Linkuri accesibilitate

3 minute | Armistițiul „cinic” al lui Putin, China crește inflația și de ce epidemia de gripă nu poate fi declarată în România


Vladimir Putin a dispus încetarea focului pentru sărbătorirea Crăciunului pe stil vechi, dar luptele au continuat în estul Ucrainei.
Vladimir Putin a dispus încetarea focului pentru sărbătorirea Crăciunului pe stil vechi, dar luptele au continuat în estul Ucrainei.

Încetarea focului pentru Crăciunul pe stil rusesc, cerută de Putin, este văzută ca o capcană atât de ucraineni, cât și de SUA și țările europene. China se pregătește pentru deschiderea granițelor, ceea ce va duce la inflație și dobânzi mai mari.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Vladimir Putin a anunțat încetarea temporară a focului cu prilejul Crăciunului Ortodox Rus. Ucrainenii îi cer să-și retragă soldații de pe teritoriul țării lor.
  • Covidul face ravagii în China, dar țara va renunța la măsurile de protecție începând cu 8 ianuarie și își redeschide granițele, eveniment care va perturba economia mondială, după cum arată analiștii economici.
  • În România, numărul cazurilor de gripă și viroze respiratorii e foarte mare, însă ministrul Sănătății nu poate declara epidemie pentru că o lege adoptată în pandemie impune introducerea de restricții.

Ucraina nu cedează la armistițiul cerut de Putin pentru Crăciun

Ascultându-l pe patriarhul rus Chiril, Vladimir Putin a ordonat joi forţelor ruse să aplice un armistiţiu în Ucraina, la 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă citat de toată presa internațională.

BBC arată că preşedintele rus îi îndeamnă nu numai pe soldații ruși să nu mai lupte, dar le spune și forţelor ucrainene să respecte acest armistiţiu, pentru a oferi posibilitatea ortodocşilor „să asiste la slujbe în Ajunul Crăciunului, şi de Ziua naşterii lui Cristos”.

Armistițiul lui Putin a fost respins de către ucraineni, care au spus că e o capcană și rușii vor să aducă mai multe arme în Ucraina.

Primul care a respins armistițiul a fost consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak, care a spus că un eventual armistiţiu este ipocrizie, o „capcană cinică” şi „element de propagandă”, arată The Guardian.

În discursul său către popor, Volodimir Zelenski s-a adresat și cetăţenilor ruşi, cărora le-a spus că războiul se va termina atunci când soldaţii ruşi fie vor pleca, fie vor fi alungaţi.

Zelenski a acuzat Rusia că vrea să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri măcar pe termen scurt înaintarea soldaților ucraineni în Donbas şi pentru a aduce echipament, muniţie şi oameni mobilizaţi mai aproape de poziţiile ucrainene, scrie News.ro.

„A pune capăt războiului înseamnă a pune capăt agresiunii statului vostru. Chiar şi atunci când rachetele şi dronele voastre nu lovesc oraşele noastre, teroarea în teritoriile ocupate continuă. Nu le daţi niciun răgaz ucrainenilor. Oamenii sunt torturaţi, electrocutaţi, violaţi. Acest lucru continuă în fiecare zi, cât timp soldaţii voştri sunt pe pământul nostru. Şi războiul se va termina când soldaţii voştri fie vor pleca, fie îi vom alunga”, a tranmis Zelenski.

Sfătuit de patriarhul Kiril, Vladimir Putin a dispus încetarea focului pe frontul din Ucraina de vineri -6 ianuarie- de la ora 12, până sâmbătă 7 ianuarie ora 24.
Sfătuit de patriarhul Kiril, Vladimir Putin a dispus încetarea focului pe frontul din Ucraina de vineri -6 ianuarie- de la ora 12, până sâmbătă 7 ianuarie ora 24.

Anunțul lui Putin a fost criticat și de Departamentul de Stat SUA a criticat care l-a numit „cinic”, potrivit The Guardian.

Într-un discurs la Casa Albă, preşedintele Joe Biden a apreciat că Vladimir Putin caută o gură de aer" prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina, scrie CNN.

„Putin era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer", a afirmat Biden.

În Germania, ministrul de externe Annalena Baerbock a spus că armistițiul cerut de Putin nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă".

„Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere", a spus Annalena Baerbock.

Singura organizație care a salutat armistișiul lui Putin a fost ONU, care prin purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric a arătat că totuși încetarea temporară a focului „nu va înlocui o pace dreaptă, în conformitate cu Charta ONU şi dreptul internaţional”, scrie CNN.

Între timp, la Berîslav, localitatea din Herson, rachetele rusești au ucis trei membri ai unei familii ucrainene.

Detalii despre ce se întâmplă în Ucraina puteți citi zilnic în liveblogul Europa Liberă.

Deschiderea Chinei va crește inflația și dobânzile

China se pregătește să își deschidă granițele după ce a renunțat la măsurile restrictive pentru Covid, dar tot mai multe țări cer teste negative cetățenilor care provin din China, din cauza „exploziei” îmbolnăvirii cu noul coronavirus în această ţară, scrie Europa Liberă.

După ce a fost închisă 1.016 de zile, redeschiderea Chinei va perturba economia mondială, arată The Economist într-o analiză amplă.

Ziariștii susțin că prognozele economice sugerează că deschiderea economiei chinezești va duce la creșterea PIB-ului, ceea ce ar putea duce implicit la creșterea economiei globale.

Pe asta se bazează și Partidul Comunist, care speră să fie judecat în funcție de redresarea economică ce va urma, și nu pentru tragedia provocată de pandemie pe care o agravează prin incompetența sa.

De altfel, liderul a promis în discursul său de sfârșit de an revigorări economice rapide în 2023.

Președintele Xi Jinping și-a propus o revigorare economică rapide în 2023.
Președintele Xi Jinping și-a propus o revigorare economică rapide în 2023.

Sfârșitul izolării autoimpuse de China va însemna o redresare pentru hotelurile din Phuket și mall-urile din Hong Kong, arată The Economist. Însă, efectele secundare pentru cea mai mare parte a lumii vor fi dureroase: inflația și rate la dobânzi mai mari.

„Dacă redeschiderea Chinei crește presiunea prețurilor într-o măsură inconfortabilă, va trebui să mențină politica monetară mai strictă pentru mai mult timp. Țările care importă mărfuri, inclusiv o mare parte din Occident, sunt la cel mai mare risc de astfel de perturbări”, scriu ziariștii britanici.

Fără epidemie de gripă, dar cu recomandări de măsuri de protecție

În România, pandemia de Covid a adus perturbări legislative, din cauza cărora nu poate fi declarată epidemia de gripă, potrivit Hotnews.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus joi că declararea epidemiei de gripă ar impune restricţii, iar ministerul nu vrea asta, ci vrea să menţină şcolile deschise, „nu să introducă iar chestiuni legate de carantină şi izolare”.

Ce a vrut să spună Alexandru Rafila a fost că ​o lege adoptată la jumătatea anului 2020, legea 136/2020, arată că în cazul instituirii unei epidemii prin ordin de ministru al Sănății se impun măsuri de izolare la domiciliu sau în unități medicale, precum și carantina.

Așa că Alexandru Rafila a preferat să nu „ne reîntoarcem la discuții legate de carantină și izolare”. „Prefer recomandări decât restricții”, a spus el.

Recomandarea este ca populația să poarte mască în locurile aglomerate și atunci când are simptome de răceală să nu meargă în colectivitate și să apeleze la medicul de familie, nu să meargă la Urgențe.

În ultima săptămână din 2022, numărul total de cazuri de infecții respiratorii era de 74.567. Ministerul Sănătății nu are situația pentru prima săptămână lui 2023, când spitalele sunt pline.

Întrebat dacă la 300.000 de cazuri de gripă va fi declarată epidemie, ministrul Rafila a răspus că „nu o să ajungem la 300.000 de cazuri”, iar în 2-3 săptămâni o să scadă numărul de cazuri de infecții respiratorii.

„Vârful va fi atins între 15 ianuarie și 10 februarie”, a spus ministrul Sănătății.

Vestea bună este că elevii vor începe de luni școala, așa cum era planificat, după cum a scris Europa Liberă.

„Nu încurajăm neparticiparea la cursuri, important este să păstrăm ritmul după doi ani pandemici”, a declarat ministrul Educației Ligia Deca, care a spus că școlile vor face triaj elevilor.

Ministrul Ligia Deca a declarat că „procesul educaţional va reîncepe în 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar”.
Ministrul Ligia Deca a declarat că „procesul educaţional va reîncepe în 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar”.

Cum școlile au deficit de asistenți medicali și medici care să îi verifice pe elevi dacă au simptome, rămâne de văzut cine va face triajul. Speranța rămâne la părinți.

„În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinţilor sau aparţinătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare recomandate de către medici”, a declarat ministrul Educaţiei.

Alte subiecte:

  • România exportă ieftin materie primă, ca să importe scump alimente procesate din marfa exportată, scrie Europa Liberă într-o investigație de la rubrica Țara în Service.
  • Tot în Europa Liberă puteți citi un articol despre o Victorie a SRI: se întoarce în procesele penale. Bine pentru procurori, rău pentru societate.
  • SUA au aprobat utilizarea primului vaccin din lume pentru albine, vaccin ce ar putea servi pentru protejarea albinelor, care au rol esențial pentru ecosistem, potrivit BBC.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune și un weekend liniștit,

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG