Linkuri accesibilitate

Război Israel-Hamas | 199 de oameni au fost răpiți și duși în Gaza. Aproape 30 de sate de la granița cu Liban sunt evacuate


Fâșia Gaza, sub atacul Israelului. Mii de morți și răniți, spitale fără combustibil
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Peste un milion de oameni și-au părăsit casele din Fâșia Gaza în ultima săptămână.

Peste un milion de oameni și-au părăsit casele din Fâșia Gaza în ultima săptămână. Rezervele de apă sunt tot mai puține, iar spitalele avertizează că sunt pe punctul de a-și opri activitatea. Populația enclavei se pregătește de o foarte probabilă invazie israeliană împotriva Hamas.

Sumarul principalelor evenimente

  • Războiul care a început pe 7 octombrie a devenit cel mai sângeros dintre cele cinci războaie din Gaza, cu peste 4.000 de morți de ambele părți.
  • În Israel, bilanțul celor uciși a ajuns la 1.300 de oameni, majoritatea civili, iar peste 2.600 de oameni au murit în Fâșia Gaza.
  • Cel puțin 199 de persoane sunt ținute ostatice de Hamas în Gaza, au anunțat reprezentanții armatei israeliene.
  • Spitalele din Gaza mai au combustibil doar pentru două zile, iar viețile a mii de pacienți sunt amenințate de lipsa energiei electrice, spune ONU.
  • Peste un milion de oameni și-au părăsit casele din Fâșia Gaza, în așteptarea unei invazii mult anunțate a Israelului, care urmărește să elimine conducerea Hamas.
  • Joe Biden spune că Israelul trebuie să distrugă Hamas, dar că ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o „mare greșeală”. Președintele SUA ar urma să călătorească în Israel zilele următoare.
  • Autoritățile israeliene au repornit furnizarea apei în sudul Fâșiei Gaza, dar neagă existența unui armistițiu convenit cu Egipt și SUA pentru evacuarea civililor.
  • 350 de cetățeni români și membri de familie ai acestora se mai află în Fâșia Gaza, iar peste 200 au cerut sprijin pentru a fi evacuați.

Ora 21:30 - Ajutoarele pentru Gaza sunt blocate. Egiptul spune că Israelul nu cooperează

Egiptul a declarat luni că Israelul nu cooperează în ceea ce privește livrarea de ajutoare în Gaza și evacuarea deținătorilor de pașapoarte străine, lăsând sute de tone de provizii blocate.

Guvvernul de la Cairo a declarat că punctul de trecere Rafah, un punct de frontieră vitală pentru aprovizionare în enclava palestiniană asediată de Israel, nu este închisă oficial, dar a devenit inoperabilă din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra părții din Gaza, transmite Reuters.

„Până în prezent, guvernul israelian nu a adoptat o poziție privind deschiderea punctului de trecere Rafah pentru a permite intrarea asistenței și ieșirea cetățenilor din țări terțe”, a spus ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry.

Ora 21:10 - Șeful serviciului de securitate israelian își asumă responsabilitatea pentru atacul Hamas din 7 octombrie

Șeful serviciului de securitate israelian, Shin Bet, și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile sângeroase ale Hamas din 7 octombrie, care au ucis peste 1.400 de israelieni.

Într-un mesaj trimis lucrătorilor Shin Bet și familiilor acestora în weekend, Ronen Bar a scris că „în ciuda unui număr de acțiuni pe care le-am întreprins, din păcate, sâmbătă nu am reușit să creăm o avertizare timpurie suficientă pentru a preveni atacul”.

„În calitate de persoană aflată în fruntea organizației, responsabilitatea pentru acest lucru îmi revine mie. Va fi timp pentru investigații - acum este timpul pentru război”, se arată într-o scrisoare obținută de AP.

Ora 20:50 - Șeful serviciilor de informații ale Hamas a fost asasinat

Forțele aeriene israeliene au declarat luni seară că șeful serviciilor de informații generale ale Hamasa fost ucis printr-o lovitură aeriană.

IDF spune că lovitura aeriană a fost efectuată în Khan Younis, în Fâșia Gaza.

În cursul zilei, armata Israelului a anunțat că a eliminat alți șase lideri Hamas., iar doi dintre aceștia erau comandanți de trupe.

Ora 20:05 - Kremlinul spune că Vladimir Putin a făcut apel la pace în Orientul Mijlociu

Președintele rus Vladimir Putin a discutat cu liderii egiptean, iranian, sirian și palestinian, îndemnând la o încetare rapidă a ostilităților.

Kremlinul a precizat că Putin a subliniat „caracterul inacceptabil al oricărei forme de violență împotriva civililor” și a menționat că Moscova a înaintat un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicită un armistițiu umanitar imediat, transmite Associated Press.

Conform raportului, Putin și interlocutorii săi și-au exprimat „îngrijorarea extremă” cu privire la escaladarea ostilităților, la „creșterea catastrofală a numărului de victime civile și la adâncirea crizei umanitare” din Gaza.

Putin a reafirmat apelul Rusiei pentru reluarea unui proces politic care să contribuie la „găsirea unei soluții echitabile și pe termen lung la problema palestiniană pe o bază juridică internațională bine cunoscută, care să prevadă crearea unui stat palestinian independent care să coexiste în pace și securitate cu Israelul”.

Consilierul pentru afaceri externe al lui Putin, Iuri Ușakov, a declarat că președintele rus urma să discute luni și cu premierul israelian Beniamin Netanyahu, însă acest lucru nu s-ar mai fi întâmplat.

Ora 18:55 - Liderii UE se vor reuni de urgență

Liderii Uniunii Europene vor organiza marți un summit de urgență, din cauza temerilor că războiul dintre Israel și Hamas ar putea alimenta tensiunile din Europa și ar putea aduce mai mulți refugiați pe continent.

Ora 17:15 - Agenţia ONU pentru refugiaţi acuză Hamas că a furat combustibil şi medicamente

UNRWA, organizaţia ONU care se ocupă de refugiaţii palestinieni, afirmă că militanții Hamas din Gaza ar fi furat combustibil şi medicamente destinate refugiaţilor, scrie News.ro.

Agenţia a spus că mai multe persoane care au pretins că sunt de la Ministerul Sănătăţii condus de Hamas au încărcat duminică proviziile în camioane, după ce membrii UNRWA au părăsit depozitul din oraș.

UNWRA menţionează că orice utilizare în alte scopuri decât umanitare a combustibilului este „condamnată cu fermitate”.

Ora 16:45 - Beniamin Netanyahu avertizează Iranul și Hezbollah „să nu ne testeze” în nordul țării

Avertismentul premierului israelian Beniamin Netanyahu pentru Iran și Hezbollah a venit luni, în parlamentul țării.

Beniamin Netanyahu și șeful demisionar al Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, Aviv Kochavi. Noul șef este Herzi Halevi, luni, 16 ianuarie 2023.
Beniamin Netanyahu și șeful demisionar al Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, Aviv Kochavi. Noul șef este Herzi Halevi, luni, 16 ianuarie 2023.

El a spus că lumea trebuie să se unească pentru a învinge Hamas: „Acest război este și războiul vostru” și a comparat Hamas cu naziștii, relatează AP.

„Mulți dintre cetățenii israelieni se confruntă cu o criză de încredere. Statul și instituțiile sale trebuie să se alinieze la standardele stabilite de popor.

Poporul cere responsabilitate și restabilirea încrederii și reabilitarea comunităților afectate. Ei cer să fie ascultați, cer o mână de ajutor.

Chiar și în mijlocul conflictului în curs de desfășurare, cu soldații noștri căzuți la datorie care nu au fost încă înmormântați, voci periculoase [încearcă] să semene semințe de divizare și ură. Adversarii noștri caută cu nerăbdare orice indiciu de divizare între noi”, a spus el.

Ora 16:10 - Bombardamentele din Gaza continuă

Israelul a continuat bombardamentul asupra Fâșiei Gaza în ultimele 24 de ore. Presa israeliană, citată de BBC, afirmă că peste 100 de ținte militare au fost lovite în cursul nopții, posturi de comandă și locuri de lansare a rachetelor antitanc.

Forțele israeliene au continuat bombardamentul asupra Gaza și luni, după ce eforturile diplomatice de a aranja o încetare a focului pentru a permite cetățenilor străini să părăsească zona și pentru a aduce ajutoare în enclava palestiniană asediată au eșuat, scrie Reuters.

Locuitorii din Gaza au declarat că atacurile aeriene din timpul nopții de duminică spre luni au fost cele mai puternice de până acum, în timp ce conflictul a intrat în cea de-a zecea zi și se crede că o ofensivă terestră israeliană asupra acestei fâșii de coastă dens populate este iminentă.

Ora 15:25 - Antony Blinken s-a întors în Israel după un turneu în statele arabe

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întors luni în Israel pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, unde discută la această oră cu premierul Beniamin Netanyahu, după întâlnirile pe care le-a avut cu liderii arabi despre războiul dintre Israel și Hamas, transmite AP.

Blinken a avut zilele trecute un turneu în șase țări arabe, în timpul căruia a ascultat îngrijorările cu privire la o iminentă invazie terestră israeliană în Gaza, care ar putea provoca o catastrofă umanitară pentru palestinieni și ar putea declanșa un conflict regional mai amplu.

Discuțiile sale la Tel Aviv au loc în contextul în care Casa Albă analizează o posibilă călătorie în Israel a președintelui Joe Biden chiar în această săptămână.

Ora 14.30 - Israelul evacuează 28 de sate de la granița cu Liban, acolo unde Hezbollah distruge sistemul de supraveghere

Ordinul de evacuare vine în contextul în care tirurile reciproce între Israel și miliția șiită libaneză Hezbollah s-au intensificat. Ordinul militar afectează comunitățile care se află pe o rază de 2 kilometri de graniță.

Pe de altă parte, Hezbollah a început să distrugă camerele de supraveghere de la mai multe avanposturi ale armatei israeliene de-a lungul graniței cu Libanul. Scopul Hezbollah pare a fi acela de a împiedica armata israeliană să monitorizeze mișcările de pe partea libaneză a frontierei.

Bariere de fier instalate de armata israeliană blochează unul dintre drumurile nordice din apropierea kibbutzului Yiftah, în apropiere de granița cu Libanul, 10 octombrie 2023.
Bariere de fier instalate de armata israeliană blochează unul dintre drumurile nordice din apropierea kibbutzului Yiftah, în apropiere de granița cu Libanul, 10 octombrie 2023.

Ora 13.25 - Șeful ONU pentru operaţiuni umanitare, Martin Griffiths, se îndreaptă spre Orientul Mijlociu pentru a ajuta discuțiile privind ajutorul din Gaza.

Martin Griffiths, a anunțat luni că merge în Orientul Mijlociu pentru a sprijini negocierile legate de trimiterea de ajutoare în Fâșia Gaza, transmite Reuters. Reprezentantul ONU urmează să meargă marți la Cairo și că ajunge în turneul său de câteva zile în mai multe capitale din regiune.

Ora 12.25 - Ministerul Afacerilor Externe monitorizează situația a circa 300 de cetățeni români din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a precizat la Euronews Romania că aproape 200 dintre cetățenii români din Gaza au cerut sprijinul autorităților pentru a fi evacuați. Legat de posibila dispariție unui cetățean român, Radu Filip spune că autoritățile de la București sunt în contact permanent cu cele israeliene pentru a confirma informațiile.

Armata israeliană anunțat că a confirmat identitatea a 199 de persoane răpite de Hamas și trimise în Fâșia Gaza.

Anterior, fuseseră anunțați 155 de prizonieri israelieni și de alte cetățenii.

Israelieni și străini se numără printre cei răpiți în asaltul Hamas din 7 octombrie.

Ora 12:05 - Cancelarul german Olaf Scholz va merge marți în Israel

Vizita ar avea scopul de a arăta solidaritatea Germaniei după atacul mortal al militanților Hamas din 7 octombrie, transmite AFP, citând presa germană.

Aceasta ar fi prima vizită a unui șef de stat străin în Israel de la atac, care a declanșat un război între Israel și Hamas. Olaf Scholz a promis sprijin deplin pentru Israel și a declarat săptămâna trecută că „singurul loc al Germaniei în acest moment este de partea Israelului”.

Pe de altă parte, secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a întors luni în Israel după un turneu diplomatic în șase state arabe. El încercă să găsească sprijin pentru contracararea Hamas și, în același timp, să găsească soluții de atenuare a crizei umanitare din Gaza.

Oficialii americani citați de AFP spun că liderii cu care Antony Blinken s-a întâlnit în Orientul Mijlociu se opun Hamas, dar sunt foarte îngrijorați de situația palestinienilor.

Ora 11.00 - O navă pusă la dispoziție de SUA va prelua sute de cetățeni americani din Israel

Cetățenii SUA vor fi duși în Cipru, a anunțat ambasada americană de la Tel Aviv, potrivit AFP. Nava va pleca din portul Haifa către Limassol.

Cetățenii americani și familiile lor așteaptă în Haifa să părăsească Israelul pe o navă care îi va duce în Cipru.
Cetățenii americani și familiile lor așteaptă în Haifa să părăsească Israelul pe o navă care îi va duce în Cipru.

Ora 10:25 - Armata israeliană anunță că șase oficiali Hamas de rang înalt au fost uciși în atacurile asupra Fâșiei Gaza de până acum, transmite DPA.

Printre cei uciși se numără atât membri ai aripii politice, cât și ai aripii militare a Hamas, care conduce Gaza, a declarat luni un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

În plus, un comandant responsabil cu securitatea în sudul Fâșiei Gaza a fost ucis. Doi dintre cei trei au fost uciși în weekend.

Ora 09:50 - Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu neagă că ar exista un armistițiu în sudul Gazei.

Anterior, Reuters relatase că ar exista un acord negociat între Egipt, SUA și Israel ar permite deschiderea pentru scurt timp astăzi a unui punct de trecere către Egipt.

Israelul evacuează comunitățile de-a lungul graniței cu Libanul, anunță armata israeliană, citată de AFP.

Armata israeliană a anunțat luni că evacuează rezidenții care locuiesc de-a lungul frontierei sale nordice cu Libanul, la 10 zile de la începutul războiului său cu Hamas în Fâșia Gaza.

Armata transmis că persoanele evacuate din zona de până la doi kilometri de granița libaneză vor fi cazate în pensiuni finanțate de stat.

Ora 09:10 - SUA, Israelul și Egiptul au convenit asupra unei încetări a focului în sudul Gazei, care să înceapă la ora locală 9:00.

Momentul ar coincide cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, relatează Reuters.

Biroul de presă al Hamas a anunțat luni că nu are informații despre un armistițiu umanitar, prin care Israelul ar fi fost de acord cu încetarea focului și deschiderea punctului de trecere a frontierei cu Egiptul, scrie cotidianul israelian Haaretz.

Forțele israeliene, susținute de nave de război americane în regiune s-au poziționat de-a lungul graniței Fâșiei Gaza. Aproape 360.000 de rezerviști au fost mobilizați pentru campania de dezmembrare a grupului militant Hamas.

Deocamdată, oficialii israelieni nu au precizat detalii despre probabila incursiune terestră, însă organizațiile umanitare avertizează că aceasta ar putea adânci criză umanitară din Gaza.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 2.670 de palestinieni au fost uciși și 9.600 răniți de la izbucnirea luptelor, mai mult decât în războiul din Gaza din 2014, care a durat peste șase săptămâni. Acest lucru face ca acesta să fie cel mai mortal dintre cele cinci războaie din Gaza, pentru ambele părți.

Peste 1.400 de israelieni au murit, marea majoritate civili uciși în asaltul Hamas din 7 octombrie. Cel puțin alte 155 de persoane, inclusiv copii, au fost capturate de Hamas și duse în Gaza, potrivit Israelului.

Aproximativ 500.000 de persoane, aproape un sfert din populația Fâșiei Gaza, s-au refugiat în școlile Națiunilor Unite și în alte clădiri din teritoriu considerate mai sigure.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul de stat Antony Blinken se va întoarce luni în Israel, după ce va finaliza un turneu în șase țări din Orientul Mijlociu. SUA încearcă să împiedice extinderea conflictului în regiune.

Președintele SUA, Joe Biden, afirmă sprijinul total al SUA pentru Israel, dar avertizează că ocuparea militară a Fâșiei Gaza ar fi o „mare greșeală”.
Președintele SUA, Joe Biden, afirmă sprijinul total al SUA pentru Israel, dar avertizează că ocuparea militară a Fâșiei Gaza ar fi o „mare greșeală”.

Președintele Joe Biden ia în considerare, de asemenea, o călătorie în Israel, deși planurile nu au fost finalizate. Într-un interviu televizat difuzat duminică seara, Biden, care și-a proclamat în mod repetat sprijinul pentru Israel, a declarat totuși că el crede că ar fi o „mare greșeală” ca țara să reocupe Gaza.

Luptele de-a lungul frontierei Israelului cu Libanul s-au intensificat duminică. Militanții Hezbollah au lansat rachete, iar Israelul a răspuns cu lovituri aeriene și bombardamente.

Spitalele din Gaza mai au rezerve de combustibil pentru două zile pentru generatoare. Viața a mii de pacienți e în pericol.

Oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că spitalele au reușit să mute unii pacienți mobili din nord, dar majoritatea pacienților nu pot fi evacuați din motive medicale.

Gaza se afla deja într-o criză umanitară din cauza lipsei tot mai mari de apă și provizii medicale cauzate de asediul israelian.

O catastrofă umanitară fără precedent se desfășoară sub ochii noștri.

„O catastrofă umanitară fără precedent se desfășoară sub ochii noștri”, a declarat Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Statele Unite au încercat să intermedieze un acord pentru a redeschide punctul de trecere Rafah din Egipt, care să permită cetățenilor americani și străini să părăsească Gaza.

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis duminică că punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt „va fi deschis”, după întâlnirea cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

„Rafah va fi deschis”, a spus el. „Punem la punct cu ONU, cu Egiptul, cu Israelul, cu alții, mecanismul prin care să introducem asistența și să o ducem la oamenii care au nevoie de ea.”

Punctul de trecere, închis din cauza atacurilor aeriene la începutul războiului, nu a fost încă redeschis.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG