Linkuri accesibilitate

Un militar ucrainean inspectează locul unei clădiri avariate, după un atac cu rachete rusești, în Kiev, Ucraina, 31 decembrie 2022.
Un militar ucrainean inspectează locul unei clădiri avariate, după un atac cu rachete rusești, în Kiev, Ucraina, 31 decembrie 2022.

Război în Ucraina | Explozii în Kiev: o persoană a murit și 20 au fost rănite. Rusia ar plănui o nouă mobilizare și închiderea granițelor

Kievul și principalele orașe ucrainene au fost atacate cu rachete, în timp ce trupele ucrainene își mențin pozițiile în regiunea Donbas și „avansează încet” în unele zone.

14:26 31.12.2022

Explozii în Kiev, în ultima zi din an

Cel puțin zece explozii au fost raportate în capitala Ucrainei, Kiev, în ultima zi a anului 2022.

Primarul orașului, Vitali Kliciko, a anunțat că au fost înregistrate pagube la clădiri rezidențiale în urma exploziilor din cartierele Solomyianski, Pecerski și Holosiivski: „Există distrugeri. Salvatorii și medicii se grăbesc să ajungă la fața locului”.

De asemenea, au fost raportate explozii și în Herson, Harkov, Vinniția, Hmelnițki și Zaporojie, în după-amiaza zilei de 31 decembrie.

Alerta de raid aerian la nivel național continuă în toate regiunile ucrainene, cu excepția regiunilor ocupate Luhansk și Crimea, scrie Kyiv Independent.

Anterior, în cursul zilei, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia va ataca probabil Ucraina în timpul revelionului pentru a submina moralul populației.

13:14 31.12.2022

Alerte de raid aerian în Ucraina

Guvernatorul regiunii Nikolaiev, Vitalii Kim, a anunțat un atac cu rachete asupra Ucrainei, care se aplică „tuturor regiunilor”.

Locuitorii au fost avertizați să meargă în locuri sigure și să se aștepte la noi pene de curent.

12:44 31.12.2022

Soldații ruși care luptă în Ucraina, scutiți de impozitul pe venit

Ruși mobilizați se antrenează la un poligon de tragere al Flotei de Nord a Rusiei, 2 noiembrie 2022.
Ruși mobilizați se antrenează la un poligon de tragere al Flotei de Nord a Rusiei, 2 noiembrie 2022.

Autoritățile ruse au anunțat că soldații și angajații de stat dislocați în Ucraina vor fi scutiți de impozitul pe venit, în cel mai recent efort de a încuraja sprijinul pentru războiul dus în țara vecină, relatează The Guardian.

Noua măsură îi vizează pe toți cei care luptă în cele patru teritorii ucrainene pe care Rusia le-a declarat ca fiind ale sale, deși nu le controlează în totalitate: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a invocat o derogare cuprinsă într-o lege anticorupție, ale cărei detalii au fost publicate joi seara de autoritățile ruse.

Soldații, polițiștii, membrii serviciilor de securitate și alți angajați ai statului care servesc în cele patru regiuni nu mai trebuie să furnizeze informații despre „veniturile, cheltuielile și bunurile lor”, se arată în decret.

De asemenea, decretul le acordă dreptul de a primi „recompense și cadouri” dacă acestea au „un caracter umanitar” și au fost primite în cadrul operațiunii militare din Ucraina.

Decretul se aplică partenerilor și copiilor celor aflați în misiune și este datat din 24 februarie 2022 - data la care Rusia a invadat Ucraina.

Kremlinul a derulat o serie de stimulente pentru ca rușii să lupte în Ucraina, oferind bani, facilități bancare și imobiliare și promițând ajutor financiar familiilor în caz de deces sau rănire a celor dragi.

12:37 31.12.2022

Atacurile rusești au ucis 5 civili în ultimele 24 de ore

O casă avariată de un atac cu rachete rusești, Kiev, Ucraina, 29 decembrie 2022.
O casă avariată de un atac cu rachete rusești, Kiev, Ucraina, 29 decembrie 2022.

Forțele ruse au lansat atacuri împotriva a cel puțin patru regiuni ucrainene - Donețk, Harkov, Herson și Dnipropetrovsk - în ultimele 24 de ore.

În estul regiunii Donețk, atacurile rusești au provocat patru morți și șapte răniți, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko. Mai multe așezări din regiune, inclusiv orașul Bahmut, aflat în conflict, au fost ținta unor focuri de armă, relatează Kyiv Independent.

Potrivit oficialului ucrainean, cel puțin 1.285 de civili au fost uciși și 2.802 au fost răniți în regiunea Donețk de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, la 24 februarie. Aceste cifre nu includ victimele din Mariupol și Volnovakha, ocupate de Rusia.

De asemenea, în apropierea orașului Harkov, o mină terestră neidentificată a ucis un civil, a declarat guvernatorul regiunii.

Potrivit lui Serhii Kruk, care conduce Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este minat din cauza războiului la scară largă al Rusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG