul programelor de la Salvați Copiii România, aceste statistici sunt doar „vârful icebergului” iar în România există o „problemă acută de subraportare”.

Numărul real al tinerilor care sunt exploatați prin muncă ar putea fi mult mai mare decât ce arată datele ANDPDCA, din cauza faptului că, în România, munca în gospodărie este un lucru firesc, mai ales în mediul rural.

O altă problemă serioasă cu care se confruntă România este exploatarea prin muncă a minorilor prin traficul de persoane. Dosarul „Țăndărei” este unul care a marcat opinia publică în ultimii ani. 160 de copii au fost traficați pentru a cerși sau a fura în Marea Britanie. Cei 25 de inculpați în acest caz au fost achitați.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG