Linkuri accesibilitate

Rata anuală a inflației ajunge la 4,1%. Prețul cartofilor a explodat: creștere de 55%


Cartofii s-au scumpit cu 55% în cinci luni, arată datele INS
Cartofii s-au scumpit cu 55% în cinci luni, arată datele INS

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția preţurilor de consum în ultimul an, a ajuns la 4,1% în luna mai, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

În luna mai faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,24%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,27%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 4,30%.

Totuși, în doar cinci luni, din decembrie și până în luna mai, cea mai mare creștere de preț au înregistrat-o cartofii, de 55%, alte legume și conserve, 24%, și citricele și alte fructe meridionale, 16%.

De asemenea, prețul combustibililor a urcat cu 6,2%, în aceeași perioadă, iar produsele din tutun au înregistrat o majorare de preț de aproape 5%.

Recent, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a atras atenția că o creștere accelerată a prețurilor în acest an va duce inflația la 4,2% în decembrie 2019, cu 1,2% mai mult decât estimase anterior Banca Centrală.

„Într-un an electoral care nu se anunță unul foarte liniștit, încercăm să ținem lucrurile sub control. Nu vrem, de dragul unei cifre, să sugrumăm creșterea economică”, a punctat recent guvernatorul BNR.

Creșterea ratei inflației a fost determinată, în principal, de scumpirea semnificativă a legumelor.

„Pe plan local, recolta a fost afectată de seceta din intervalul august-octombrie 2018, care a generat deficite de ofertă în cazul cartofilor și al altor legume și importuri peste mediile sezoniere în lunile de iarnă”, potrivit raportului trimestrial asupra inflației prezentat de BNR la jumătatea lunii mai.

Fiindcă acest fenomen s-a produs într-un moment de depreciere a monedei locale față de euro, dar și pe fondul creșterii generalizate a prețurilor legumelor în statele membre UE, prețurile la nivel local pentru aceste produse au avut, luna martie, cea mai mare creștere din ultimii șapte ani: 35%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG