Linkuri accesibilitate

Rusia: prezența constantă a SUA în apele Mării Negre este „o provocare”


USS Mount Whitney are la bord unul dintre cele mai avansate și sofisticate sisteme de comunicații ale navelor militare americane. A efectuat operațiuni umanitare ca cele din 2008 în Georgia sau operațiuni ca Odyssey Dawn din Libia.
USS Mount Whitney are la bord unul dintre cele mai avansate și sofisticate sisteme de comunicații ale navelor militare americane. A efectuat operațiuni umanitare ca cele din 2008 în Georgia sau operațiuni ca Odyssey Dawn din Libia.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a descris prezența constantă a Forțelor Navale ale Statelor Unite în apele Mării Negre drept o „provocare”, menită să testeze capacitatea de apărare a Rusiei în zonă.

„Este o încercare aproape constantă de a ne testa, de a verifica cât de pregătiți suntem, cât de mult am construit întregul sistem [de apărare] de pe coasta Mării Negre”, a declarat Shoigu, duminică, la televiziunea de stat. Anterior, în 4 noiembrie, nava militară americană USS Mount Whitney, navă comandant a Flotei a VI-a americane, a intrat în apele Mării Negre.

Ministrul rus al Apărării a adăugat că și alte țări fac același lucru, fără a spune la ce alte țări se referă. În iunie, Rusia anunțase că a tras focuri de avertizare asupra unei nave britanice care pătrunsese în apele teritoriale ale Peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Marea Britanie a răspuns atunci că respectivele ape teritoriale aparțin Ucrainei.

După 2014, rolul Mării Negre ca punct de tensiune între Rusia și Occident a fost amplificat. Anexarea nu e recunoscută de majoritatea statelor, iar acestea continuă să ceară acordul Kievului pentru a tranzita apele teritoriale ale Crimeei.

Navele americane se află constant în apele Mării Negre, ca parte a exercițiilor militare comune cu aliații NATO cu deschidere la Marea Neagră: România, Bulgaria și Turcia, dar și cu parteneri precum Georgia și Ucraina care au, de asemenea, ape teritoriale în Marea Neagră.

Ministrul Shoigu a spus că Moscova urmărește atent mișcările navei USS Mount Whitney, iar Forțele Navale americane au precizat că prezența în Marea Neagră arată angajamentul SUA și al NATO față de securitatea regiunii.

România participă frecvent la exerciții militare NATO în Marea Neagră, dar și la exerciții bilaterale cu Ucraina.

Ministrul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, a declarat, luna trecută, la București că este evident că regiunea Mării Negre e „vulnerabilă la agresiunea Rusiei” iar securitatea și stabilitatea acestei zone sunt în interesul național al Statelor Unite.

„Acțiunile destabilizatoare din zona Mării Negre reflectă ambiţiile Rusiei de a recâştiga o poziţie dominantă în regiune şi de a opri crearea unei Europe întregi, libere şi în pace. Regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune”, a spus acesta.

România este implicată într-o serie de exerciții militare în Marea Neagră, multe dintre ele împreună cu Ucraina. Potrivit Ministerului român al Apărării, printre principalele exerciții militare, bilaterale și multinaționale desfășurate în Marea Neagră se află:

  • SEA BREEZE: exercițiu bilateral SUA - Ucraina, la care Forțele Navale Române participă în mod constant;
  • RAPID TRIDENT: exercițiu organizate de Ucraina în comun cu forțele Armate ale USA în Europa, la care participă și alte stat NATO sau partenere;
  • RIVERINE: exercițiu bilateral anual dintre România și Ucraina, desfășurat pe sectorul maritim al Dunării;​
  • SEA SHIELD: exercițiu multinațional întrunit, organizat de Forțele Navale Române. Este un exercițiu de luptă antisubmarin, cu participarea grupării navale NATO SNMG2;
  • EP MCM DIVE: exercițiu bilateral România-USA, pentru scafandri militari, în cadrul Eurasian Partnership, la care sunt invitate alte state riverane Mării Negre și Azerbaidjan;
  • Exerciții de tip PASSEX: se desfășoară semestrial, cu participarea unei nave a Forțelor Navale Române și a unei nave a Forțelor Navale Ucrainene;
  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG