Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski într-o vizită la Bahmut, oraș de pe linia frontului din partea eliberată a Donețkului
Președintele Volodimir Zelenski într-o vizită la Bahmut, oraș de pe linia frontului din partea eliberată a Donețkului

Război în Ucraina | Continuă ofensiva rusească în Donbas. Zelenski vizitează prima linie a frontului. Explozie la gazoductul Rusia-Europa

Războiul din Ucraina intră în ziua 300 a invaziei. Ofensiva trupelor rusești continuă în Donbas, care include regiunile Doneţk şi Luhansk. Forţele ucrainene au anihilat peste 20 de atacuri ale rușilor în zece localităţi din cele două regiuni.

Principalele evenimente:

23:12 20.12.2022

Explozie la conducta Urengoi - Pomari - Ujgorod, rută pentru exporturile de gaze rusești către UE.

O explozie în timpul reparațiilor la o secțiune a unei conducte de gaze naturale care se îndreaptă spre Europa din vestul Rusiei a ucis trei persoane marți, dar nu a afectat livrările de export, au declarat oficialii, citați de AP.

Explozia a spart o secțiune a conductei Urengoi-Pomari-Ujgorod din regiunea Ciuvașia în timpul lucrărilor de reparații. Trei muncitori au fost uciși și unul a fost rănit în urma exploziei care a ridicat la cer o pală uriașă de foc de la gazul aprins, au declarat autoritățile regionale.

Conducta care își are originea într-un zăcământ de gaze din Siberia și traversează Ucraina pe drumul său spre Europa este una dintre principalele rute pentru exporturile de gaze rusești către UE.

Guvernatorul Ciuvașiei, Oleg Nikolaiev, a declarat la televiziune că nu este clar cât va dura reparația conductei.

Filiala regională a gigantului gazelor naturale din Rusia, Gazprom, a declarat că volumele de tranzit de gaze nu au fost afectate de explozie, pentru că livrările au fost redirecționate de-a lungul liniilor paralele.

19:19 20.12.2022

Un sfert din populația Ucrainei este afectată psihic de război

Aproximativ un sfert din populația Ucrainei – aproximativ 10 milioane de oameni – ar putea suferi de o tulburare de sănătate mintală în legătură cu conflictul, a declarat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în țară, Jarno Habicht, citat de The Guardian.

Tulburările care pot fi observate includ anxietatea, stres și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) cauzată de evenimente stresante.

Cazurile cresc după 10 luni de conflict, ceea ce a determinat o agenție separată a ONU să lanseze servicii de asistență online.

Reuters scrie că sistemul de sănătate al Ucrainei se află sub presiune de când Rusia a invadat în februarie.

Până acum, au existat cel puțin 700 de atacuri asupra sistemului său de îngrijire a sănătății, arată datele OMS, iar creșterea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice din octombrie a sporit provocările provocând întreruperi de curent. Moscova neagă că a vizat civili.

Habicht a spus că bolile respiratorii vor crește odată cu vremea rece și încălzirea insuficientă, la fel ca și accidentele de mașină cauzate de străzile neluminate din cauza pene de curent.

18:44 20.12.2022

Ucraina a revocat acreditarea de presă a corespondentului radiodifuzorului de stat danez pentru propagandă rusească

Ucraina a revocat acreditarea de presă a corespondentului radiodifuzorului de stat danez DR din cauza acuzațiilor că ar fi răspândit propagandă rusească. Atât jurnalistul cât și redacția sa resping acuzațiile.

Reuters relatează că Matilde Kimer, o jurnalistă premiată care a acoperit Ucraina și Rusia pentru RD din 2014, a declarat că Ucraina i-a revocat inițial acreditarea în august.

La o întâlnire din decembrie la Kiev, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susținut că ea răspândește propagandă rusă și că postările ei pe rețelele sociale par să simpatizeze cu Rusia, a declarat Kimer pentru Reuters. Potrivit acesteia, serviciul de securitate nu a oferit dovezi în sprijinul acuzațiilor aduse jurnalistei. Nici SBU, nici Ministerul ucrainean al Apărării nu au răspuns imediat solicitărilor scrise de comentarii atunci când au fost contactate de Reuters.

Editorul de politică externă al DR, Niels Kvale, a numit acuzațiile „complet nedocumentate și nebunești”, iar Kimer însăși a negat raportarea părtinitoare. „Nu m-am angajat în propagandă. Lucrez fără altă sarcină decât să informez danezii despre ce se întâmplă în Ucraina.”

Kimer, în vârstă de 41 de ani, a fost, de asemenea, expulzată din Rusia în august, pe fondul represiunii de către Moscova a instituțiilor de presă occidentale în urma invaziei acesteia.

Ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen a declarat pentru Reuters că va lucra pentru a rezolva problema la nivel politic. „Eu însumi am urmărit cu mare interes relatarea războiului făcută de Matilde Kimer. Aceasta este un jurnalist a cărei integritate jurnalistică, din câte știu eu, nu a fost pusă la îndoială.”

18:29 20.12.2022

Zelenski vizitează orașul din prima linie a frontului

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat orașul Bahmut din prima linie pentru a se întâlni cu reprezentanții militari și a înmâna premii soldaților.

El a reiterat cererile adresate Occidentului pentru mai multe arme, după ce dronele rusești au lovit ținte energetice într-un al treilea atac aerian asupra instalațiilor electrice în ultimele șase zile, pentru a grăbi sfârșitul acestui război.

Armata ucraineană a declarat că a doborât 30 din cele 35 de drone „kamikaze” trase luni de Rusia asupra Kievului, capitala Ucrainei.

Oficialii ucraineni au declarat marţi că cinci persoane au fost ucise în estul Doneţk şi în sudul Hersonului, în timp ce opt persoane au fost rănite. 21 de rachete au întrerupt alimentarea cu energie la Zaporojie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG