SUA: Prigojin, aliatul lui Putin, vrea să controleze minele de sare și ghips de lângă Bahmut
Statele Unite sunt de părere că Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari din Rusia și aliat al lui Vladimir Putin, este interesat să preia controlul asupra sării și ghipsului din minele aflate în apropierea orașului Bahmut, a declarat joi un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.
Există indicii că motivele financiare sunt la baza „obsesiei” Rusiei și a lui Prigojin pentru Bahmut, oraș aflat sub controlul Ucrainei, a adăugat oficialul sub protecția anonimatului. Prigojin este proprietarul companiei militare rusești private Vagner (Wagner) Group.
Statele Unite au acuzat anterior mercenarii ruși că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan și din alte părți pentru a ajuta la finanțarea războiului Moscovei din Ucraina, acuzație pe care Rusia a respins-o ca fiind „furie antirusească”.
Evgheni Prigojin, care a fost sancționat de țările occidentale pentru rolul său în Grupul Vagner, și-a luat rămas bun joi de la foștii condamnați care și-au ispășit contractele în Ucraina și i-a îndemnat să evite tentația de a ucide atunci când se întorc în viața civilă.
Din forța sa de aproape 50.000 de mercenari, Vagner a suferit peste 4.100 de morți și 10.000 de răniți, inclusiv peste 1.000 de morți între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie în apropiere de Bahmut, a declarat joi oficialul american.
Casa Albă a declarat la sfârșitul lunii trecute că Grupul Vagner a luat în primire un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la consolidarea forțelor rusești din Ucraina, un semn al rolului tot mai mare al grupului în acest conflict.
UK: Milițiile din Luhansk și Donețk au fost integrate în armata rusă
Ministerul britanic al Apărării a publicat analiza sa zilnică privind războiul din Ucraina:
Milițiile din așa-zisele republici populare Luhansk și Donețk au fost integrate în mod oficial în armata rusă la 31 decembrie.
Rusia susține că aceste regiuni sunt părți intrinseci ale Federației Ruse în urma referendumurilor de aderare false din septembrie 2022. Cu toate acestea, informarea Marii Britanii arată că acestea au fost controlate discret din 2014.
Statutul lor continuă să creeze diviziuni în Rusia, unde teritoriile sunt percepute de unii ca fiind un consumator de finanțe, precum și ca având un cost diplomatic și politic.
Pe front au loc lupte, în timp ce armistițiul Rusiei ar fi intrat în vigoare
Rusia și Ucraina și-au atacat reciproc pozițiile din estul Ucrainei, vineri, fără a da semne că vor respecta o așa-zisă încetare a focului de 36 de ore ordonată unilateral de președintele rus Vladimir Putin, pentru a marca Crăciunul pe rit vechi în regiunea aflată în conflict, relatează Reuters.
Vineri dimineață - ajunul Crăciunului pentru ruși și mulți ucraineni - obuze rusești au lovit Kramatorsk, un oraș ucrainean aflat în apropierea liniei frontului în regiunea industrială Donețk, pe care Rusia o revendică ca teritoriu al său, a declarat primarul orașului.
„Kramatorsk se află sub focuri de armă. Rămâneți în adăposturi”, a spus primarul Oleksandr Honcharenko. El nu a dat detalii despre pagube.
Kremlinul ordonase ca armistițiul să înceapă la ora 12:00, fără a preciza la ce fus orar se referă. La Moscova, ar fi fost ora 9:00 GMT.
Biserica Ortodoxă a Rusiei sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie. Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina este recunoscută ca independentă de către ierarhia bisericească, începând din 2019, și respinge orice noțiune de loialitate față de patriarhul Moscovei. Mulți credincioși ucraineni și-au schimbat calendarul pentru a sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, ca în Occident.
Alerte de raid aerian după ce un avion de luptă rusesc a decolat din Belarus
Sirenele de raid aerian au fost activate vineri, la orele prânzului, în toată Ucraina după ce a fost raportat decolarea unui avion rusesc MiG-31 din Belarus, transmite publicația KyivPost, în timp ce Ukraine Front Lines spune că o a doua alertă a fost activată în mai puțin de zece minute.
Pe de altă parte, Reuters relatează că, la scurt timp după ce armistițiul trebuia să intre în vigoare, oficialii locali susținuți de Rusia au acuzat Ucraina că a bombardat cu artilerie orașul Donețk.
În ciuda avertismentelor de raid aerian care au sunat în mai multe regiuni, oficialii ucraineni nu au raportat niciun atac aerian major după ora de încetare a focului, mai transmite agenția.