Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat joi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a declarat apoi Rusia stat „terorist”, Strasbourg, Franța, 13 octombrie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat joi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a declarat apoi Rusia stat „terorist”, Strasbourg, Franța, 13 octombrie 2022

Război în Ucraina | APCE declară terorist regimul din Rusia. Borell: Forțele rusești vor fi anihilate dacă Putin va folosi arme nucleare

Ziua 232 a invaziei. Rusia a continuat atacurile asupra orașelor ucrainene. Nouă localnici au fost răniți miercuri seară în orașul Orihiv, din regiunea Zaporojie, care a fost bombardat cu 324 de obuze.

18:26 13.10.2022

Regimul aflat la putere în Rusia declarat „terorist” de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Președintele Zelenski se adresează APCE
Președintele Zelenski se adresează APCE

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat joi o rezoluție prin care declară „terorist” regimul din Rusia. Textul a fost adoptat cu 99 de voturi și o abținere (Turcia).

În documentul alcătuit de lituanianul Emanuelis Zingeris și intitulat „Escaladarea în continuare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei” se spune că recentele amenințări nucleare făcute de Moscova încalcă dreptul internațional și că „această agresiune trebuie condamnată fără echivoc ca o crimă în sine, ca o încălcare a dreptului internațional și ca o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale”.

Documentul a avut și 14 amendamente, din care al șaptelea, la articolul 11.6, adoptat cu 79 de voturi pentru, două împotrivă și o abținere, cere să „declare Federația Rusă regim terorist”.

Autorii săi: Maria Juferevaskuratovski, Elizaveta Iasko, Serghei Soboliev, Ian Liddellgrainger și Alexander Pociej.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie.

Anunțul privitor la rezoluția APCE a fost făcut inițial de parlamentarul ucrainean Olexei Goncearenko, membru al delegației ucrainene în APCE.

23:03 13.10.2022

Rușii încearcă să mute linia frontului la vest de Mîlove, raionul Berîslav, regiunea Herson

După ce s-au retras la aproximativ 20 km în nordul regiunii Herson la începutul lunii octombrie, forțele rusești vor încerca probabil să consolideze o nouă linie de front la vest de satul Mîlove (raionul Berîslav, regiunea Herson), potrivit informațiilor britanice, citate de The Guardian.

Luptele grele continuă pe această linie, în special la capătul vestic, unde progresele ucrainene înseamnă că flancul Rusiei nu mai este protejat de râul Inguleț, se arată în ultimul raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Rusia a anunțat că îi va ajuta pe locuitorii Hersonului să părăsească regiunea, aflată sub ocupație rusească, după ce un oficial al regiunii, susținut de Kremlin, le-a cerut locuitorilor să evacueze regiunea, relatează AFP.

Viceprim-ministrul rus Marat Kusnullin a declarat la televiziunea de stat că guvernul a luat decizia de a acorda asistență pentru ca locuitorii regiunii să plece în alte zone ale țării. „Vom oferi tuturor cazare gratuită și tot ce este necesar”, a spus el.

Vladimir Saldo, șeful administrației Herson, instalat de Rusia, a postat un videoclip pe Telegram îndemnând oamenii să părăsească regiunea din cauza atacurilor cu rachete. El s-a adresat direct autorităților ruse și le-a cerut să „ajute la organizarea acestei lucrări”.

„Le-am sugerat tuturor oamenilor din regiunea Herson să plece, dacă doresc, în alte regiuni pentru a se proteja de loviturile cu rachete. Adresându-mă conducerii țării (Rusia), vă rog să ajutați la organizarea acestei lucrări.”

„Noi, oamenii din regiunea Herson, știm că Rusia nu-și abandonează oamenii”, a adăugat el.

Saldo a spus că regiunea este lovită de un număr tot mai mare de atacuri cu rachete care aduc „daune grave”, semn că contraofensiva Ucrainei continuă să facă progrese.

Avertismentul său vine la doar o zi după ce Kievul a declarat că a reluat cinci așezări din regiunea Herson.

Hersonul este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova a susținut recent că le-a anexat.

21:44 13.10.2022

Rusia: Admiterea Ucrainei în NATO ar putea duce la al treilea război mondial

Admiterea Ucrainei în NATO ar putea duce la al treilea război mondial, a declarat joi secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, într-un interviu pentru agenția de presă de stat rusă Tass.

Potrivit acestuia, cererea Ucrainei de aderare rapidă la NATO este „mai degrabă o mișcare de propagandă”.

„Kievul este conștient de faptul că un astfel de pas ar însemna o escaladare garantată la al treilea război mondial”, a spus Venediktov. „Se pare că pe asta se bazează - să creeze zgomot informațional și să atragă din nou atenția asupra lor”, a menționat Venediktov. „Dar având în vedere că mulți membri ai regimului de la Kiev nu sunt în contact cu realitatea, nu m-aș mira dacă unii oameni de acolo chiar se așteaptă ca țara lor să fie admisă în NATO”, a spus el. „Suntem, de asemenea, conștienți de faptul că, în ciuda declarațiilor că nu au fost implicați în evenimentele din Ucraina, acțiunile reale întreprinse de occidentali arată că aceștia sunt parte directă în conflict”, a spus oficialul.

El a atras atenția asupra faptului că „aderarea Ucrainei la NATO va da automat implicării Occidentului [în conflict] o nouă calitate, articolul al cincilea urmând să intre în vigoare”.

„Membrii NATO înțeleg natura sinucigașă a acestui pas”, a adăugat el.

„În orice caz, poziția Rusiei rămâne neschimbată: aderarea Ucrainei la NATO sau a altor alianțe formate sub auspiciile Statelor Unite este inacceptabilă pentru noi”, a conchis secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

20:49 13.10.2022

Rusia, indignată că nu a fost invitată la investigarea avariilor Nord Stream

Rusia a anunțat că i-a convocat pe ambasadorii din Germania, Danemarca și Suedia pentru a se plânge că reprezentanții de la Moscova și Gazprom nu au fost invitați să se alăture unei investigații privind avariile la gazoductele Nord Stream.

„Rusia, evident, nu va recunoaște pseudo-rezultatele unei astfel de investigații decât dacă sunt implicați experți ruși”, a transmis Ministerul de Externe rus.

MAE rus și-a exprimat nedumerirea din cauza lipsei unui răspuns oficial al celor trei țări la solicitarea premierului rus Mihail Mișustin privind implicarea specialiștilor Gazprom în „ancheta comună a sabotajului comis în perioada 26-27 septembrie 2022 privind Gazoductele Nord Stream de la Berlin, Copenhaga și Stockholm 1 și Nord Stream 2”.

„În același timp, apar informații despre participarea altor țări, inclusiv a Statelor Unite, la anchetă”; spune MAE rus. „După cum s-a subliniat, în cazul refuzului de a permite experților ruși să participe la actualele acțiuni de investigație, Moscova va pleca de la faptul că țările menționate au ceva de ascuns sau îi acoperă pe autorii acestor acte teroriste. Rusia, desigur, nu va recunoaște niciun „pseudo-rezultat” al unei astfel de investigații decât dacă sunt implicați experți ruși”, spune MAE rus.

20:39 13.10.2022

Josep Borell: Forțele rusești vor fi „anihilate” dacă Putin va folosi arme nucleare

Șeful UE pentru politică externă Josep Borrell a avertizat Moscova că forțele sale vor fi „anihilate” de răspunsul militar al Occidentului dacă președintele Vladimir Putin va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, relatează AFP.

Putin spune că nu blufează (...) Trebuie să fie clar că oamenii care susțin Ucraina și Uniunea Europeană și statele membre, precum și Statele Unite și NATO nu blufează niciunul. Orice atac nuclear împotriva Ucrainei va crea un răspuns, nu un răspuns nuclear, ci un răspuns atât de puternic din partea militară, încât armata rusă va fi anihilată”, a declarat Borell la deschiderea Academiei de Diplomație de la Bruxelles.

Și șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia că se va confrunta cu „consecințe grave” dacă lansează un atac nuclear asupra Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG