Deplasare masivă de nave rusești de la baza navală Novorossiisk de la Marea Neagră
Ministerul Apărării din Marea Britanie semnalează în analiza zilnică asupra războiului din Ucraina că cel puțin 10 nave ale Flotei ruse de la Marea Neagră au părăsit brusc baza Novorossiisk, aflată la 150 de kilometri de Strâmtoarea Kerci, pe data de 11 ianuarie.
Potrivit informării, având în vedere tipul și numărul de nave care au ieșit pe mare în același timp, ar fi vorba, cel mai probabil, despre o dispersare a flotei, ca răspuns la o amenințare specifică la adresa bazei pe care ar fi identificat-o Rusia.
Este puțin probabil ca acțiunea să însemne pregătirea unor atacuri cu rachete de croazieră și este foarte puțin probabil ca flota să se pregătească pentru operațiuni de asalt amfibiu, arată Ministerul britanic al Apărării.
Marea Britanie va livra Ucrainei tancuri Challenger 2
Marea Britanie a confirmat, sâmbătă, în urma unei discuții dintre premierul Rishi Sunak și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că va trimite Ucrainei tancuri Challenger 2.
Potrivit BBC, ar fi vorba, pentru început, de 12 astfel de tancuri performante. Acestea au fost folosite de forțele britanice în Kosovo și Irak fără a înregistra pierderi.
Premierul britanic a spus că aceste tancuri vor ajuta Ucraina să „respingă” forțele ruse, iar președintele Volodimir Zelenski a mulțumit pentru ajutorul care „nu doar ne va face mai puternici pe câmpul de luptă, dar va transmite un mesaj celorlalți parteneri [ai Ucrainei]”.
Într-o primă reacție, Ambasada Rusiei în Marea Britanie a criticat decizia Londrei, spunând că aceasta va duce la escaladarea conflictului, la creșterea numărului de victime, inclusiv civile, și că „focul nu poate fi stins cu benzină”.
Ucraina cere UE și G7 impunerea de sancțiuni pentru blocarea producției ruse de rachete și drone
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut Uniunii Europene și Grupului G7 aplicarea de urgență a sancțiunilor propuse de Ucraina, care pot bloca producția rusă de rachete și drone.
După atacurile de sâmbătă, Kuleba a transmis pe Twitter că fiecare atac diminuează stocul de rachete al Rusiei, dar aceasta poate produce, în continuare, unele noi. „Putem și trebuie să oprim producția [rusă] de rachete și drone cu un ‚atac’ de sancțiuni în masă”, a transmis Kuleba.
Rusia a lansat sâmbătă un al doilea val de atacuri cu rachete, după cel de dimineață, care a vizat infrastructura din Kiev și Harkov, transmite Reuters.
Sirenele antiaeriene au răsunat în întreaga țară, iar populația a coborât în adăposturi.
Autoritățile din Nikolaiev și Odeva (în sud), dar și cele din Liov (vestul Ucrainei) au anunțat că forțele antiaeriene acționau pentru a doborî rachetele lansate asupra acestor orașe.
S-au auzit explozii și în centrul Ucrainei, în regiunea Vinnîțea, iar la Dnipro, în est, transmite BBC, cel puțin cinci persoane au murit în urma atacului asupra unei clădiri rezidențiale. 27 de persoane au fost rănite, inclusiv șase copii.
Resturi ale unei rachete ruse în Republica Moldova
Radio Europa Liberă Moldova transmite că Poliția de frontieră a Republicii Moldova a găsit în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni) resturile unei rachete, provenite probabil din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.
„Îmi exprim indignarea pentru lipsa de respect a suveranității Republicii Moldova, spațiul său aerian fiind astăzi din nou survolat și rămășițele unei rachete căzând în vecinătatea localității Larga din raionul Briceni”, a transmis premierul Natalia Gavrilița.