Linkuri accesibilitate

Epava unei drone kamikaze iraniene Shahed, lansată de armata rusă cu o „urare de Anul Nou” în limba rusă, care a fost doborâtă în noaptea de revelion deasupra Kievului, 1 ianuarie 2023.
Epava unei drone kamikaze iraniene Shahed, lansată de armata rusă cu o „urare de Anul Nou” în limba rusă, care a fost doborâtă în noaptea de revelion deasupra Kievului, 1 ianuarie 2023.

Război în Ucraina | Rusia spune că a evitat un „atac terorist” prin atacurile de Anul Nou. Analiză: Discursul lui Putin arată că e nesigur

Volodimir Zelenski spune în discursul său de Anul Nou că singura sa dorință pentru 2023 este victoria Ucrainei, în timp ce Vladimir Putin afirmă că Rusia „nu va ceda niciodată” în fața Occidentului.

10:08 1.1.2023

Discursurile lui Zelenski și Putin în oglindă

Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, în timpul discursului de Anul Nou adresat poporului ucrainean. Fotografie difuzată de biroul prezidențial pe 31 decembrie 2022.
Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, în timpul discursului de Anul Nou adresat poporului ucrainean. Fotografie difuzată de biroul prezidențial pe 31 decembrie 2022.

Președintele Ucrainei declarat sâmbătă că singura sa dorință pentru ucraineni pentru anul 2023 este victoria.

„Vreau să ne urez tuturor un singur lucru - victoria”, a spus el în mesaj video cu puțin înainte de miezul nopții, în timp ce ucrainenii au marcat primul lor an nou de la invazie.

Volodimir Zelenski a reiterat că va rămâne alături de poporul său cât timp acesta va lupta pentru libertate.

„Ni s-a spus să ne predăm. Noi am ales un contraatac. Suntem gata să luptăm pentru ea [libertatea]. De aceea fiecare dintre noi se află aici. Eu sunt aici, noi suntem aici, voi sunteți aici, toată lumea este aici. Noi toți suntem Ucraina”, a spus Zelenski.

Vladimir Putin a ținut discursul de Anul Nou, cel mai lung de când se află la putere, de 9 minute, în fața unor persoane îmbrăcate cu uniforma militară rusă.
Vladimir Putin a ținut discursul de Anul Nou, cel mai lung de când se află la putere, de 9 minute, în fața unor persoane îmbrăcate cu uniforma militară rusă.

De cealaltă parte, liderii ruși au emis o serie de mesaje sfidătoare înainte de noul an, transmite The Guardian.

În cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de mandat, Vladimir Putin a declarat că Rusia „nu va ceda niciodată” în fața Occidentului și că luptă pentru „patria sa, pentru adevăr și dreptate... pentru ca securitatea Rusiei să fie garantată”.

În plus, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că victoria Rusiei asupra Ucrainei este „inevitabilă”.

10:12 1.1.2023

Explozii auzite la Kiev în primele ore ale zilei de 1 ianuarie

Epava unei drone kamikaze iraniene lansate de armata rusă cu „o urare de Anul Nou” în limba rusă a fost doborâtă în noaptea de revelion deasupra capitalei Ucrainei. Kiev, 1 ianuarie 2023.
Epava unei drone kamikaze iraniene lansate de armata rusă cu „o urare de Anul Nou” în limba rusă a fost doborâtă în noaptea de revelion deasupra capitalei Ucrainei. Kiev, 1 ianuarie 2023.

Primarului Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că în capitală s-au auzit explozii în primele ore ale zilei de 1 ianuarie, iar apărarea antiaeriană a fost activă în oraș și în regiunea Kiev, potrivit oficialilor.

Alerta de raid aerian a sunat în fiecare regiune ucraineană, inclusiv în Crimeea ocupată, în prima zi din 2023, transmite Kyiv Independent.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei spun că au distrus 45 de vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) de fabricație iraniană, dintre care 32 la Kiev.

Atac masiv cu rachete în ajunul Anului Nou

Rusia a lansat sâmbătă peste 20 de rachete de croazieră asupra mai multor ținte ucrainene, ucigând cel puțin o persoană la Kiev și rănind alte 20 de persoane. 14 dintre răniți au fost transportați la spital și cel puțin unul se afla în stare critică după al doilea atac major cu rachete al forțelor ruse în trei zile.

Un hotel a fost una dintre clădirile avariate în cele zece explozii, precum și o zonă rezidențială din centrul și vestul orașului. Zonele afectate din Kiev au fost Solomiansk, Solomian, Pecersk și Holosiivsk.

Printre cei răniți se numără un jurnalist japonez, care relata despre conflict și care era cazat în hotel.

Atacurile le imită pe cele din ajunul Crăciunului, în timp ce Rusia încearcă să afecteze moralul ucrainenilor de sărbători.

Șase persoane au fost rănite în regiunea sudică Nikolaiev, iar alte două persoane au fost rănite în orașul Hmelnițki, situat în vestul țării. Mai multe case au fost avariate în orașul Zaporojie din sudul țării.

Furnizarea de apă și electricitate funcționează în continuare în Kiev, deși unele au fost oprite preventiv pe fondul alertei de raid aerian.

Prima doamnă a Ucrainei a condamnat atacurile. „Distrugerea vieților altora este un obicei dezgustător al vecinilor noștri”, a spus Olena Zelenska.

11:09 1.1.2023

Analiză: Rușii nu vor putea menține un ritm ridicat de luptă în zona Bahmut

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) a transmis în cea mai recentă analiză a sa că trupele rusești își epuizează stocurile de muniție de artilerie, ceea ce le va îngreuna menținerea unui ritm ridicat de operațiuni în zona Bahmut și în alte părți ale Ucrainei.

Șeful Direcției principale de informații militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a raportat sâmbătă că forțele ruse din Ucraina se confruntă cu probleme semnificative cu muniția de artilerie, care se vor accentua până în martie 2023.

Potrivit acestuia, forțele rusești au folosit în medie 60.000 de obuze de artilerie pe zi, iar acum folosesc doar 19.000-20.000 de obuze.

Budanov a declarat că forțele rusești au consumat toată muniția de artilerie rămasă din depozitele militare din Belarus pentru a-și sprijini operațiunile din Ucraina.

De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a raportat pe 24 decembrie că forțele rusești nu dispun în prezent de stocul necesar de muniție de artilerie pentru a sprijini operațiunile ofensive pe scară largă și că susținerea operațiunilor defensive de-a lungul liniei lungi a frontului din Ucraina necesită ca armata rusă să cheltuiască zilnic un număr semnificativ de obuze și rachete.

„Epuizarea stocurilor de muniții de artilerie ale armatei ruse va avea probabil un impact asupra capacității acesteia de a desfășura un ritm ridicat de operațiuni și în alte părți din Ucraina. Acest raport ucrainean potrivit căruia rușii au epuizat deja stocurile de muniție din Belarus este un indicator suplimentar că o nouă ofensivă rusă pe scară largă din Belarus în lunile următoare este puțin probabilă”, concluzionează ISW.

11:26 1.1.2023

ISW, despre discursul lui Vladimir Putin: Este nesigur de capacitatea sa de a modela spațiul informațional rusesc

Jason Jay Smart, corespondent Kyiv Post, a remarcat că discursul de Anul Nou al lui Vladimir Putin a fost făcut cu armata în fundal, nu cu Kremlinul, ca de obicei. În plus, este pentru prima dată după mult timp când a purtat o cravată gri, nu roșie.

„Deja nu se mai preface că "business as usual". Este vizibil îngrijorat. Sfârșitul său este aproape”, comentează acesta.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în analiza sa că discursul lui Putin „a continuat să ilustreze faptul că președintele rus este nesigur de capacitatea sa de a modela spațiul informațional rusesc și rămâne concentrat pe justificarea războiului și a costurilor acestuia pentru poporul său”.

Vladimir Putin a declarat că „viitorul suveran, independent și sigur al Rusiei depinde doar de noi, de puterea și determinarea noastră" și că 2022 „a fost un an al deciziilor dificile, necesare, al pașilor importanți spre realizarea suveranității depline a Rusiei și consolidarea puternică a societății noastre”.

El a adăugat că evenimentele din 2022 „au devenit piatra de hotar care a pus bazele noului nostru viitor comun, noua noastră independență adevărată”.

„Pentru asta luptăm și astăzi, ne apărăm poporul nostru pe propriile noastre teritorii istorice în noua Federație Rusă”, referindu-se la teritoriile Ucrainei anexate ilegal.

Potrivit ISW, acest discurs a continuat afirmațiile retorice ale lui Vladimir Putin conform cărora nu numai că Rusia are drepturi istorice asupra Ucrainei, ci și că independența și suveranitatea Rusiei depind de recâștigarea controlului asupra Ucrainei.

„Putin încearcă astfel să prezinte victoria în război ca fiind esențială pentru continuarea existenței Rusiei ca stat independent. Probabil că aceste comentarii au fost făcute în parte pentru a justifica războiul costisitor și pentru a face apel la comunitatea ultranaționalistă pro-război, care citează în mod obișnuit apărarea teritoriilor anexate ilegal ca motiv pentru a urmări obiective și mai agresive și pentru a plăti prețuri și mai mari pentru ele în Ucraina”, mai arată ISW.

Potrivit analizei declarațiilor sale, Vladimir Putin nu este dispus să ia în considerare o rezolvare pașnică semnificativă a războiului pe care l-a început decât în condițiile pe care le dictează Ucrainei și Occidentului, mai arată think-thankul american.

„Este puțin probabil ca Putin să accepte un rezultat mai puțin important decât dacă Ucraina, cu ajutorul susținătorilor săi occidentali, poate provoca înfrângeri suplimentare pe scară largă asupra forțelor rusești și poate elibera considerabil mai mult din teritoriul ocupat”, se mai arată în analiză.

De asemenea, conform ISW, președintele rus nu a făcut în discursul său anual niciun anunț despre modul în care armata rusă intenționează să inverseze regresele din Ucraina și să își atingă obiectivele sale maximaliste.

„Banalitatea celei mai mari părți a discursului este în concordanță cu evaluările anterioare ale ISW, potrivit cărora Vladimir Putin și-ar fi amânat discursul său anual în fața Adunării Federației Ruse pentru că nu era sigur de capacitatea sa de a modela spațiul informațional rusesc, pe fondul criticilor tot mai numeroase la adresa conducerii sale în război”, concluzionează institutul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG