Linkuri accesibilitate

Riscul unui război între Rusia și Occident este mai mare ca oricând. Putin vede o „provocare serioasă”


Exercițiile din Marea Neagră ale NATO au deranjat puterea de la Kremlin, care vorbește despre o provocare serioasă. Imagine generică de la un exercițiu naval din Marea Baltică, iunie 2020.
Exercițiile din Marea Neagră ale NATO au deranjat puterea de la Kremlin, care vorbește despre o provocare serioasă. Imagine generică de la un exercițiu naval din Marea Baltică, iunie 2020.

Șeful forțelor armate Britanice, generalul Nick Carter, susține că riscul unui război accidental cu Rusia este mai mare acum decât în timpul Războiului Rece, informează Reuters. Cu o zi înainte, președintele Putin a afirmat că vede o provocare serioasă în exercițiile NATO din Marea Neagră.

Generalul britanic a făcut o comparație între perioada Războiului Rece și cea din prezent, arătând că s-a trecut de la o lume bipolară, cu două mari blocuri, Uniunea Sovietică și Occidentul, la o perioadă multipolară.

În această etapă, statele concurează pentru diferite obiective și au agende diferite, iar riscul apariției unui conflict este mai mare, a precizat Nick Carter pentru Times Radio, citat de Reuters.

„Multe dintre instrumentele și mecanismele diplomatice tradiționale, cu care am crescut în timpul Războiului Rece, nu mai există. Și fără acele instrumente și mecanisme există un risc mai mare ca aceste escaladări să poată duce la calcule greșite. Deci cred că aceasta este adevărata provocare cu care ne confruntăm”, a subliniat șeful armatei britanice.

Potrivit acestuia, caracterul războiului s-a schimbat.

Declarația sa vine în contextul evenimentelor de la granița Poloniei cu Belarus, unde migranții sunt folosiți de liderul autocrat de la Minsk pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană. Marea Britanie a trimis o echipă de militari la granița Poloniei cu Belarus pentru acordarea de sprijin tehnic.

Starea de tensiune din regiune a fost completată de declarațiile președintelui Putin despre exercițiile NATO din Marea Neagră.

„Statele Unite şi aliaţii lor din NATO efectuează exerciţii neprevăzute în Marea Neagră. Nu doar cu un grup naval destul de puternic, ci şi cu aviaţie, inclusiv aviaţie strategică. Este o provocare serioasă pentru noi", a declarat Vladimir Putin, potrivit AFP.

Putin s-a delimitat de evenimentele de la granița Poloniei cu Belarus. L-a avertizat însă pe liderul autocrat Aleksandr Lukașenko să nu blocheze tranzitul gazului rusesc către Europa în Belarus.

David Muniz, chargé d'affaires ad-interim al Ambasadei SUA în România, a declarat pentru Agerpres că SUA își vor continua politica de a fi alături de aliații și partenerii lor de la Marea Neagră și garantează că acțiuni că precum cele desfășurate de Rusia în ultimii ani în regiune nu vor merge.

„Ruşii pretind în mod regulat că tot ce facem este provocator, însă, de fapt, transparenţa noastră în pregătirea exerciţiilor în cadrul NATO este unul dintre lucrurile care evidenţiază NATO ca alianţă de naţiuni democrate care colaborează transparent pentru securitate şi apărare reciprocă, nu în scopuri agresive", a declarat oficialul american în interviul citat.

El a precizat că Marea Neagră nu este o zonă de conflict militar activ, dar este o zonă de tensiuni.

„Am văzut acţiunile Rusiei, cum ar fi anexarea ilegală a unor părţi din Ucraina, acţiunile din estul Ucrainei, chestiunile teritoriale din Georgia. SUA îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi prietenii noştri, de a creşte interoperabilitatea, de a întări disuasiunea, de a colabora cu forţele maritime ale statelor aliate şi partenere din Marea Neagră, pentru a ne asigura că lucrurile (acţiunile Rusiei - n.r.) nu vor merge mai departe", a mai afirmat David Muniz.

Vice-amiralul Eugen H Black III, comandatul Flotei a VI a SUA, a declarat că operațiunile SUA din Marea Neagră au fost pregătite cu mult timp în urmă.

La exercițiile militare din Marea Neagră au participat distrugătorul USS Porter și USS Mount Whitney, nava comandat a Flotei a VI-a a SUA, nave militare din România, Turcia și Ucraina.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG