Linkuri accesibilitate

Epava unei drone kamikaze iraniene Shahed, lansată de armata rusă cu o „urare de Anul Nou” în limba rusă, care a fost doborâtă în noaptea de revelion deasupra Kievului, 1 ianuarie 2023.
Epava unei drone kamikaze iraniene Shahed, lansată de armata rusă cu o „urare de Anul Nou” în limba rusă, care a fost doborâtă în noaptea de revelion deasupra Kievului, 1 ianuarie 2023.

Război în Ucraina | Rusia spune că a evitat un „atac terorist” prin atacurile de Anul Nou. Analiză: Discursul lui Putin arată că e nesigur

Volodimir Zelenski spune în discursul său de Anul Nou că singura sa dorință pentru 2023 este victoria Ucrainei, în timp ce Vladimir Putin afirmă că Rusia „nu va ceda niciodată” în fața Occidentului.

18:22 1.1.2023

Cum a arătat intrarea în 2023 la televiziunile rusești. BBC: Nimic nu este normal

BBC a monitorizat televiziunile rusești în noaptea de revelion, iar comentariul corespondentului Steve Rosenberg este că „„nimic nu este normal”.

Pe Channel One TV, transmisiunea a început cu intonarea imnului național rusesc, apoi dă startul anului 2023 cu o melodie pop: „Sunt rus și voi merge până la capăt... sunt rus, ca să fac în ciudă lumii”. Urmează alte versuri: „M-am născut în Uniunea Sovietică, am fost făcut în URSS!”

La petrecerea de Anul Nou de la Russia 1, unul dintre cei mai faimoși corespondenți de război ai postului ține în mână un pahar de șampanie, închinând în cinstea anului 2023 și dorindu-și „mai multe vești bune decât rele de pe front”.

Alături de el stau bărbați în uniforme militare. Un oficial instalat în Ucraina ocupată de Rusia declară: „Ne doresc tuturor pace. Dar pacea va veni doar după victoria noastră”.

Corespondentul BBC mai spune că extravaganțele festive din acest an de la televiziunea rusă au fost un amestec ciudat de „hai să petrecem” și „hai să câștigăm pe câmpul de luptă”, presărat cu discursul de nouă minute al lui Vladimir Putin.

„Nu este un program TV normal pentru o seară de Anul Nou în Rusia. Dar, din nou, aceasta nu este o noapte normală de Anul Nou. "Normalitatea" a dispărut în urmă cu 10 luni, când Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina”, concluzioneză acesta.

17:26 1.1.2023

Rusia susține că atacurile de Anul Nou au vizat producția de drone a Ucrainei

Un hotel din centrul Kievului a fost fost parțial distrus de o lovitură rusă pe 31 decembrie 2022.
Un hotel din centrul Kievului a fost fost parțial distrus de o lovitură rusă pe 31 decembrie 2022.

Kremlinul a declarat duminică că atacurile sale de Anul Nou asupra Ucrainei au vizat producția de drone a țării, susținând că, astfel, a reușit să împiedice „atacuri teroriste” ale Kievului împotriva Rusiei, relatează AFP.

În urma atacurilor de Anul Nou, trei persoane au murit și 50 au fost rănite în Ucraina, conform autorităților ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul a lovit „instalațiile complexului militar-industrial din Ucraina”, care este implicat în producția de drone.

„Instalațiile de depozitare și locurile de lansare” a dronelor au fost, de asemenea, distruse, a susținut ministerul rus într-un comunicat. „Scopul loviturii a fost atins. Planurile regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste împotriva Rusiei în viitorul apropiat au fost zădărnicite”, mai susține Moscova.

Însă, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEKA a anunțat că în urma atacului din 31 decembrie 2022 Rusia a avariat o centrală termică din Ucraina.

De asemenea, Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că atacurile rusești din noaptea de Anul Nou au rănit trei copii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani.

15:56 1.1.2023

Sărbătoarea noului an în stare de asediu

Ucrainenii au aplaudat de la balcoanele lor în timp ce apărarea aeriană a contracarat rachete și drone rusești în primele ore ale anului 2023, așa a fost întâmpinat noul an în Ucraina, relatează Reuters.

În Kiev au fost raportate doar pagube minore în urma atacurilor de la începutul zilei de duminică, după ce sâmbătă o persoană a fost ucisă și peste 20 rănite în urma unor lovituri cu rachete.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a postat o înregistrare care ilustrează modul în care a fost sărbătorit noul an în condiții de stare de asediu la Kiev.

13:49 1.1.2023

UE este hotărâtă să fie alături de Ucraina și în 2023

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a scris pe Twitter că Uniunea Europeană este hotărâtă să continue să fie alături de Ucraina și în 2023.

„În 2022, Rusia a decis să abandoneze complet angajamentele față de drepturile fundamentale ale omului și să atace Ucraina și securitatea globală. La sfârșitul anului, Putin încearcă încă o dată să forțeze ucrainenii să stea în întuneric cu atacuri josnice. Suntem hotărâți să continuăm să fim alături de Ucraina, și în 2023”, este mesajul transmis de Josep Borrel sâmbătă.

După ce Rusia a invadat Ucraina, UE a oferit pentru prima dată în istorie un ajutor militar direct, în valoare de 3,1 miliarde de euro. De asemenea, UE a oferit și asistență politică, economică și umanitară în valoare de 19 miliarde de euro.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG