Linkuri accesibilitate

Rata de pozitivare e de aproape 10%. Incidența a crescut cu peste 50% în toate județele


HEALTH-CORONAVIRUS/USA
HEALTH-CORONAVIRUS/USA

România a ajuns la o rată de pozitivare  de aproape 10%, cea mai ridicată de la finalul valului trei, în contextul în care numărul de cazuri a depășit 5.300 pe zi, iar vaccinarea bate pasul pe loc, fiind la coada Europei.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 5.388 de noi infecții, la ATI au fost internați 800 de pacienți și alți 97 de oameni au decedat.

În București se înregistra sâmbătă o incidență 2,33 la mia de locuitori, față de 2,05, cât fusese vineri, a anuntat subprefectul de București, Antonela Ghita.

Satu Mare este primul județ care intră în scenariul roșu cu o incidență de 3,11 la mia de locuitori.

Alte șase județe sunt în scenariul galben, cu incidențe ce depășesc 2 la mia de locuitori.

  • Bistrița Năsăud – 2,34 la mia de locuitori
  • Cluj – 2,03 la mia de locuitori
  • Ilfov – 2,55 la mia de locuitori
  • Maramureș – 2,11 la mia de locuitori
  • Timiș – 2,30 la mia de locuitori
  • București – 2,33 la mia de locuitori

Numărul deceselor la suta de mii de locuitori a crescut semnificativ în ultimele 14 zile, România fiind pe locul 7 la nivelul UE, cu un indice de 25,71, așa cum arată datele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că situaţia este gravă și că la mjlocul lunii octombrie s-ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri, cu vârfuri care pot urca la 20.000 de cazuri zilnic. La rândul său, secretarul de star Raed Arafat a vorbit despre 18.000 de cazuri zilnice.

Previziuni sumbre au mai fost făcute și de medici și experți în sănătate. Cercetătoul și medicul Octavian Jurma estimează, de exemplu, că în următoarele două săptâmâni se va ajunge la 8000 de cazuri pe zi.

După toate calculele, săptămâna viitore, vom depăși 6.000 de cazuri noi pe zi . Este inevitabil. Chiar dacă am intra în stare de urgență și lockdown complet, nu mai avem cum să evităm atingerea acestui prag, pentru că, timp de 2 săptămâni, se developează infectările. Cu măsurile din prezent vom ajunge la 8.000 de cazuri pe zi peste două săptămâni”, spune medicul Octavian Jurma pentru Europa Liberă.

Octavian Jurma arată că toate județele au înregistrat o creștere săptămânală a indenței de peste 50%, în unele județe creșterea fiind chiar și de 75-100%.

Măsurile restrictive pentru cei nevaccinați introduse prin certificatul verde ar putea impulsiona vaccinarea, dar este discutabil că vor limita răspândirea virusului. Aceasta pentru că măsurile au fost luate târziu, după ce tulpina Delta are deja o răspândire comunitară și a devenit dominantă.

Ritmul vaccinării a scăzut semnificativ în ultimele 5 zile

  • 18 septembrie: 10.184 doze administrate
  • 17 septembrie: 13.367 doze administrate
  • 16 septembrie: 11.189 doze administrate
  • 15 septembrie: 10.503 doze administrate
  • 14 septembrie: 10.413 doze administrate

Vineri, autoritățile au impus folosirea certificatului verde în anumite situații și au impus o serie de măsuri restrictive.

În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea persoanelor care fie sunt vaccinate, fie au trecut prin boală,fie prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

Activitățile pentru care este obligatorie prezentarea certificatului verde:

  • Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane.
  • Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
  • Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție.
  • Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.
  • Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
  • Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
  • Se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.
  • Se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.
XS
SM
MD
LG