Linkuri accesibilitate

Nebuloasa deceselor COVID-19 | Raportează DSP-urile diferit de spitale?


După ce a fost demis de Florin Cîțu, Vlad Voiculescu a spus că există diferențe între deceselor COVID raportate în cele două aplicații oficiale
După ce a fost demis de Florin Cîțu, Vlad Voiculescu a spus că există diferențe între deceselor COVID raportate în cele două aplicații oficiale

Până în prezent, numărul oficial al deceselor persoanelor diagnosticate cu SARS – CoV-2 este 26.381. Acesta ar putea fi însă mult mai mare, după cum susține fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. De unde ar putea proveni diferența? Directorii de spitale și șefii de DSP-uri cu care a stat de vorbă Europa Liberă susțin că nu există diferente între platformele de raportare, dar că, eventual, acestea ar putea proveni din orele diferite de declarare și înregistrare a deceselor.

De exemplu, în fiecare zi, oficial, numărul deceselor este cel înregistrat până la ora 10.00, potrivit datelor publicate de Grupul pentru Comunicare Strategică. Numărul deceselor înregistrat în 19 aprilie este cel raportat începând cu ora 10 din 18.04.2021 până la ora 10.00 de azi - 149 de decese. Dar ora 10 este orientativă pentru că unele spitale nu țin cont de ea, după cum arată directorii DSP-urilor consultați de Europa Liberă.

Fostul ministru al Sănătății a declarat, luni, la Europa FM, că numărul de decese din platforma AlerteMS, în care raportează doar spitalele, este semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma CoronaForms, în care raportează toată lumea - de la spitale la medici de familie. Iar această problemă este valabilă pentru „majoritatea covârșitoare a spitalelor”.

De ce există diferențe între cele două platforme de raportare? Pune cineva decesele greșit?

Europa Liberă a stat de vorbă cu mai mulți directori de la DSP și cu manageri de spitale pentru a afla cum se raportează decesele.

În județul Ilfov, un singur spital raportează decesele de COVID – Spitalul Județean Ilfov. Noi raportăm în CoronaForms- acest lucru e făcut de statistică, apoi e semnată raportarea de directorul medical, de medicul care raportează și de mine. Aceste date sunt trimise și la DSP, și la minister. La noi nu s-a întâmplat să sune DSP și să spună că invalidează un deces raportat, adică eu am toate fișele medicale, nu se poate să vină cineva din afară să-mi spună ce am făcut eu”, explică pentru Europa Liberă managerul Călin Laza.

Directorul DSP Ilfov, Teodor Negulescu, spune că în CoronaForms nu pot fi modificate datele. „Totul se raportează prin CoronaForms, dacă un inspector de la mine a intrat în CoronaForms se știe imediat cine a fost. Nu există posibilitatea să scoatem sau să punem date. DSP-ul adună cifrele de la spitale, dar nu le cercetează. Dacă s-a raportat un caz că a murit de Covid ăla este, noi nu putem spune că nu este pentru că e stabilit de infecționist, a spus Teodor Negulescu.

Spitalele din Iași raportează decesele într-o altă platformă

La Iași, DSP-ul a stabilit propriile reguli după ce în urmă cu câteva luni a văzut că sunt diferențe de raportare. Spitalele nu raportează și în AlerteMS și în CoronaForms, ci în altă aplicație – în care toată lumea pune datele.

Cu câteva luni în urmă, noi am primit diferențe între ceea ce raporta direcția sanitară și ce raportau spitalele, era o diferență de vreo 50 de decese. Și atunci am schimbat modalitatea de raportare, iar această problemă s-a rezolvat, pentru că noi am stabilit pentru fiecare spital în parte și pentru fiecare secție și tură persoanele care vor face aceste raportări. Avem o aplicație preluată de la Autoritatea Națională în calitatea Managementului în Sănătate-Capesaro - și toată lumea raportează aici – internări, externări-și la externări sunt vindecați, decedați, transferați etc. Iar datele pentru AlerteMS și pentru CoronaForms sunt preluate din această aplicație, iar în acest moment nu se mai pot raporta date diferite”, a spus Vasile Cepoi DSP Iași.

Vasile Cepoi de la DSP Iași a stabilit persoanele care raportează decesele
Vasile Cepoi de la DSP Iași a stabilit persoanele care raportează decesele

Singura variație care poate să apară este intervalul orar pe care îl utilizează cel care raportează. Dar avem două persoane care verifică dacă există astfel de diferențe, și dacă există, ia legătura cu cine a raportat și se clarifică lucrurile. Chiar azi dimineață a venit una din persoanele care se ocupă de această verificare să-mi spună că un spital nu raportează la orele la care trebuie și neraportând la orele la care trebuie suspectezi că și datele sunt pentru alt interval orar decât cel la care te referi tu în raportare”, continuă medicul Vasile Cepoi.

De ce metodologia de raportare a deceselor nu e clară

Pentru directorul DSP Iași, metodologia în baza căreia se face raportarea nu este destul de clară.

În primul rând, ar trebui să se renunțe să raporteze 7 oameni același lucru. Să nu existe mai multe aplicații de raportare, să existe una singură cu cineva responsabil de raportarea respectivă, în sensul că validează datele. De exemplu, pacientul decedează la ora 8, în primele două ore el rămâne izolat în secție – izolat - dar în această perioadă tu nu-l raportezi sau poți să-l raportezi. Dacă nu-l raportezi, atunci o să ai de la ora 8 la ora 8 a doua zi un număr mai mic de decedați, iar dacă îl raportezi o să iasă un număr mai mare. Trebuie precizat clar când îl raportez. În momentul în care a survenit decesul sau în momentul când e dus la morgă? Pe de altă parte, trebuie să ai o metodologie de validare, pentru că altfel vor apărea tot felul de erori”, arată Vasile Cepoi.

DSP-ul nu poate să invalideze un deces, pentru că acela care invalidează cauza decesului trebuie să fie un medic care să stabilească de ce a murit pacientul respectiv, mai arată medicul de la Iași.

Cauza morții poate fi interpretabilă

Vasile Cepoi explică faptul că în privința cauzei morții pot să apară unele raportări diferite. De exemplu, la un pacient care a murit de insuficiență cardiacă, dar aceasta a fost decompensată de infecția cu Covid, cauza decesului numai medicul de la spital poate să o stabilească. „Medicul îl trece cu insuficiență respiratorie și nu îl trece și la comorbiditate. Sau invers, pacientul are infarct de miocard și era asimptomatic și a fost găsit pozitiv Covid și îl treci cu Covid, dar el a murit de altceva”, explică Cepoi

Sigur nu se poate modifica numărul total de morți. Se poate să fie diferită cauza principală a decesului. Discuția asta cu cauza morții există de ani de zile”, mai spune medicul.

La Teleorman, directorul DSP Stelian Negrea spune că niciodată un angajat de la DSP nu invalidează un decedat Covid, pentru că medicul își asumă cauza decesului. „Spitalele trimit datele în AlerteMS, noi punem în CoronaForms, dar pe baza a ceea ce trimit spitalele, nu modificăm”, susține directorul DSP Telorman.

Managerul Spitalului Colentina: Nu există nici măcar un deces diferență

În intervenția de la Europa FM, Vlad Voiculescu a dat exemplul spitalului Colentina, unde diferența de raportare dintre cele două platforme, constatată de cei din echipa lui, a fost de 500 de decese. „Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane, raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platforma unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât și medicii de familie, prin DSP-uri”, a spus Voiculescu.

Voiculescu susține că explicația ține de metodologie, de modul cum e pusă metodologia în aplicare și de validarea datelor. „Când zic aplicarea metodologiei, adică cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie”.

„Pentru raportare e responsabil spitalul, apoi mergând pe lanț e DSP și apoi la capătul lanțului e Ministerul Sănătății și INSP-ul. Pentru că vorbim de metodologii și despre raportări principala responsabilitate e la INSP, a spus Voiculescu.

În replică, managerul de la Spitalul Clinic Colentina, Victor Cauni, a declarat pentru Europa Liberă că a verificat datele raportatate către DSP și AlerteMS și nu a găsit diferențe de raportare.

La noi nu există nicio diferență între ce raportăm noi la DSP și la AlerteMS. Nu există nici măcar un deces diferență. Am verificat din nou și nu avem nici măcar un pacient nedeclarat. Raportarea deceselor e prin serviciul de statistică și prin serviciul de anatomie patologică. Acest serviciu raportează la statistică, dar raportează și direct la DSP, iar statistica dă apoi în platforma AlerteMS. La ce am declarat noi nu există nicio diferență. Noi avem aproximativ 700 de decese cu totul, nu are de unde să fie cifra aia de 500 de decese diferență, a spus Victor Cauni pentru Europa Liberă.

Spitalul Clinic Colentina aparține de Primăria Capitalei (ASSMB), care a precizat luni, într-o informare de presă, că spitalul a devenit COVID din 27 martie 2020. Însă, potrivit informării, există o diferență de patru decese între cele două platforme: Până astăzi la ora 9.00, Spitalul Colentina a raportat în aplicația informatică Alerte MS un număr de 727 de decese ale unor pacienți COVID-19. În aplicația Corona Forms, până la data de 19.04.2021 (ora 14.00), conform metodologiei INSP, apare un număr de 731 de decese COVID-19.

Diferența minimă dintre ele având drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care cele două raportări sunt făcute în cursul zilei”, arată ASSMB.

Spitalul ROL2 spune că nu e nicio diferență între raportări

Un alt exemplu dat de Vlad Voiculescu a fost Spitalul ROL2 de la Institutul ”Ana Aslan” care ține de Spitalul Militar Central, subordonat Ministerul Apărării Naţionale. MApN a dat un comunicat în care precizează că toate decesele înregistrate la spitalul ROL 2 au fost centralizate şi raportate „în conformitate cu prevederile legale în vigoare".

FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicaţia Corona Forms în 10 ianuarie 2021, iar de atunci au fost constatate „82 de decese, care au fost raportate ca atare" de formaţiunea medicală atât în Corona Forms, cât şi în platforma Alerte MS.

______

ACTUALIZARE Luni seară, Ministerul Sănătății a anunțat că Premierul Florin Cîțu, ministru interimar al Sănătății, a decis înființarea unei Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Aceasta ar fi menită să lămurească afirmațiile fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit căruia există diferențe, pe diverse platforme oficiale, în privința numărului deceselor cauzate de COVID-19.

Comisia este menită să identifice regulile de raportare „existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 și a responsabilităților instituțiilor implicate, precum și identificarea potențialelor neconformități, corectarea lor și formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătățire a procesului de raportare și a calității datelor.”

Comisia, formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național al Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale, trebuie, de asemenea, să realizeze „analiza procesului si a conținutului raportărilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 și să identifice corespondența dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG